ALMAD: tak ano, ActivityPub je konvergencí různých nápadů na agregovatelnost a integrovatelnost RSS/Atom feedů. Za mě ten hlavní nápad ActivityPub je digitální podepisování obsahu vázané na doménu. Asociace privátních klíčů s provozem domény je zase úzce spojená s boomem nových exotických TLD.
Ta kagi.com věc ale vypadá jako nějaký placený vyhledávač. Myšlenka, že když chci search engine bez reklam, musím za to platit jako za novinové články bez reklam, mě popravdě úplně jako Fedi nepřijde. Fedi prostě říká, že když chci sociální síť bez reklam, musím provozovat nějaký její node a pomoci ten obsah šířit dál. Decentralizovaný vyhledávač řeším už léta, dokonce tady na to na NYXu byl klub, který umřel:
[Distribuované vyhledávací systémy - YaCy, FAROO a další. Pojďme postavit otevřenou a necenzurovanou variantu Googlu.]Obecně by bylo zajímavé srovnat výsledky Kagi.com s
Home - YaCyhttps://yacy.net/Podle mě decentralizované vyhledávání je dílčí podproblém problému, který se jmenuje decentralizované AI. Víceméně mi vychází, že to směřuje k nějakému barteru "počet queries výměnou za výpčetní výkon a bandwidth dodanou na indexování" - nody by se směly ptát proporcionálně k tomu, co dodají, a samozřejmě by bylo nutné nějak prokazovat, že obsah, který dodávají, je současně odpovědí na otázky, které jsou kladeny, atd. Vyhledávání je trochu složitější, než sociální síť, i když princip je do jisté míry podobný...