• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    • tenhle klub je určený pro ty uživatele NYXu, kteří sami vědí, proč se o Fediverse zajímají - pokud to nevědí, těžko je přesvědčíme
    • obecné tipy (aplikace na android apod.) | úvod a tipy v angličtině https://fedi.tips/ | odemčený článek Petra Koubského
    • mastodex.cz je seznam nejaktivnějších českých účtů, do Mastodonu lze jednoduše importovat přes webové rozhraní
    • některé účty lidí z tohohle klubu (další přidám na přání): @xchaos@f.cz,
    • aktualizované veřejné české instance: mastodonczech.cz, witter.cz, mastodon.arch-linux.cz, f.cz, mamutovo.cz
    • přemostění bsky a fedi: follow @ap.brid.gy v bsky, follow @bsky.brid.gy@bsky.brid.gy ve fedi
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Myslím, že zásadním problémem pomalého růstu Fedi a Mastodonu oproti komerčním centralizovaným sockám je technická nemožnost dát ke každému článku na jakémkoliv blogu či novinách takovou ty ikonku ke sdílení. Zatícmo ty korporátní ikonky z médií nemizí, tak možnost sdílení na Mastodonu je mizivá, nebo směřuje na mastodon.social, ale na mastodon.social nově příchozí nepochopí, proč by si tam měl dělat účet, protože je takový celkově bizarní (protože zajímaví uživatelé jsou na tématických a malých instancích).

Takže ano, není jednoduché to zpropagovat. Není jasné, kdo je cílovka, já za ty dva roky byl několikrát příjemně i nepříjemně překvapen, pro koho všeho to je a není (tedy, pár lidí jsem nadchnul, ale jsem zklamaný, kolik mých známých to zcela zarytě ignoruje a jdou s davem, tedy Whatsapp a Signal, případně NYX, protože přece vše má být soukromé a šifrované a v uzavřené komunitě, ale mají vlastně nezájem o veřejnou diskuzi a nezávislý veřejný kanál...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: no zajímavé by bylo, kdybych k prohledávání obsahu Fedi chtěl použít tvoji Deep Neural Network, jestli by to uživatelé chápali jako "trénování AI" (které si na svých datech nepřejí), nebo ne...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: tak ano, ActivityPub je konvergencí různých nápadů na agregovatelnost a integrovatelnost RSS/Atom feedů. Za mě ten hlavní nápad ActivityPub je digitální podepisování obsahu vázané na doménu. Asociace privátních klíčů s provozem domény je zase úzce spojená s boomem nových exotických TLD.

Ta kagi.com věc ale vypadá jako nějaký placený vyhledávač. Myšlenka, že když chci search engine bez reklam, musím za to platit jako za novinové články bez reklam, mě popravdě úplně jako Fedi nepřijde. Fedi prostě říká, že když chci sociální síť bez reklam, musím provozovat nějaký její node a pomoci ten obsah šířit dál. Decentralizovaný vyhledávač řeším už léta, dokonce tady na to na NYXu byl klub, který umřel: [Distribuované vyhledávací systémy - YaCy, FAROO a další. Pojďme postavit otevřenou a necenzurovanou variantu Googlu.]

Obecně by bylo zajímavé srovnat výsledky Kagi.com s
    Home - YaCy
    https://yacy.net/

Podle mě decentralizované vyhledávání je dílčí podproblém problému, který se jmenuje decentralizované AI. Víceméně mi vychází, že to směřuje k nějakému barteru "počet queries výměnou za výpčetní výkon a bandwidth dodanou na indexování" - nody by se směly ptát proporcionálně k tomu, co dodají, a samozřejmě by bylo nutné nějak prokazovat, že obsah, který dodávají, je současně odpovědí na otázky, které jsou kladeny, atd. Vyhledávání je trochu složitější, než sociální síť, i když princip je do jisté míry podobný...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    Neni to přímo fedi, ale přijde mi to relevantní vibem: dneska na mě vykouklo, že kagi ma RSS věci co indexuje z "malého webu", kde se snažej indexovat hlavně "osobní" stránky.

Kagi Small Web
    https://kagi.com/api/v1/smallweb/feed/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Moje představa Fediverse je skutečně jiná a sice, že když mám jednou na nějaké instanci účet, je to jako Google account nebo tak něco a už nepotřebuju na žádné jiné

Tomu by se asi říkalo "nomadická identita" a zatím to většina instancí nepodporuje. Teoreticky je autorizace vlastní instancí k používání účtu jiným sajtem možná a párkrat jsem to potvrzoval, ale v praxi to všichni implementují jinak. Bazar, seznamka nebo kalendář akcí jsou typické aplikace, které by vlastní databázi uživatelů budovat neměli a měli by být zpřístupnění hlavně ostatním instancím.

Zase to, jak jak řeší web vhsky vkládání Fedi komentářů pod videa, se mi docela líbí: přesměruje mi na vlastní instanci, na které jsem samozřejmě prihlášený, kde vidím video ve formě statusu na který můžu fedi-reagovat - super! - blbé je jen ruční vypisování vlastní přezdívky jako login.... to by ještě chtělo dořešit, aby každý fedi sajt věděl, kdo jsem, když na něj přijdu, když chci - ale to je právě ta nomadická identita, motáme se v kruhu....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: ano, ale blíží se to věcem, které jsem nad fedi vymýšlel já. Např. double blind seznamka, apod. :-)
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: aha, takže jenom jako reakce na existující inzerát, a to navíc nepřímo:
    Cena: 1200 Kč :: Toto je věc z Flohmarktu nechceš.cz. Prosím odpověz přes přímou/soukromou zprávu.
    Pro zadání inzerátu už je založený účet na stránce potřeba.
    Po registraci jsem propojení s jakýmkoliv fedi účtem stejně nenašel.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: aha, já měl pocit, že Fedi účtem se přihlásit jde...
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: v čem přesně má spočívat ta kompatibilita? že to vytvořil Kepi?
    přihlásit se tam přes fedi účet nejde, svoji stránku to nemá...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    HOWKING: Dva kliky to nejsou, ale da se

Transferring your Mastodon account to another server | Fedi.Tips – An Unofficial Guide to Mastodon and the Fediverse
    https://fedi.tips/transferring-your-mastodon-account-to-another-server/
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: jako že by Graber připojila bsky do fedi? ;)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Ve skutecnosti jo, protoze si nejsem jistej jestli je fedi stavenej na nastup normiku, a ani neni stavenej na uspokojovani jejich potreb, imho.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: ok... jestli ti image domova důchodců Mastodonu přijde jako perspektivní pro celou Fedi....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Analýza aktivity českých účtů aktivních na Bluesky je zajímavá. Jednak velká část z nich jsou do jisté míry "institucionální" účty, další skupina jsou notoricky slavní "vlivníci", kteří odešli z Xitteru. Jenže koho ovlivňují? Jak se ukazuje, česky píšících uživatelů Bluesky není tolik. Sice je jich více, než 2x tolik oproti Mastodon instancím na doméně .cz, ale pokud vezmeme v úvahu non-Mastodon Fedi-aplikace a české uživatele publikujících na nadnárodních či zahraničních doménách, tak najednou česká Fediverse oproti Bluesky vůbec nevypadá tak béčkově...

Bluesky Česko 🇨🇿
    https://stats.bsky.cz/

Bohužel, ze seznamu nejde vyčíst, které účty jsou přístupné z Fedi přes bsky.brid.gy, takže na to musíte jít metodou pokus omyl. Pár tipů:
    @chmee2.bsky.social@bsky.brid.gy (vědec)
    @marketkag.bsky.social@bsky.brid.gy (europoslankyně)
    @pepikhipik.bsky.social@bsky.brid.gy (nerdovitý vlivník, news agregátor)
    @nukib.gov.cz@bsky.brid.gy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kolik uživatelů BlueSky díky follownutí @ap.brid.gy zpřístupňuje svůj obsah pro Fedi?

@martin@libera.site má statistiky:
    Přesně 54781 jich to dělá. Údaj z rána 7:19.

Kolik z nich jsou čeští uživatelé, netuším, ale odhaduji, že zhruba stovky. Pořád to výrazně zvyšuje množství českých uživatelů, se kterými ve Fedi můžete interagovat (i když vysněných 20000 to zatím fakt není)

Follow bridge je užitečný obousměrně: ve Fedi sice vidíte boostnutý příspěvěk, který se jednou začne šířit, ale pokud nefollowujete bridge, původní autor příspěvku na BlueSky nebude vědět o vašich interakcích (favy, boosty)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mastodon-kompatibilní appky pro retro počítačové platformy:
    Fedi.Tips: "In case you missed it, there are Mastodon apps fo…" - social.growyourown.services
    https://social.growyourown.services/@FediTips/114320476170161695
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    ALMAD: Popravdě mi ta grafika přijde ...jako že bere Mastodon jako tu personifikaci. Nad filozofickými otázkami, "jestli fedi je Fedi jako jedna federovana sit, a nebo fedi jako nekolik federaci ruznejch siti.", doufám nechceme trávit páteční odpoledne :))) Každopádně nepochybuju, že far-right své instance má, ale taky budou zbytkem fediversa ostrakizované.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    ATROPOS: Tady zalezi jestli teda clovek bere Mastodon jako software, nebo jako personifikaci Fediverse, a jestli fedi je Fedi jako jedna federovana sit, a nebo fedi jako nekolik federaci ruznejch siti.

Neco jako internet vs Internet, pripadne Internet a web a Web a kam v tyhle taxonomii patri Tor/Onion :)
    TOM
    TOM --- ---
    Krátká reklama na fedi od J. Olivera
    Content Moderation: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)
    https://youtu.be/nf7XHR3EVHo?si=mvtIvdIJwxiCO7hu&t=1500
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak to "You will be notified when someone quotes you", to měla být od začátku samozřejmost. Citace je na úrovni reply. Koho blokuju, ten by neměl mít možnost mě citovat, a to by vlastně stačilo, Mastodon vše komplikuje, že občas přináší tuny fine-tuningu tam, kde by stačilo lidi nasměrovat k nejjednoduššímu způsobu, jak dosáhnout nějakého cíle... nicméně ano, některé featury socsítí jsou zneužitelné a to, že si sám rozhodnu, co se s mým obsahem smí a nesmí dělat, to je naprostý základ. Jedině Fediverse umožňuje autorům skutečně mít "copyright" na svoje příspěvky... aneb copyright je nahrazován "kontrolou nad svým online obrazem" a tam prostě nejde spoléhat na silnější hráče, že mi tu kontrolu umožní dobrovolně.

Ovšem kompatibilita těhle fičur mezi Mastodonem a zbytkem Fedi bude problém. Protože jak můžu veřejný příspěvek někomu zakázat quotovat? nebylo by logičtější, kdyby se qutovatelnost odvíjela od existujících levelů soukromí a pouze ty nejveřejnější příspěvky by bylo možné citovat?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam