• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KERRAYAI Art - Tvorba za pomocí umělé inteligence: Midjourney, DALL·E 2, Stable Diffusion, OpenAI
    SYKES
    SYKES --- ---
    Jen nápad: koukněte, jak je to v posledních dekádách s fotografií v médiích. Jak se masově rozšířily dostupné a kvalitní fotoaparáty, se kterými není problém udělat technicky dobrou fotku, vyrojily se i davy "fotografů". Důsledkem je, že vzrostla konkurence - resp. nabídka... a vyhrála nižší cena, povětšinou v rukou nových, (relativně) nezkušených fotografů. Důsledkem je pokles úrovně kvality fotografií... hezky to bylo viditelné v papírových magazínech začátkem minulé dekády. Prostě levné a dostupné převálcovalo kvalitní, autorské - ale (a v době masivního nástupu online médií neakceptovatelně) drahé.

    A v kontextu zmíněného se bojím, aby se totéž nestalo s uměleckou tvorbou, kterou rozcupuje AI s generováním (sic) kvalitních obrázků, ale bez přesahu, bez vývoje autora a reflexe jeho životní zkušenosti, sociální nálady atd.

    Dalším důsledkem může být, že vypadne celá generace - umělci nebudou mít co jíst, nikdo je nezaplatí, půjdou dělat něco jiného (jako se stalo mnohým fotografům). Potíž bude, až móda AI přejde (jestli?), nebude na co navázat - nebude, kdo by formoval novou generaci umělců, kdo by je to učil. Viditelnější je to na řemeslech - jak mizí umělečtí skláři a kováři, opraváři fotoaparátů či mechanických hodinek... jejichž dovednosti, nepředané další generaci, zmizí... hlavně že bude dost levné produkce z východu, že.

    A ještě tu mám ze svého pohledu jedno bolavé místo: móda levných obrázků (fotografií) zahltí prostor, stane se standardem a normou - a pro většinovou populaci tak přenastaví vkus a hodnoty. A ani jim pak nepřijde, že by mohli chtít více... a o to těžší bude návrat k tomu, co dnes považujeme za hodnoty - jako např. ono autorské vyjádření umělce. Vizuál v mediálním světě bude jen takovým povrchním, ilustračním obrazem... a lidem to bude stačit (jako povrchní zprávy na soc. sítích z celého světa).

    Možná už stárnu, ale přijde mi to jako docela nešťastný směr.
    A proto mi ona zmíněná hláška "generování obrazů není tvorba umění, ale vyhýbání se tvorbě umění" nepřijde tak úplně mimo. Žel.

    P.S. rozhodně nechci působit jako nějaký zpátečník, mám rád nástroje pomáhající tvorbě, jako je inteligentní výběr objektů, upscaling obrazů s chytrým dopočítáváním obsahu, chytré doostřování... ale všeho s mírou.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    já to čtu (možná mylně nebo si tam něco přidávám) tak, že tam poukazuje na to, že to právě je jen nástroj, který ten rozdíl mezi talentovaným člověkem a člověkem bez talentu nesmaže (tak jak si myslí ti jím zmiňovaní lidé, že to berou jako demokratizaci, kdy najednou umělcem či tvůrcem může být každý). Jediné, co to lidem bez talentu poskytne, je možnost plodit kýčovité či nezajímavé věci daleko jednodušeji a rychleji než dřív. Něco jako ve filmové tvorbě - díky pokroku je možné plodit na povrchu bombastické a vyleštěné, uvnitř generické a nudné komiksárny daleko rychleji a efektivněji. Asi to bude mít dost uplatnění v lidové zábavě, kdy za pár let může AI produkovat celé Netflix seriály a průměrnému spotřebiteli to bude stačit podobně jako ty komiksárny. A díky tomu budou mít kreativci více času, nebo nevím....
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    INK_FLO: taky nemuzu rict, ze bych s tim souhlasil. AI treba ve sve praxi beru jako regulerni nastroj, ktery mi muze pomoci vytvorit to, cemu se v dane dobe a kontextu rika umeni. prostredek stejne jako stetec nebo programovaci jazyk - nic vic a nic min. K tomu aby z toho clovek umeni vytvoril musi mit jednak nejakou vychozi kompetenci a jednak si dany nastroj remeslne osvojit (mam pocit ze pojem prompt artist je v tomto ohledu uz celkem zavedeny...)
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    https://twitter.com/GRITCULT/status/1620565475553067010?s=09


    ancient selficka
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    INK_FLO: btw ta poslední věta mi připomněla tohle :)

    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PRAASHEK: tak jako kdyby to bylo zajimavejsi, monza by stalo zato si z necim takovym pohrat a nejak to dat do konverzace co by na to chatgpt rekla, ale fakt je to zvast,tohle tvoje shrnuti to taky docela vystihuje
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    MORPHLER: to já jsem taky! Zrovna dnes ráno jsem přinutil dvě ženy ať nelezou na automobil aniž bych použil karate.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    MORPHLER: vystihls to asi tak stokrát líp, než já, nejsi náhodou chatGPT? :)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    INK_FLO: to je dobra demagogie, prikladna. trikrat zopakuje tvrzeni, nazor, naposledy projistotu kapitalkami, podpori to jednou anekdotou a velkym jmenem, ale skutecny argument tam neni.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    INK_FLO: u podobných "woah dats rich! now feel enlighted" hovadin mě dycky sere, jak už základní premisa je mimo a pak věty samotné a mnohdy i mezi sebou jakoby dávají smysl a tak to pak působí hrozně "pravdivě". Stačí si uvědomit, že AI generatin images není ani o tvorbě "umění" ani o vyhýbaní se jeho tvorby. Sorry - tohle je prostě strašný žvást.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    #hudba SingSong: Generating musical accompaniments from singing
    SingSong: Generating musical accompaniments from singing (Online Supplement)
    https://storage.googleapis.com/sing-song/index.html
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    Model s generalem Pavlem :))
    #model #nástroj

    General Pavel - New president of Czech Republic | Stable Diffusion Checkpoint | Civitai
    General Pavel - New president of Czech Republic | Stable Diffusion Checkpoint | Civitai
    https://civitai.com/models/5850/general-pavel-new-president-of-czech-republic
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    Dalle.ai
    "What if Ancient Egypt never falls" (přesné zadání neznám)

    ANGELFREE
    ANGELFREE --- ---
    KERRAY: už bylo ,) ANGELFREE
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    #nástroj generování bezešvých textur pomocí SD s preview na 3D modelech na webu https://pixela.ai/
    Reddit - Dive into anything
    https://www.reddit.com/r/StableDiffusion/comments/10o8vus/ive_been_working_on_a_library_for_stable
    COLTCHA
    COLTCHA --- ---
    Ahoj ve spolek, zajímavý #nástroj https://studio.d-id.com/ - rozmluvení dle zadaného textu nebo wav stopy hlasu. "Všechny" jazyky, různé hlasy atp. Zase posun o kousek dál...

    Tady poskládaná #video kompozice z mých různých dřívějších MJ generování poskládaná do většího celku. Ze serie "Zrzaví alieni prezentují nový walkman Sony". V Japonštině. Pro jednoduchost to poslední dobou prezentuju spíš na https://www.instagram.com/coltcha.vizual/

    Ging01 SQ coltcha vizual
    https://www.youtube.com/shorts/lVLM9qw6TOE
    TRUPKIN
    TRUPKIN --- ---
    Ahoj, dělám první krůčky v mid journey a potřeboval bych radu. Chtěl bych nějakým způsobem upravit moji fotku ale vždy to hrozně moc změní podobu, takže to není identifikovatelné. Jaký je parametr aby zůstaly zachovaný rysy tváře? Děkuji za případnou radu ;)
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    NAVARA: a krky, ramena, klicni kosti atd ;) ... Ale tak mozek si to vzdycky nejak prebere ;)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    #nástroj
    https://twitter.com/TomLikesRobots/status/1619410673750151171
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam