• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť
    • tenhle klub je určený pro ty uživatele NYXu, kteří sami vědí, proč se o Fediverse zajímají - pokud to nevědí, těžko je přesvědčíme
    • obecné tipy (aplikace na android apod.) | úvod a tipy v angličtině https://fedi.tips/ | odemčený článek Petra Koubského
    • mastodex.cz je seznam nejaktivnějších českých účtů, do Mastodonu lze jednoduše importovat přes webové rozhraní
    • některé účty lidí z tohohle klubu (další přidám na přání): @xchaos@f.cz,
    • aktualizované veřejné české instance: mastodonczech.cz, witter.cz, mastodon.arch-linux.cz, f.cz, mamutovo.cz
    rozbalit záhlaví
    TOM
    TOM --- ---
    rozumím tomu správně, že dokud bluesky uživatel nedá follow na @bsky.brid.gy@bsky.brid.gy, tak ho z fediverse nemáme jak "sledovat"?
    AMAROK24
    AMAROK24 --- ---
    XCHAOS: Tusky je dost osekaný fediverse klient. Mám radši Fedilab. U toho se teda vývoj pozastavil kvůli osobním problémům programátora, ale už se to zřejmě zase rozjíždí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    snarfed.org
    https://snarfed.org/2024-11-21_54148
    Ha, tolik k "decentralizaci" Bluesky: Bluesky nezvládne PDS (Personal Data Server) kterej dorostl do velikosti ap.brid.gy/bsky.brid.gy (zaseklo se to po dosažení velikosti asi 70000 účtů).

Fediverse zatím díky stěhování uživatelů z přetížených instancí na nově vznikající růst zvládá celkem hladce.

Za největší problém pokládám nějakou fakt dobrou appku pro Android... Tusky mi začíná oproti webovému rozhraní připadat příliš primitivní...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Fediverse náhrada za Tumbler
    FediDB, Fediverse Network Statistics
    https://fedidb.org/software/wafrn
    Wafrn
    https://app.wafrn.net/dashboard/exploreLocal
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUDWIG_: jednouživatelské instance nikomu za blokování nestojej... i spammerské farmy především provozují spousty účtů :-) no, teoreticky chápu, relaye nostru šíří všechno a vybírá si vždycky až koncový příjemce, budiž. V praxi ve Fediverse taky šíříme všechno, problematické instance dávno zablokoval někdo jiný (větší instance) a malé instance tak s výhodou nemusí blokovat v podstatě nic :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Fediverse Champion: "Choose Your Fighter: Microblogging Edition #Thre…" - Mastodon
    https://mastodon.world/@FediChamp/113507402901254438
    THEON
    THEON --- ---
    CBRPNK: Mně osobně třeba víc než o konkrétní protokol/rodinu protokolů jde o svobodný internet, takže (ač mám konkrétně fediverse/ActivityPub rád) jestli Bluesky je *ta* decentralizovaná "billionare-proof" alternativa co vyhrála, tak jsem spoko :) Ostatně má krom (přiznejme si) lepšího UX, ATProto jak na úrovni protokolu tak Bluesky jakožto aplikace nějaké zajímavé výhody oproti fedi.

Otázka samozřejmě je, jestli Bluesky je opravdu je čím se tváří, zatím to s těmi sliby okolo federace/decentralizace moc nevypadá, viz např. nedávný kompletní výpadek sítě (něco co fediverse z principu nemůže postihnout). Pokud to ale v budoucnu nějak vyřeší (za předpokladu, že to vyřešit půjde), tak budu jedině rád - a pokud ne, tak tu Mastodon bude až Bluesky koupí a pošle do kytek příští Elon :)

Ostatně to je i můj pohled na fedi obecně, svoji komunitu, byť úzkou, měl i dávno před tím než začala tahle vlna úprků, a myslím, že ji bude mít i nadále.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CBRPNK: zaprvé, Mastodon je epizoda, to o co se hraje, je Fediverse. Zadruhé, zprávy o smrti Mastodonu jsou značně přehnané :-)
    Mastodon Analytics - How many users uses Mastodon?
    https://mastodon-analytics.com/

Stagnujeme. Ale to je trochu jako z Bitcoinem... další peak bude 10 mega aktivních :)
    CBRPNK
    CBRPNK --- ---
    XCHAOS: Tohle je v praxi neimplementovatelný, protože export i import všech uživatelskejch dat bude strašnej záhul na prostředky a troufnu si říct, že to s nejvyšší pravděpodobností ovlivní výkon obou zainteresovaných strojů. Ono zase u microbloggning contentu to není zase až tak horký a klidně můžeš začít kdekoliv s čistým štítem.

XCHAOS: Je to buď díra na trhu nebo nerentabilní monkey business, protože o to už nebude zájem. Určitě by to pomohlo nakopnout spoustu instancí. Velký procento adminů, který znám jsou tak nějak asociálové a nemají tak velký sociální kapitál, aby nalákali ostatní k sobě na instanci. K čemu ti teda ten skill asi bude? :)

Klidně bych si počkal, co během příštího roku praskne na BlueSky. Lidi zhatujou všechno a časem si najdou problémy i tam, kde nejsou. Jedna věc je jistá, dokud budou fediverse servery běžet na Activity pubu a budou existovat, nezmizí. To se o jejich protějšcích říct nedá. Tam to utnou penize, majitel nebo průběžná shitifikace služby. Potom je tam ještě jedna věc a to je content. Sice to není taková křeč jako na Facebooku, ale i tak je to vlastně nuda to sledovat. Pro mě osobně je fediverse zajímavej vždycky až okolo půlnoci, kdy se probouzí druhá polovina zeměkoule.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CBRPNK: manageované VPS, ve smyslu, že někdo tam řeší integritu systému a uživatel si tam současně dělá co chce, jsou častý požadavek, ale cena, kterou klienti očekávají, že za to budou platit, často neodpovídá tomu, za kolik to admini jsou ochotní dělat. A co jsem sledoval třeba peripetie cztwitteru... tak ne, není to všude u cloudových poskytovatelů přímočaré. Odpovědnost za upgrady systému ještě věřím, že poskytovatel přijme (ale pak ti rozbije aplikaci, co na tom běží, klidně), ale odpovědnost za upgrady aplikace je složitější. Jestli máš nějaké zkušenosti, kdo a za kolik tohle dělá, tohle je klidně místo, kde se rozepsat, protože samozřejmě, u Fediverse se předpokládá, že kdo chce vlastní instanci, ať už pro jakoukoliv platformu, tak že jí musí mít kde provozovat a ne každý je linuxový admin a proto se třeba bojej Fediverse a vzhlížej k nějaké službě, která bude zase jakože zadarmo, jen za odevzdání osobních údajů a za reklamu (ale podle mě je to omyl, protože tahle hra je už dohraná...zejména nás starší už "vlastněj", jak dokazuje každý další telefonický spam, u kterého rovnou vědí, komu volaj...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CBRPNK: nikdo ti nebrání mít vlastní instanci jako one man show, ale nemůžeš ani bránit těm, kteří se spojují do větších bublin.

Já spíš spoléhám na další generace fediverse softwaru, který by měl chytřejší strategii cacheování/federování CDN, byl by svou filosofií blíž k torrentu, než jen k nějaké FIFO frontě mediálního šumu... taky algoitmus je potřeba, ale musí být pod kontrolou uživatelů. Neparametrizovatelnost timeline Objevit mi začíná štvát....

BTW, aktivních uživatelů Fediverse jsou jednotky tisíc, ne stovky...
    CBRPNK
    CBRPNK --- ---
    XCHAOS: Jak jsi přišel na to, že je 1000 uživatelů zdravá velikost instance? Stejně si myslím, že místníma catch-all instancema jdeme obecně proti proudu, kterým se Fediverse měl původně ubírat, aby to dávalo aspoň nějakej smysl. Místo toho, aby tu byly hobby-based a single-user, nebo komunitní instance, tak tu máme deset instancí se stejným obecným zaměřením, který už naráží na svoje limity zajímavosti pro okolní svět a už těžko nalákají někoho dalšího.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tady bych ironicky poznameal, že jestli mají na svých 13 000 000 uživatelů 15 000 000 USD, tak to já na f.cz mám na svých 50 aktivních uživatelů přeci jen větší rozpočet, než 1500 CZK :-) a to je přesně to, díky čemu Fediverse prorazí. Žádná z instancí nemůže dorůst do velikosti milionu uživatelů, ale do té zdravé cca tisícovky dorostou všechny...
    Bluesky Announces Series A to Grow Network of 13M+ Users - Bluesky
    https://bsky.social/about/blog/10-24-2024-series-a
    IDLE
    IDLE --- ---
    JARDABEREZA: By mě zajímalo, kam počítají ten plugin z z Friendiky, který používám já, nejspíš do Mastodon/Fediverse.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JARDABEREZA: tak to ale nevypovídá o tom, kolik nás BlueSky vidí... já followuju vybrané BlueSky uživatele ale technicky vzato, "nepřispívám".

Uvidíme. Fediverse bude potřebovat podnět v podobě většího soutěžení mezi schopnostma kompatibilního software. Uvidíme, co Loops.. Hlavně ale přijít s appkou, který umí víc, než BlueSky, nebude extra těžké, protože je to prostě "Twitter jako za starých časů", není tam pokud vím extra nic moc nového.

Jakou by mladší lidé mohli mít motivace masivně začít používat něco nového a federovaného, to netuším. Jejich hlavní motivací je prostě být tam, kde jsou všcichni. Takové místo ale není ani BlueSky, i to je dost generační...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    To, že Fediverse je nezávislý mezinárodní komunikační kanál, který nemůže vlastnit či kontrolovat žádná jedna firma nebo diktátor, se může ukázat v příštích letech jako naprosto klíčové.
    CBRPNK
    CBRPNK --- ---
    XCHAOS: Máš pravdu, ale má to takovou drobnou chybičku. To samý, co ty, si myslí jenom nějakejch pět procent ludditů a zbytek to nabírá plnýma hrstma. SW gigantům, co provozujou sociální sítě, tohle naprosto vyhovuje, protože nějakou formu contentu může najednou tvořit kdokoliv. Ferdovi od vedle, kterej neumí kreslit, psát nebo natáčet to vyhovuje, protože se může konečně nějak realizovat. Jak to nakonec dopadne si asi umíme představit. Facebook a částečně Instagram připomíná poslední dobou ztělesnění Dead internet theory. Další level bude, až se podaří generativní AI ohnout tak, že v Hollywoodu dosáhnou možnosti generovat herce uměle a nebudou muset cálovat drahý honoráře hercům nebo budou natáčet content přímo tobě jako consumerovi na míru.

Ostatně důvod, proč to na sociálních sítích takhle v současnosti vypadá je jednoduchej. Abys rychle dosáhnul relevantního dosahu, tak musíš:
    1. Postovat do zblbnutí, ideálně několikrát každej den. To je neudržitelný tempo, dřív nebo později musíš s kvalitou dolu nebo se uvaříš
    2. Pečlivě sledovat trendy, kopírovat a chovat se jako lidská verze LLM. Stejně je to fuk, protože platí to, co v prvním případě a nejde to dělat takhle donekonečna (ostatně proto je tolik zkopírovanýho contentu, zdravím Threads :)

Jasný, pokus se bojovat jako Don Quijote de la Mancha s větrnými mlýny. Stejně nakonec dojdeš k závěru, že jsi do svý věci dostal jenom zlomek lidí a půjdeš proti většině, který je to jedno nebo jí to dokonce vyhovuje. Stejně jako když oroduješ mezi normies za Fediverse. Tohle snažení mi připomíná anarchistický snahy sestřelit Facebook (dnešní Meta). Je mi sympatický, ale předem odsouzený k zániku.

Btw, šťastný den Guye Fawkese. Kdy jindy tohle řešit, když ne dneska?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JARDABEREZA: myslím, že design flaw proof-of-work byl jasný velmi brzy (se samotným blockchainem je to složitější, ale spamování celého světa záložními kopiemi úplného celku není to samé, jako decentralizace, kryptoměny jsou v podstatě pokus implementovat Roccova Baziliška, i když v té době si to uvědomoval málokdo, protože ten pojem nebyl všeobecně známý, zatímco decentralizované cacheování vybraných příspěvků, navzdory poměrně zjevným vadám, skutečná decentralizace je. Dokonce blockchain šel hodně intenzivně proti jedné ze základních tezí volného trhu, tedy "všichni nemáme stejné informace", když šlo o pokus, aby všichni měli stejné informace (ovšem samozřejmě šlo jen o tu "šachovnici" a ne o záměry, které s ní kdo má...). Každopádně kryptoměny jako takové byly zajímavý pokus, ve své době, a vlastně dosáhly úspěchu v tom smyslu, že banky začaly online platby brát velice vážně: bylo jasné, že když je budou saobotovat, lidi si najdou náhradu. Co se týče konspirace okolo "centrálních bank", ta je spíš nesouvisející... lidi, kteří měli moc peněz na hraní, jsou spíš ti, kteří kryptoscénu zničili a udělali z ní gambling...

Spíš jsou varovným příběhem ostatní ranné, před-webové protokoly: E-mail samotný přežil, ale za cenu, že je dnes k nerozeznání od původního ultra-liberálního konceptu. Provoz mailserverů vyžadoval masivní modifikace DNS systému, aby se někde zakotvila informace kdo vůbec čím jménem má právo e-maily rozesílat. Boj se spammery není vůbec u konce a vede nakonec k masivní institucionalizaci všeho. Provoz mailových účtů pro veřejnost se centralizoval u několika ultra-velkých hráčů a každý nově příchozí hrozí obrovskému podezření, že je spammer a čelí obrovské presumpci viny, než se do systému může zapojit.

Usenet víceméně tiše přestal existovat. Desítky let jsem se nepodíval na žádnou webovou bránu do Usenetu. Formát, postavený na čiré replikaci bez jakéhokoliv ratingu a možná nahodilé moderaci, se ukázal jako nevhodný, problémem byl i poměrně velký overhead a nevhodnost pro šíření mediálního obsahu (ke kterému začal být zneužíván poměrně brzo, v podstatě dřív, než se objevilo HTML a WWW stránky). Nicméně Fediverse oživuje koncept Usenetu v tom bodě, že se člověk připojí k serveru, který je vstupním bodem (konkrétně ke své instanci) a interaguje s decentralizovaným systémem přes ní. Je to vlastně Usenet s modernějšími datovými formáty a uživatelskou interakcí.

No a pak je tady IRC. IRC bylo předobrazem poměrně rychlé, realitime, chat-like komunikace na webových diskuzních klubech a sociálních sítích, ale tvrdohlavé trvání na tom, že identity nebudou perzistentní, vedlo k asi největší excentricitě celého protokolu oproti hlavnímu proudu a taky ho používal úplně jiný typ lidí. Pozůstatkem syntaxe kanálů jsou hashtagy, které na Twitter nejspíš vnesli lidé, co měli zkušenost s IRC.

K pochopení Fediverse tedy zkušenost s kryptoměnami pomůže jen málo: blockchain je masivně replikovaný, nikoliv decentralizovaně uložený objekt. Naopak lze vysledovat kořeny ActivityPub hluboko v před-webovém Internetu, tedy u SMTP (a opačným směrem POP3/IMAP), u NNTP a u IRC. Jako na autoritu pak Fedi spoléhá na DNS systém, což je zase další odlišnost oproti kryptu. Vnější podobnost s centralizovanými chaty je sice cílem celého snažení... ale právě, že se to zatím úplně nedaří.

Co se distribuce autority týče, tak jde o hodně konvenční málo strmou hierarchii, ne o hru na úplnou rovnoprávnost: všechna moc patří adminům instancí, na kterých jsou uloženy např. privátní klíče uživatelů, umožňující podepisování obsahu replikujícího se ve Fediverse (Správný paranoik musí provozovat vlastní instanci a je celkem jedno, jestli ji otevře jiným uživatelům nebo ne: rozhodující je, koho pustí k administraci systému, takže mít one man show, kde instanci administruje někdo jiný, vlastně smysl nedává a není divu, že po tom není moc poptávka...). No a nad kastou sysadminů už stojí jen provozovatelé DNS systému, pro který je pluralita Fedi daleko větší kšeft, než velké komerční aplikace, které se notabene snaží přetáhnout lidi z otevřeného Internetu do prostředí mobilních aplikací, kde potenciálně mají šanci fungovat v prostředí appstorů třeba i bez velké vazby na DNS a další internetové tradice...

Fediverse je příležitostí, ale i výzvou pro kryptoměny: kde je identita a komunikační kanál, tam je možná i platba. Úplná replikace účetních knih možná vůbec není podmínkou (kdo ví?). Tradiční krypto vedle Fedi najednou vypadá jako Svědkové Jehovovi vedle co já vím - počátkům olympijského hnutí (nerad bych zabředal k dnešní podobě komercionalizovaného sportu...). Najednou vůbec nepotřebujete nějaké divně formátované adresy, identita je čitelná, apod. (Akorát nesmí vaše paranoia zacházet tak daleko, že nevěříte ani na DNS... akorát, že Fediverse lze pochopitelně rozšířit i na privátní domény stojící mimo uznané TLD a pořád bude fungovat a dokonce půjde z privátních domén followovat účty na doménách veřejných, ale ne vice versa...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: takhle, Mastodon jako software a mastodon.social jsou dvě různý věci. mastodon.social může implodovat, protože napsali pomalé, neškálovatelné Ruby monstrum. Konkurenceschopná Fedi appka by měla být kompilovaná (už jsem viděl jednu v Rustu a ano, existuje ActivityPub knihovna v Rustu, takže podle mě není co řešit... pro mladší programátory, já to už budu mít složitější). Ale stejně neškálovatelné Ruby je úplně v pohodě, pokud jde o instance do 1000 uživatelů, které budeme provozovat my, tisíce ostatních...

Debatu si sem nalinkoval zajímavou, já jen dodám, že zatímco desynchronizaci odpovědí už nepozoruju (teď jsem to testoval na reakcích na status, který je notabene bridgeovaný z BlueSky :-), tak migrace mezi instancema je fakt neohrabaná a je to pojaté tak, aby to nezkušenější uživatele odradilo. První věc, kterou by platforma, která vyzve Mastodon coby lídra ve fediverse, měla nabídnout, je daleko jednodušší rozhraní pro základní nastavení uživatele a velmi jednoduchá migrace, bez nějakého ukládání do externích souborů, apod. (to by měla být možnost, volitelná, pro lidi, co třeba chtějí zachovat kontinuitu, ale přečkat nějaké těžké období úplně offline a svoje data z Internetu na čas úplně stáhnout... ale většina by měla mít možnost migrovat odněkud někam na jedno kliknutí... a to včetně médií, všeho)

Další věci, které by mi dávaly smysl, je sdílení seznamů v timeline (či v biu... oboje dává smysl, sdílení jako akt k nějakému okamžiku i sdílení trvalé), lepší členění timeline (např. vysvětlení, jestli něco vidím proto, že followuju uživatele nebo protože followuju hashtag), import historie nově follownutých účtů, konfigurovatelný algoritmus výběru toho zajímavého z timeline (něco jako Objevit, kde je stejně algoritmus, ale poměrně hloupý a skrytý), rozklikávání timelines dle instancí (vyberu si z federované timeline pouze statusy z nějaké instance)... prostě ta základní idea, co všechno může být timeline a podle všeho si ji sestavit, je klíčová.

A samozřejmě... distribuované vyhledávání. Distribuované vyhledávání ve federovaných timelines má potenciál skutečně časem ohrozit monopol Googlu...a ohrozit dominanci AI. Ve hře je hodně. Fedi může být jediný nástroj, který máme v rukou jako protiváhu vůči domanci AI. Tenhle klub je stejně důležitý,jako NYXí klub o umělé inteligenci... Fedi je jediná alternativa k budoucnosti plné chatbotů a AI generated contentu, v podstatě. Ti, kdo nejsou AI, se musí efektivně propojit a vzdorovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JARDABEREZA: transparentnost blokování je ošemetná věc: ve Fediverse se zjistilo, že veřejné blacklisty byly do jisté míry reklamami na blokované instance, takže se začaly používat různé masky s hvězdičkami, apod. Obecně, pokud mi nějaký spammer či troll opravdu naštve, tak asi ani moc nechci, aby věděl, že ho blokuju, protože budu chtít, aby co nejvíc resourců vyplýval na iluzi, že se mnou interaguje... tedy, budu mu chtít podvrhnout klamné cíle, ne ho veřejně informovat, že může svými zdroji plýtvat jinde...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam