• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAJJAKVyvracení konspiračních teorií

Přistáli někdy lidé na měsíci?

35 hlasy od 35 respondentů

1.) Pokud chcete rozebrat nejake tema, dejte mu nejaky uvod do diskuze jiny nez jen odkaz na dlouhy clanek nebo video...
    2.) odkaz na clanek nebo video by mel byt jen jako zdroj ze ktereho cerpate, obsah prispevku musi vzdy obsahovat popis v cestine jako jakysi vytah o co v clanku nebo videu jde
    3.) priklad spravne vlozeneho tematu k diskuzi zde GORG:
    rozbalit záhlaví
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KAJJAK: olol :D
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    VYHULENY_UFO: tak oni by je predpokladam ucili pouzivat anonymni rezim, kdyz uz neco ucis, tak poradne
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    je zabavne, jak se dezolati v zoldu Kremlu ohaneji schopnosti pouzivat ctrl-c a ctrl-v v podobe sazeni linku na wiki, ktere navic v podstate rovnou vyvraceji tvrzeni dezolata.

GORG
    GORG --- ---
    KAJJAK: argumentacni klamy maji s kritickym myslenim pramalo spolecneho a jsou pochopitelne jen vysokoskolaky, rikas?

jinak argumentacni fauly se myslim prave ucej na ty zakladce taky,, v te medialni vychove... tohle mi zrovna ttreba prijde v pohode.

proc ti to prijde komplikovany?

overit si zdroje by mela byt samozrejmost, ale to nejak moc souvisi s myslenim?
    myslim ze zrovna popisujes jeden logicky klam

Argument from authority - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_authority

ony to logicky klamy nijak primo nesouvisi s nejakou jen diskuzi, ale jak nakladame s informacemi obecne. co nekde slysime.. co nam rekne kamarad, rodice nebo pani ucitelka.
    nebo teda ze by soouvisely jen s nejakoou akkademickou diskuzi slysim prvne
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KAJJAK: decka staci naucit at si informaci vygoogli z vic zdroju, ktere si proctou a udelaji vlastni zaver...

ano, tomu se rika zakladni skola zivota. kdyz o necem vis hovno, tak tvoje zavery budou taky o hovne, protoze jak dobre vis, google ti nabizi vysledky podle toho, co na nem hledas. takze kdyz se potapis do bahna, kde plaves ve svete dezolatu, proruskych uzitecnych idiotu, podivnych konsporacnich teorii napriklad o ukronaccich a kde ti tvrdi, ze mainstreamova veda a media lzou, tak tam nemuze byt tvuj zaver prilis kvalitni. ano, presne tihle lide, kteri se ohaneji "musis hledat, cist mezi radky, protoze na internetu je vsechno" jsou pak ti sami lide, kteri rvou na Vaclavaku na Rajchlove demonstraci hovna a zkousi servat z Narodniho muzea ukrajinskou vlajku.

vubec, ale vubec ti debilove pak netusi, ze narodni muzeum je symbolem kremelske okupace z roku 1968, protoze stopy kulek jsou tam dodnes. symbolika je tedy jasna, jenom parta nevzdelanych kretenu, co si googli svuj svet a google jim nabizi odpovedi z jejich sveta, to proste nechapou.
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    a tercialne asi i nechodit opakovane na mista, kde se opakovane tyhle nesmysly dovidam... tyhle tri veci vetsinou dezolati nezvladaji a zapadaji hloubeji do tech sracek pak...
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    je to sectely clovek a prece sem mu musel vysvetlovat jak si tu sracku nejdrive overit nez to posle dal... nektere lidi by proste meli ucit i zakladni overovani nejake informace, jak proste technicky na to a druhak vubec tu vuli zkouset to overit nez to budu sirit dale ci zanesu do sveho videni sveta
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    GORG:

moc to komplikujes, to neni vysoka skola... decka staci naucit at si informaci vygoogli z vic zdroju, ktere si proctou a udelaji vlastni zaver... nejake argumentacni fauly se hodi do nejakeho dialogu ci diskuze, s krytickym myslenim maji za mne pramalo spolecneho...

ja treba dnes dostal od znameho tohle

Tak co, jak to bude u nás?

GORG
    GORG --- ---
    KAJJAK:
    i kdyz je to naucilo kriticky myslet i vuci prozapadnim prepalenym informacim typu chemicke zbrane v iraku

ale tohle ttam oni konnkretne treba neresi... nebo mi neco uniklo. ja tam videl jen biased pohledy v tech prikladech

kritticky mysleni neni pottreba ale resit na realnych polittickych vecech. vsechny tty argumentacni klamy jdou ukazatt na cemkoliv.

kdyz je ucis biased na prrikladech , vnucujes tim i predstavu, co konkretne je spatne. lidi uz jsou takovi .. vetsina

kuprikladu bandwagon efekt.. celej ten protiruskej stejne jako procovidovej je jeden velkej bandwagon..

takze lidi ani nemusi argumentovat a proto asi jen jedou na nadavkach a ruznych formach utoku, vzajemne se doplnuji i treba vulgaritama, aby vytvorili dojem pocetnosti..

Taky experiment psychologa Ashe ukazuje, jak lidi maji tendenci prejimat nazory ostattnin, i pokud jim neveri.. nechteji vyslovit pred ostatnimi neco odlisneho od vetsiny.

