• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KERRAYAI Art - Tvorba za pomocí umělé inteligence: Midjourney, DALL·E 2, Stable Diffusion, OpenAI
    WADER23
    WADER23 --- ---
    KURE:
    To je optimistický pohled, který je samozřejmě super. Zatím v historii inovace vytvořili vždy více a lépe placených míst, než kolik zahubily. Doufejme, že tomu tak bude i nadále. Já nabídku pesimističtější dystopické pohled.

    Já jsme měl původně totiž na mysli, že knihtisk zabil to umění, které spočívalo v tom dělat hezká, ladná, originální písmenka, na které bylo hezké koukat, protože byla pokaždé jiná, než jen tu samotnou schopnost strojově opisovat text. Dneska všichni už koukaj jen na pár mainstreamovejch fontů a nikomu to nepřijde divné, umění krasopisu prostě zaniklo tečka.

    Co by mělo být řečeno, je, že všechny tyhle free/openosource/beta systémy co se teď vyrojili jsou komerční projekty zaměřené na sběr dat. Fakticky všechny mají v podmínkách, že cokoliv tam napíšete už je na navždy a neodvolatelně jejich, viz třeba licenční podmínky mid-journey.

    IMHO teď každý "prompt artist" prodává svoji duši, svoji originalitu, či kreativitu výměnou za mrzký obrázek, za který dostane pár like.

    Spolu s hodnocením/měritelnou popularitou vygenerovaných obrázků, se tím vytváří 'kreativní' dataset, další verze AI tedy už bude vědět, jak generovat prompty, které vedou k populárním/kvalitním/originálním dílů, a tím se budou kvalita výsledných děl dále zvyšovat, a zároveň se bude dále snižovat role 'prompt artista'. Následně se prompty stanou tak komplexní, heterogenní a multidimenzionání, že bez nové generaci AI si umělec se starou generací AI neškrtne. Pak už je jen otázka, kdy korporace umělce vyřadí z mainstreamu úplně.

    Prostě si obyčejnej Jouda řekne, že by chtěl dát svojí Máně obrázek k narozeninám, systém uváží co Máňa likuje na facebooku, jaké média čte, jaké filmy sleduje, s jakými lidmi se stýká ;-), jaké fotky má v cloudu, co si včera objednala z eshopu, přimíchá něco z kreativního datasetu a vyprske 10 variant originálních personifikovaných děl, ze kterých si ten Jouda jednu vybere. To bude ten nejslabší článek protože ten Jouda, narozdíl od AI, vůbec netuší, jaký má Máňa vkus.

    Lidé samozřejmě budou tvořit dál, ale bude stále těžší se uměním uživit, prostě to zanikne jako profese (full-time job, co člověka užíví) a bude to jen koníček, který bude široce dostupný, což opravdu může vést k renesanci umění, ale směr toku peněz to nezvratně změní.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KURE: u nás byl na návštěvě člověk který se podílel na vývoji (asi před čtvrt rokem)..
    viděl některé mé obrazy, jeden vybral, sedl si k němu a většinu času na něj koukal a říkal, že už je úplně vymytý možnostmi, přesycený ai tvorbou a že ten můj obraz je prostě osvěžující, že se ho nějak dotýká na místech kde ai ne..

    nemyslím si, že lidi přestanou řešit a chtít umělecká díla..
    obraz který někdo vytvoří pořád bude mít svou hodnotu, možná ještě větší..
    ale to je jenom malý kousek z toho co lidi doteď dělali, většina se skutečně nahradí ai, ale touha tvořit rukama zůstane..
    BOREC
    BOREC --- ---
    KURE: máš pravdu, jen s těma knihama, internet, smartphony a čtečky určitě výrazně omezily produkci papírových knih
    KURE
    KURE --- ---
    WADER23: ano. přesně tak.
    Ale knihtisk nezabil spisovatele, ale opisovače.
    Zároveň knihtisk, díky tomu, že se kniha stala dostupnou, zmnohonásobil trh. A díky tomu se ke psaní dostalo mnohonásobně lidí, kteří by nepsali a literatura se neuvěřitelně rozmohla.

    A tohle, otevře nový trh.
    Kolik lidí si dneska kupuje obrazy, myslím originály? Nikdo*. Každej má doma plakát s opicí hrající tenis a kopii slunečnic od Van Gogha.
    Pokud se díky AI stane obraz/grafika na zakázku dostupný, bude mnohonásobná poptávka po grafice na přání.
    A 99% lidí nemá ani trochu fantasie a jsou líný.
    Takže lidi rádi zaplatí poplatek umělci, který s nima probere jejich přání a zaůkoluje AI, vybere výsledek a možná to nějak vyretušuje, aby měli něco co si každej trouba nemůže naklikat na wish.com.

    Dovedu si představit, že díky AI se móda odkloní od jednoduchých designů a minimalismu k "baroku".

    Změní to trh? Nepochybně. Bude to vyžadovat adaptaci? nepochybně.
    Ale nezabije to umění ani umělce. Stejně jako kino nezabilo herce a fotografie malíře a spotify hudbu.

    *) ano, jsem si vědom toho, že dostanu kupu komentářů od místních, jak si koupili to či ono umělecké dílko. ale nebudeme si nalhávat že nyx je místo s normálníma lidma, žejo.
    WADER23
    WADER23 --- ---
    WADER23: kdo si dnes koupi ručně psanou knihu? Možná se to koupit dá, jako knihu psanou ručně perem, krasopisem s kudrlinkami, jedinečným fontem, to je v podstatě taky umělecké dílo. Jenže knihtisk tohle převálcoval, protože taková kniha by stála majlant, zatímco vytisknout to je nesrovnatelně levnější.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    diskuze o makeupu prosím ne
    WADER23
    WADER23 --- ---
    KURE: Positivně to může vidět někdo kdo umělec není - jako je to super, co si budeme povídat, každý kdo má alespoň minimální představivost si může bez námahy za chvilku vyrobit umělecké dílo pod svych představ. Pokud ale někdo vystudoval uměleckou školu, mnoho let se v tom tvrdou práci vypracovalal teď se tim chce živit, tak ten má smůlu. Kdo si to od něj koupi, když buď trh zavalen miliony od-demand obrazu, které jsou pro běžného laika stejně dobré, a najdou se tam i lepší=lépe zapadající do vkusu daného jedince? Kdo si koupí obraz za 40tis, aby umělce uživil? Tenhle trh se prostě zredukuje úplně brutálním způsobem, že se uživí jen promile ten nejlepších, ostatní se budou muset přeorientovat, nebo nastoupit do mekáče.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Pracuje s soudobým archetypem.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    A taky u všech změnila věk na jakousi třicítku. Omladila Nefertiti, zestařila dívku dole.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    HOWKING: ne, nepřidala nic takového. A mluvil sem o úplně jiných věcech (barvy šperků a tvary)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ZUULUU: No přidala. Ale neví o tom. Jela podle vzhledu soudobé ženy a podle všech dat co dostala, s myslí, že takhle žena prostě vypadá od přírody.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    přidala líčení...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    někdo zkusil dodat vstupy a prompt aby zrestaurovala na současnou podobu, je zajímavé, že některé detaily zcela změnila, zatímco ostatni zachovala.

    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    BIMBAS: udelej si zatim par fejkovejch accountu na midjourney...
    BIMBAS
    BIMBAS --- ---
    Midjourtney mi dalo asi 50 generovani - zdělal jsem je asi za 2 dny. Dall-e asi 30 nebo kolik, uz taky nemam zadny. Je nejake misto kde se da hrat neomezene, nebo se musim pripravit na placení ?
    KURE
    KURE --- ---
    Já bych to viděl spíš pozitivně.
    Umělec už možná nebude ten, co musí nareslit každou postavičku nebo větvičku, ale bude jakýsi koordinátor a manager, bude úkolovat AI která to vykreslí.
    Stejně jako fotograv není ten kdo kreslí obrázek, on "jenom" vybere co má bejt v záběru.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    WADER23: Ještě jsem neskoukl, ale obecně mám pocit, že ty obavy umělců vznikají hlavně tam, kde se tvoří digitálně. AI zatím neumí vzít štětec a udělat plátno (OK, umí, ale ne v žádném masivním měřítku), neumí udělat linoryt, sochu nebo plastiku z pryskyřice nebo graffiti na zeď. Pokud je umění spjaté s nějakým fyzickým médiem, tak si IMHO ještě dlouho udrží výsostné postavení. Nemluvě o tom, že lidé nejspíš nepřestanou tvořit. Za prvé je tvořivý pud něco, co jen tak ze své DNA nevymažeme a za druhé bude pořád poptávka po “hand made” věcech, stejně jako je to u běžných průmyslových vs ručně dělaných věcech (od oblečení přes svíčky až po paštiky). Ale jinak souhlas.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam