Tak on je to nakonec jen decentralizovaný Twitter, takže zajímavé věci můžete dolovat ze seznamu followovaných - u těch, kdo má povolené zveřejnění tohoto seznamu.
Jinak pozor - pokud nově follownete nějaký účet na jiné doméně, než je ta vaše, tak nejdřív nevidíte žádné starší příspěvky toho účtu, žádnou timeline. To je největší rozdíl oproti centralizovanému Twitteru. Můžete si kliknout na odkaz na timeline na domovské instanci uživatele, kde ty příspěvky vidíte, ale zase je pak nemůže jednoduše boostnout (to je Mastodoní termín pro pro retwít). Teda můžete, ale budete muset ručně zadat svůj handle, což se sice dá, ale je to pracné.
Lidé si na začátku stěžují, že mají pocit, že jsou na Mastodonu sami. No aby ne... dokud někoho nefollownou! (třeba mě :-). Ale je tam záložka objevovat / Explore. Ta je samozřejmě výživnější na instancích s více uživateli, což teda to moje f.cz zatím není (ale co není, může být). A dále jsou tam záložky Místní a Federovaná timeline. To je hlavní rozdíl oproti Twitteru, kde k ničemu podobnému nemáte přístup. Místní timeline je poměrně jasná - jsou to všechny příspěvky, které publikují uživatelé místní domény. Federovaná timeline je složitější, minimálně by to byly všechny příspěvky všech uživatelů, které followuje kdokoliv na instanci, ale ono to není tak přímočaré, pravidla jsou složitější a třeba moje f.cz je navíc ve federation bridge s vybranými dalšími českými instancemi - takže celkem je z čeho vybírat...