Tedy tvoje ocekavani nejake generalize kritickeho mysleni imho dost precenuje cloveka.
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    GORG: ja vubec nemam zajem mit tu nejake trolly... troll sam o sobe vi ze keca a ze ostatni jen trolli, ty podle me troll nejsi, veris tomu co pises a jdes tedy se svou nazorovou kuzi na trh...

ale jinak spokojeny sem, nemel sem treba vubec poneti o nekterych tematech, ktere ste tu dnes v diskuzi otevreli... ja si dokazu predstavit ze napriklad v madarsku muzou deti ucit kriticke mysleni na pro zapad treba negativnich tematech a stejne by mi to nevadilo, pokud by se deti naucili kriticky myslet obecne a nahlizet tqkto uplne na vsechny informace
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    GORG: ucit deti kritickemu mysleni ma smysl a nejake priklady uvest musis... i kdyz je to naucilo kriticky myslet i vuci prozapadnim prepalenym informacim typu chemicke zbrane v iraku, dulezite je umet s tim pracovat... dnesni dezolati s tim zjevne pracovat neumi, takze jako priklad je ukrajinsky konflikt bych rekl idealni... to mas jako ucit se vedeckou metodu, je uplne jedno na jakych pripadech se ji naucis, pokud ji pochopis jako komplex... ta zjisteni te nauci pouzivat kriticke mysleni vsude, ne jen u informaci ktwre se ti nehodi do kramu...
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    jsem zpet, vypada to ze diskuze se rozjela, zkusil sem vse procist a tak zkusim par zpetnych reakci...

GORG:

na myslence referenda vidim jako spatne to, ze nepohodlni volici mohli byt v ramci procesu presidleni odsunuti a na uzemi mohli zbyt jen rusti kyvaci... coz teda rusko overitelne dela, ze presouva nejen dospele ale i deti a vlastne se tim netaji
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    majdanizace... okej. pise jako dezolat, prispevky vypadaji jako v auditku pro dezolaty, tak asi bude dezolat v zoldu kremlu.
    GORG
    GORG --- ---
    SADY: kdyz ti napr. v ramci vyuky reknou, ze czechfreepress.cz je dezinformacni medium. nebo kdyz to same reknou o Russia Today , tak je to zaujata informace.

2015: Svět podle Russia Today - Mediální vzdělávání - Současná ruská propaganda - JSNS
    https://www.jsns.cz/lekce/15703-2015-svet-podle-russia-today

Současná ruská propaganda - JSNS
    https://www.jsns.cz/lekce/15270-soucasna-ruska-propaganda

je to zaujatte na aktualni svetove deni.

Doporučené lekce: Válka na Ukrajině
    https://www.jsns.cz/valka-na-ukrajine

„Vzhledem k současné situaci pracuji s portálem JSNS a lekcemi týkající se Ukrajiny téměř každý den. Využívám je v dějepisu i při hodinách ruštiny. Nejčastěji pracuji s filmy Pro Samu, Nora zpívá pro Sýrii a Žirafa v nesnázích. Pustila jsem se i do ruské propagandy a využila jsem například lekci 2015: Krym, návrat do vlasti. Měla jsem z toho velmi dobrý pocit – lekce stačí jen vzít a použít dle návodu. Prostě super.“ – Eva Kohoutková, ZŠ Česká Třebová
    SADY
    SADY --- ---
    GORG: tady:
    "Já tvrdím, že je učí zauujaté informace (samotné zadání je zaujaté, když už něco označuje za dezinformaci)"

potvrzena dezinformace napr. flatearth neni a nikdy nemuze byt zaujata informace

ted mi budes rikat, zes to tak nemyslel a rozmelnis to zaplavou hovadin, ne gorgu, tak to nefunguje... bud si dobre rozmysli co pises nebo se nediv, ze z tebe maj lidi prdel pripadne te ignorujou
    GORG
    GORG --- ---
    OPERAHYPNO: ne.. ad hominem neni technicky spravne nikdy. je to argumentacni klam.. tech je vic, ale tenhle je pomerne oblibeny
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    GORG: a pokud třeba mám jiný názor na to, že "1+1=2" třeba, že je "1+1=3" je to správně? a je správně mít jiný názor, nebo to, že mohu mít jiný (jakýkoliv názor) z něho automaticky dělá správný názor? nebo ještě lépe, když řeknu nějakou trochu zakázanou píčovinu, třeba že "1+1=holokaust" je to správný názor jen protože je zakázaný, nebo povolený? tolik otázek
    GORG
    GORG --- ---
    OPERAHYPNO: "ad hominem"
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    GORG: co to je "následuje ad osobní útok"? Já bych použil jazykový výklad pro "ad" jako antidepresiva, jakože po absenci AD u nekterých lidí následuje osobní útok, ale nevím jeslti je možné mít jiný názor.
    GORG
    GORG --- ---
    SADY: takze ty tvrdis ze neexistuje nic jako potvrzena dezinformace?

Kde to tvrdim? :)

Takze rikam, ze se mame chovat jako humri? :-)
    GORG
    GORG --- ---
    Další aspekt té dnešní doby masírkové... já kritizuju tadytu věc, ale přitom znovu zjištuju, že je jeden správný názor. A ten správný názorr je s tím souhlasit. Přece oni se MUSÍ na školách učit, jak třeba nechytit vira nebo jak nenaletět na ffejky anebo někoho neurazit.
    Není možné mít jiný názor, jen že to tak má být. Pak následuje ad osobní útok. Začne se to týkat mě.. že vůbec ničemu nerozumím.. , protože je jen j eden správný názor - tak jak to dělá Strana :-)

Když bychom se ale podíval na názory akademiků ... opravdu odborníků, jistě najdeme polemiky, jestli je dobrý nápad jakkoliv učit to soudobé události, protože jak jsem psal, tam hrozí reálná situace, že to bude propaganda.

Jinak ta Majdanizace.. to je můj názor.. třeba se pletu, ale imho celkem dokládám ty důvody k obavám. A ostatně nelepí se děcka poslední roky na silnice kvůli klimatu? Kde to vzali to s tím klimatem.. no učí se to ve škole žejo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam