• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    QUANTIAchievement unlocked
    DEMENCE
    DEMENCE --- ---
    Jsem byl jako host v poscastu
    DUCATIMONSTER
    DUCATIMONSTER --- ---
    Jel jsem kam jsem neměl a naboural.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    BLOWUP: Jak říkám, třeba tomu časem porozumíte i v jedné z nejbohatších zemí světa. :)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    RANDOM_NIGHT: ale jo, taky to tu mame. Uz zhruba 150 let, jmenuje se to armada spasy. A presne to vystihuje podstatu problemu: tohle se da provozovat jenom na dvou principech. Budto jako kseft kterym muzes jako vedlejsi produkt pachat dobro, ale kterej si na sebe musi vydelat. Vsichni ti lidi ktery ty saty sbiraj, tridej a prodavaj musej z neceho zit, takze musis generovat zisk abys je mohla zaplatit a nakonec z nejakyho prebytku par chudakum mohla treba pomoct. A to je presne to co v cely zapadni evrope proste prestava fungovat.

Zbejva ten druhej princip, a ten stavi na tom ze ty penize prijdou odjinud, ze se je nemusis snazit vydelat. Typicky je to prave pro cirkevni organizace jako je ta SA ktery to financujou charitou. A pro tvoji informaci: i ta uz ty hadry nesbira, protoze ty naklady uz jsou neunosny i pro ne a hlavne jako insideri uz taky vedej ze tim vic skodej nez prospivaj.. Pro ne je jednodussi tem potrebnejm davat treba zlevneny jidlo nebo rovnou penize.

Ja jsem cynyckej boomer kterej uz za zivot tolikrat zazil ze nejakej uslechtilej zamer byl nakonec jenom prachsprostej kseft, ze je pro me to slovni spojeni trochu devalvovany - tim spis ze ten celej kolotoc tech starejch hadru hned v nekolika rovinach definitivne pacha vic skody nez uzitku. Pokud chces pomoct planete, nekup si novej hadrik a nos dokud to jde ten co chces tak velkoryse nekomu venovat. Pokud chces nekomu pomoct, dej mu penize respektive treba mu neco uvar aby mu ty penize na ty hadry zbyly.

Jak rikam, deset let.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    LUSINDA: Obojí je smysluplné a funkční.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    RANDOM_NIGHT: to je ale jiný případ, než ten pražský......tam můžou jen matky samozivitelky. Idea toho v Roztokách je lepší.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    BLOWUP: Ten roztocký funguje už tři roky, přestože je z velké části závislý na práci dobrovolníků. Třeba k vám tyhle věci taky někdy dojdou. :)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ALEXIS: Hm, uvidime jak dlouho jim to tak bude fungovat. Normalni polocas za kterej nejakej fenomen dorazi od nas do ceska je neuveritelne spolehlive deset let.

Jak jsem psal, u nas prezivaj jenom vylozene luxusni secondhandy (sortiment typu "nenoseny strevicky Dior z padesatejch let" a podobne.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    ALEXIS: Pak je tu taky roztocký Komunitní šatník. Lidé darují oblečení, pěkné kusy jdou na štendr, použitelné do Dobrodějny a Oděvní banky, nepoužitelné pro lidi se stanou materiálem na zvířecí pelíšky pro útulek, věci na vyhození se vyhazují. A pak tam kdokoliv může přijít a vzít si, co potřebuje. Otočí se tam neskutečné množství oblečení, každou otevíračku bývá narváno. Asi jim nikdo neřekl, že to není smysluplný způsob recyklace.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    LUSINDA: Asi úplně nenesu zodpovědnost za to, co se rozhodneš přečíst z devatenáctistránkové zprávy.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    RANDOM_NIGHT: já tam čtu jenom, že za rok přijali skoro dvě mega na darech......
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    BLOWUP: myslím, že tady nikdo nemá iluze jak funguje běžný proces s rychlou módou, ale viz tvůj poslední odstavec - Šatník je přesně to, co píšeš jako ideální: vybírá si kus po kuse a prodává konkrétním zájemcům lokálně.

Pokud jde o příslušné kontejnery, tak konkrétní firmy to darované šatstvo zpracovávají v ČR, třeba na hadry, ač jiné to taky vozí kdoví kam.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    DEMENCE: Snad nikdy nepsali nic o tom, že jedna plus jedna jsou dvě, to by byl průšvih.

https://www.satnikpraha.cz/download/satnik-vyrocni-zprava-2023.pdf
    DEMENCE
    DEMENCE --- ---
    RANDOM_NIGHT: Forbes je třeba pro mě méně důvěryhodný než např. Časopis Cykloturistika nebo takové ty nápisy fixkou na záchodcích....
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    BLOWUP: Napiš do Forbesu, že když o Šatníku psali jako o jednom z největších zprostředkovatelů přímé humanitární pomoci v ČR, museli se splést, protože ty pochybuješ. :D
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    RANDOM_NIGHT: o Satniku nevim nic, ale pochybuju ze neco co nefunguje s vecma kterejch se zbavuje jedna z nejbohatsich zemi sveta oni zvladnou jinak. Nakonec vsichni vari jenom z vody. Je to globalni problem, ale cesko je samozrejme vyjimkou, ze? ;-)
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    BLOWUP: Aha, aha. Víš toho o Šatníku a jeho modu operandi hodně, koukám. Díky.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    RANDOM_NIGHT: to ale Sabriel ztrati svuj povznasejici pocit, opravdu to chces?

Tak nakonec je na ni, jestli si to precte, uz je nejspis plnoleta.

Ja se o to tema zacal zajimat pote, co nase zdejsi organizace zacaly alarmovat ze ten system vicemene kolabuje. Clovek se najednou dozvedel divny veci.

To obleceni z tech sbirek putuje bez vyjimek do Afriky - jinde ho nikdo nechce. Do zapadoafricke Ghany dorazi podle Greenpeace kazdy tyden zhruba 15 milionu kusu obleceni. (Studie "toxicka textilni krize v Ghane"). Pouze zhruba polovina ma alespon nejakou teoretickou hodnotu a hodi se k prodeji (k nekomu kdo to obleceni potrebuje a nema penize se ale nema sanci dostat tak jako tak, je to byznys). Ta zbyvajici polovina se odvazi na deponie kde se zapali. Na rozdil od spaloven treba u nas, ktere spaluji nejmodernejsimi technologiemi, produkuje to divoke spalovani celou skalu castecne prudce toxickych latek ktere otravuji pudu, vzduch a vodu.

Na jinem miste pise Greenpeace, ze az 90% obleceni obsahuje umela vlakna a je pro dalsi pouziti bezcenna. Take diky stale klesajici kvalite obleceni z Asie nema jejich znovupouziti smysl, nikdo je nechce. Presto prival levneho obleceni prakticky zlikvidoval mistni produkci textilu a odevu, obrovsky mnozstvi lidi - hlavne zen - ktere diky tomu mohly vest nejaky nezavisly zivot se stalo zavislymi na cizi pomoci.

Ve verejnych pradelnach v Akkre se pouzivaji stare textilie ze sbirek jako palivo pro ohrev vody, se stejne desastroznimi ucinky na zivotni prostredi, namerene hodnoty napriklad benzolu jsou alarmujici. A to co se nespali zase vede svoji degradaci k zamoreni prostredi mikroplastikem.

V jedny reportazi v nasem radiu rikal clovek kterej vede jednu takovou firmu pro recyklaci starych textilii, ze kdo dneska chce udelat dobrej skutek, mel by ty stary veci vyhodit do pytle s odpadky, protoze se alespon ekologicky zlikviduji a jeste vyprodukuji energii. A vubec nejekologictejsi je to obleceni pokud mozno nekupovat, pokud clovek nemusi, a pokud uz ho kupuje, tak pouze tu nejvyssi kvalitu kterou by mel nosit co nejdele. Ja tu nekam psal nejaky sileny cisla ktery jsem taky slysel v ty reportazi, jakou usporu sklenikovejch plynu prinese kdyz clovek nejakej kus obleceni nosi o rok dyl nez mel v umyslu, musel bych to jit hledat ale je to neuveritelny cislo. Udajne textilni branze produkuje deset procent svetovejch sklenikovejch plynu, to je tolik jako veskerej leteckej a lodni provoz na svete dohromady.

U nas je naplanovano, ze od roku 2027 se pri koupi novyho obleceni bude platit poplatek za jeho ekologickou likvidaci, protoze ten byznys diky vyse popsanymu uz jednak nema smysl a jednak uz neni schopnej se zaplatit.
    Ja stary obleceni vyhazuju do odpadku uz asi deset let, a to jsem toho o tom vedel jenom zlomek toho co dnes. Jedinej smysluplnej zpusob recyklace je prodej do secondhandu, kus po kuse - kdyz ti majitel je ochotnej za neco zaplatit tak je jasny ze ten kus ma jeste nejakou budoucnost.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    BLOWUP: Poučíš nás?
    PREKOTKA
    PREKOTKA --- ---
    Když jsem byla malá, maminka mi často říkala: "Neber si to světlý tričko, budeš ho mít jako čuně." Uvěřila jsem tomu a vždycky, když jsem to zkusila, maminčina slova se potvrdila. A tak jsem světlý svršky nenosila dlouhý léta.
    Až do nedávna! Bílá košile, ve které jsem zvládla uvařit, šesti lidem servírovat a sama sníst špagety s rajčatovou omáčkou aniž bych ji jen jedinou kapičkou poskvrnila, mi fakt sluší:) A jelikož jsem fakt borec, zvládla jsem i sklidit ze stolu, naložit myčku a ručně umýt pánev od omáčky.
    Tak čau, mami :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam