• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KERRAYAI Art - Tvorba za pomocí umělé inteligence: Midjourney, DALL·E 2, Stable Diffusion, OpenAI
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ZUULUU: A ja s dovolenim nepíšu, že to děláš 😄

    Ad Zabredavani: No.. Jsi v boardu AI Art, co čekáš? 😄 Ja taky nechodím do boardů o kreslení rukou nebo o klasickém umění vysvětlovat, že mám radši 3D animaci, cyberpunk a Marvel. Myslím že na Nyxu je zrovna spousta super tématických boardu i k tomu co baví Tebe. Stačí si povybirat ty správné 👍.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    77WHITE: Souhlas.

    Přišlo mi to cool třeba na některé textury, plakáty atp v High on life. Tam to použít jde a je to další drobný pomocík k tomu, že relativně velkou hru mohlo dodat ~ 50 lidí.

    Prostě super tam kde to pomůže a k tomu na co se to hodí. A k tomu zábava pro nás prostý lid mimo branži.

    Že někoho víc baví, viz dole, "někdo překreslí svou fotku pomocí paintboxu podsvícenýho, aby se nemusel zdržovat s proporcema" je samozřejmě taky v pořádku, nic proti gustu.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: naopak jak launcher rika, ai vypada cool v tom smyslu, ze ho profik vyuzije na brainstorming, na novy varianty a rozhledy, aby je pak pretavil do dalsich pouzitelnejch kroku.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ZUULUU: neni. tyhle radoby libivy AI concept arty, ktery zaplavujou ted internet, v realny produkci zas tolik nepomuzou. Je to proste mashup napadu, ale nereflektuje to potreby, proc vlastne tyhle kresby vznikaji. Vyslednej produkt ma bejt preveditelnej do her/filmu, vysvetlovat nebo navadet, bejt okamzite citelny, proveditelnej z hlediska budgetu nebo vyrobnich moznosti/schopnosti…
    Zatim ty ai veci sou sice cool, ale nedokazou nahradit praci cloveka. je fajn neco nakreslit, ale musis vedet PROC to kreslis a za jakym ucelem.

    to jestli ai dokaze vygenerovat ilustraci na stenu mi prijde taky jako planej poplach. Stejnou logikou si muzes stahnout a vytisknout jakejkoliv obrazek z internetu, noone cares.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ZUULUU: Mam opačný názor. Let's agree to disagree.

    VFX Showreel 2019 | Weta Digital
    https://youtu.be/wleh7MHnIL4
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ZUULUU: Ne. Přečíst jeste jednou co píšu a lépe promyslet.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ZUULUU: Navrhuji neplést si lenost a snahu o efektivitu. Dělám 12 x 5, před detma klidně 14 x 6. Ohodnocení tomu naštěstí odpovida. Myslím že stejně to má i spousta dalších lidí s moderními efektivními nástroji.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    1) Pokud se bavime prave o grafikovi, ten/ta bude proste delat s AI hezci veci a/nebo totez rychleji. Pro nej/ni je to jen dalsi nastroj navic. Podobne jako kdysi s nastupem grafickeho SW, 3D SW atd...

    1) Co je tak vyjmecneho na domnelem "utoku" AI zrovna na toho grafika? Mamka mi referuje, jak to pronika do jeji profese - zubni lekarstvi. A stejne jako ja, (mmj) programator, se tesi na nove moznosti a nove uzasne realizace.

    #midjourney #původní #obrázek

    Par variaci na pribeh v prispevku nize, kdy BF da darek sve GF, vyrobeny za pomoci AI. Uplne si v te krabici predstavuji nejaky custom additive manufacturing dil na jeji letajici motorku, navrzeny pomoci AI.

    Tesim se, az poladi ty prsty 🙄, pry se na tom urputne pracuje.

    AODHFIN
    AODHFIN --- ---
    Takže ten grafik už je bez práce? :)
    WADER23
    WADER23 --- ---
    PRAASHEK: Přiznám se, že vůbec nevím, čím, jak a za co umelci dostávají peníze, takže ano, v tomhle ohledu stojí moje argumenty na vodě. Jsou to jen moje úvahy.

    Dovedu si ale třeba představit, že potřebuju třeba hezkou obálku ke své tiskovině, v tuhle chvíli bych nejdříve zkusit něco sám vyrobit promptem, než že bych to zadal dále.

    K tomuto tématu mě vlastně přivedlo, co se mi stalo v práci. Zadali jsme grafikovy ať vyrobí sadu kartiček s obrázky, které mají grafický reprezentovat charakterové vlastnosti / kompetence, pro takový psychologický test, co vymyslime. Když jsme to dostali do ruky, tak první reakce byla wow, vypadá to fakt dobře, to se dá klidně rovnou hodit na trh, to muselo dát práce, tak jsme se ptali, kolik to stálo a kolik to času to zabralo a asi už tušíte, co jsme se dozvěděli, prej víceméně většina na první dobrou z promptu.

    Tohle IMHO nevyhnutelně povede k tomu, že bude potřeba méně lidí, co umí kreslit.
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    imo jedina ohrozena skupia jsou lidi, kteri vlastne pracujou stejnou metodou, vselijaky basheri, speedpainteri, konceptari - ktery vlastne delaj totez pomoci rychlyho vrstveni tvaru a baev se snsazej navodit iluzi, kterou si divak interpretuje jako kyzenej objekt.

    Stacis e kouknout na obrazky z ty posledni serky o Kerraye a snadno uvidite hromadu failu, kterejch se AI dopousti proste tim, ze vyjev nekonstruuje, ale proste nejakym zpusobem aproximuje hromadu dat - ta na prvni pohled uzasna steampukova kocka uz na druhej nevypada jako kocka a uz vubec jako mechanismus, plachetnice ma neco, co proste pripomina plachtovi a hrad je shlukem budov, co budi dojem hradu etc etc
    BOREC
    BOREC --- ---
    WADER23: bude následovat AI virtuální realita ?
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    WADER23: můžu se zeptat, když se tak rozepisuješ, kterých konkrétních umělců (s umprumem) se to bude takhle existenčně týkat?

    Pořád mluvíš v obecných rovinách, a pointy, které zdůrazňuješ, podle mě postrádají ten význam, který jim připisuješ. Namátkou;
    - "knihtisk zabil krasopis". Prostě ne.
    - navíc knihy si nekupuješ kvůli krásnému písmu a pokud jo, tak za ni dáš půl baráku, jako v dobách před knihtiskem?
    - jouda, který chce dát máně obrázek by stejně nekoupil dílo za čtyřicet tisíc, které živí umělce
    - "Kdo si koupí obraz za 40tis, aby umělce uživil?" - ten, kdo si kupoval obraz za čtyřicet tisíc, tak si určitě místo něho nebude pořizovat obrázek vytvořený AI, tomuhle "trhu" prostě AI nekonkuruje, pokud znáš někoho, kdo by si koupil obraz za čtyřicet tisíc a nyní místo toho pořídí AI vytvořený obrázek, tak mi ho ukaž.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    WADER23: Kdo si dneska koupi cokoliv i bez AI - ten kdo potřebuje vyprat/investovat peníze, pak dlouho dlouho nikdo, pak někdo kdo chce suvenýr, pak zas nikdo nakonec je někdo, kdo chce dekorací a i reprodukci z ikea si vezme ve slevě. Ta poptávka po takovým umění, co by ho měla ai ohrozit už dávno neexistuje.
    Na užitný věci je třeba i nějaký řemeslo, to ai nemá z principu.
    Co vidím jako negativní je to, že bude ještě víc grafickýho balastu než teď, ale aspoň to bude líp vypadat než ty tak častý neumětelský výplody.
    WADER23
    WADER23 --- ---
    KURE:
    To je optimistický pohled, který je samozřejmě super. Zatím v historii inovace vytvořili vždy více a lépe placených míst, než kolik zahubily. Doufejme, že tomu tak bude i nadále. Já nabídku pesimističtější dystopické pohled.

    Já jsme měl původně totiž na mysli, že knihtisk zabil to umění, které spočívalo v tom dělat hezká, ladná, originální písmenka, na které bylo hezké koukat, protože byla pokaždé jiná, než jen tu samotnou schopnost strojově opisovat text. Dneska všichni už koukaj jen na pár mainstreamovejch fontů a nikomu to nepřijde divné, umění krasopisu prostě zaniklo tečka.

    Co by mělo být řečeno, je, že všechny tyhle free/openosource/beta systémy co se teď vyrojili jsou komerční projekty zaměřené na sběr dat. Fakticky všechny mají v podmínkách, že cokoliv tam napíšete už je na navždy a neodvolatelně jejich, viz třeba licenční podmínky mid-journey.

    IMHO teď každý "prompt artist" prodává svoji duši, svoji originalitu, či kreativitu výměnou za mrzký obrázek, za který dostane pár like.

    Spolu s hodnocením/měritelnou popularitou vygenerovaných obrázků, se tím vytváří 'kreativní' dataset, další verze AI tedy už bude vědět, jak generovat prompty, které vedou k populárním/kvalitním/originálním dílů, a tím se budou kvalita výsledných děl dále zvyšovat, a zároveň se bude dále snižovat role 'prompt artista'. Následně se prompty stanou tak komplexní, heterogenní a multidimenzionání, že bez nové generaci AI si umělec se starou generací AI neškrtne. Pak už je jen otázka, kdy korporace umělce vyřadí z mainstreamu úplně.

    Prostě si obyčejnej Jouda řekne, že by chtěl dát svojí Máně obrázek k narozeninám, systém uváží co Máňa likuje na facebooku, jaké média čte, jaké filmy sleduje, s jakými lidmi se stýká ;-), jaké fotky má v cloudu, co si včera objednala z eshopu, přimíchá něco z kreativního datasetu a vyprske 10 variant originálních personifikovaných děl, ze kterých si ten Jouda jednu vybere. To bude ten nejslabší článek protože ten Jouda, narozdíl od AI, vůbec netuší, jaký má Máňa vkus.

    Lidé samozřejmě budou tvořit dál, ale bude stále těžší se uměním uživit, prostě to zanikne jako profese (full-time job, co člověka užíví) a bude to jen koníček, který bude široce dostupný, což opravdu může vést k renesanci umění, ale směr toku peněz to nezvratně změní.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KURE: u nás byl na návštěvě člověk který se podílel na vývoji (asi před čtvrt rokem)..
    viděl některé mé obrazy, jeden vybral, sedl si k němu a většinu času na něj koukal a říkal, že už je úplně vymytý možnostmi, přesycený ai tvorbou a že ten můj obraz je prostě osvěžující, že se ho nějak dotýká na místech kde ai ne..

    nemyslím si, že lidi přestanou řešit a chtít umělecká díla..
    obraz který někdo vytvoří pořád bude mít svou hodnotu, možná ještě větší..
    ale to je jenom malý kousek z toho co lidi doteď dělali, většina se skutečně nahradí ai, ale touha tvořit rukama zůstane..
    BOREC
    BOREC --- ---
    KURE: máš pravdu, jen s těma knihama, internet, smartphony a čtečky určitě výrazně omezily produkci papírových knih
    KURE
    KURE --- ---
    WADER23: ano. přesně tak.
    Ale knihtisk nezabil spisovatele, ale opisovače.
    Zároveň knihtisk, díky tomu, že se kniha stala dostupnou, zmnohonásobil trh. A díky tomu se ke psaní dostalo mnohonásobně lidí, kteří by nepsali a literatura se neuvěřitelně rozmohla.

    A tohle, otevře nový trh.
    Kolik lidí si dneska kupuje obrazy, myslím originály? Nikdo*. Každej má doma plakát s opicí hrající tenis a kopii slunečnic od Van Gogha.
    Pokud se díky AI stane obraz/grafika na zakázku dostupný, bude mnohonásobná poptávka po grafice na přání.
    A 99% lidí nemá ani trochu fantasie a jsou líný.
    Takže lidi rádi zaplatí poplatek umělci, který s nima probere jejich přání a zaůkoluje AI, vybere výsledek a možná to nějak vyretušuje, aby měli něco co si každej trouba nemůže naklikat na wish.com.

    Dovedu si představit, že díky AI se móda odkloní od jednoduchých designů a minimalismu k "baroku".

    Změní to trh? Nepochybně. Bude to vyžadovat adaptaci? nepochybně.
    Ale nezabije to umění ani umělce. Stejně jako kino nezabilo herce a fotografie malíře a spotify hudbu.

    *) ano, jsem si vědom toho, že dostanu kupu komentářů od místních, jak si koupili to či ono umělecké dílko. ale nebudeme si nalhávat že nyx je místo s normálníma lidma, žejo.
    WADER23
    WADER23 --- ---
    WADER23: kdo si dnes koupi ručně psanou knihu? Možná se to koupit dá, jako knihu psanou ručně perem, krasopisem s kudrlinkami, jedinečným fontem, to je v podstatě taky umělecké dílo. Jenže knihtisk tohle převálcoval, protože taková kniha by stála majlant, zatímco vytisknout to je nesrovnatelně levnější.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    diskuze o makeupu prosím ne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam