• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RAINBOFDiskuse k [Daruji, přenechám, vyměním.. do 150]
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    Já jsem na nyxu kdysi obchodovala dost a je pravda, že občas (jakože třeba dvakrát za těch 18 let) se stalo, že jsem měla přinést (třeba) čokošku, koupit jsem ji nestihla a tak jsem dotyčnému dala peníze v odpovídající (či spíše vyšší) hodnotě. Stejně tak se to párkrát stalo z druhé strany. Problém v tom nevidím a ani na předání se na mě nikdo neškaredil (a já jsem fakt byla v pohodě s tím, když jsem místo čokolády dostala cash).
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TUILE: naprosto presne takhle jsem to myslel!
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MICHELLEDANIELS: Jo, vsetky problemy s predavkou som mala len u veci uplne zadarmo. Kde bola nejaka drobnost na vymenu, alebo par drobnych, tak nikdy nebol problem. Takze tam uz radsej vzdy nieco strelim, co by sa zrovna hodilo, ale zas som ochotna sa dohodnut na vymene. A to clovek, co ma fakt zaujem, kludne navrhne sam.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    KULA: no pockej kdo tu mluvi o tom ze za nic mas dostat neco. to ja neobhajuju.
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    KULA: ja bych treba i ty věci klidně za odvoz dala, kdyby ti pak dotyčný měsíc nerušil vyzvednutí. Proto mi ted treba stojí za to tam radeji nejakou podmínku dat a byt ochotná k další domluvě (Protože treba chápu, ze nekomu se nechce kupovat seno nebo nevi, ze se da koupit pomalu na každém rohu). Ale davat zase neco jen tak, je hrozně nevdecne a lidi jsou kolikrát ještě drzí, ze jim nedáš víc.
    IDLE
    IDLE --- ---
    KULA: Tak snad to nebude deset salámistů.
    KULA
    KULA --- ---
    IDLE: na troubu mi napsalo o weekendu asi 10 lidi za půl hodiny. Žel bohu ten první v pořadí byl salámista, co sice něco chce ale plnění protistrany už je moc složitý. Dochází mi trpělivost celé to kolečko podstoupit znovu.
    IDLE
    IDLE --- ---
    TUILE: Jo, taky tyhle inzeráty přeskakuju. Však už jsem to tu psala.
    IDLE
    IDLE --- ---
    KULA: Asi mluvíme každý o něčem jiném. Já chápu, že si stěžuješ, když lidi něco slíbí a nesplní. Taky to nemám ráda. (I když tady na Nyxu jsem zatím měla zkušenosti celkem dobré.)

Já jsem komentovala akorát to, že čím přesnější požadavek v tom inzerátu máš, tím víc rizika do té předávky vnášíš. A i podle téhle diskuse mi připadá, že zodpovědní lidi se ti na to pak spíš vykašlou a na tebe zbydou ti, kterým nevadí to nějak ošulit.
    TUILE
    TUILE --- ---
    IDLE: ja treba na inzeraty, co chtej sladkost pro dite nebo hracku pro deti neodpovidam, pac to neumim zaridit.
    kdyz nekdo napise, ze chce dobrou cokoladu, zeptam se, ktera mu chutna. kdyz nekdo napise, te chce dobry vino, vim, ze to do 150 korun nekoupim a inzerat preskakuju…

samotnou me mrzi, kdyz misto pustacii prinese dotycnej arasidy nebo misto pomerance banan, pac kdyz uz chci misto penez bartr, tak presne vim co chci a opravdu nahrazka neni vhodna. a on je pak jeste urazenej, kdyz mu reknu, ze tohle nechci, nejim a at si to vezme radsi tadarmo (z jeho pohledu sel do obchodu, mel s tim nakou praci a ja sem nevdecna).

ja kulu chapu. pokud nejsem schopna koupit kyselac, tak se o troubu nehlasim. pokud ji chci a potrebuju, a za tu cenu mi prijde ok, tak ho homt sezenu a nebo se ho v poste zeptam, jestli mu misto toho staci merunkova marmelada.
    KULA
    KULA --- ---
    IDLE: Schválně složité je fakt zajímavý myšlenkový proces.

Já jsem tu za poslední čtvrtrok daroval půlku věci ze starého bytu. A bylo to 50na50. S jednou polovinou místních jsem si vyměnil 3-4 zprávy a protistrana ve smluvený čas byla na smluveném místě a přivezla to, na čem jsme se domluvili. Druhá polovina mé zkušenosti je s IDs, které měli štěstí, že napsali před jinými, ale pak se tři dny domlouvá termín, čtu dadaistické texty o tom, proč tu měli být před 15 minutama ale mají auto v servisu, pak si nechají něco naložit do auta a splácnou ruce s komentářem - no hele já to nemám, tak mi pošli číslo účtu a já ti tam pošlu nějaké peníze. Což mě pak stojí třeba dalších 5 zpráv ve 14 dnech kdy se slušně připomínám.

Já říkám, že to tu zdivočelo, že někomu nepřijde ani trochu divný, že když něco chce, musím něco pro to udělat. Do toho se stárnoucí filozofové z internetu začnou klubat ze své omezenosti a říkají něco o vynálezu peněz...
    IDLE
    IDLE --- ---
    KULA: Hele, já se do takové dohody nehrnula a taky nepohrnu. Nabídnout (předem) jinou variantu mi přijde v pohodě a taky mi přijde v pohodě na ni nepřistoupit, pokud tomu druhému nevyhovuje. Slíbit něco a pak to nesplnit mi v pohodě nepřijde.

Ale když už se tahle debata rozběhla, tak jsem prostě měla chuť poznamenat, že některé tyhle nabídky vypadají jako od někoho, kdo se vlastně domluvit nechce a dělá to druhým schválně složité.
    KULA
    KULA --- ---
    IDLE: Ano, lidově se říkalo, že když nemáš v hospodě peníze, můžeš jít pak mýt nádobí. Zkus jim tvrdit, že tím vlastně šetříš jejich peníze. Určitě budou radostí bez sebe.

Plácáte tu něco o principech lidového bazaru a podobné keci co mají jen podporovat to, že neplnit dohodu je v pohodě. Já říkám, že není a už z principu nechci po někom peníze, když jsem v auditku daruji/vyměním. Cenu jsem stanovil. Nemáš na ni, to je nemilé!

Mě teda dost nedává smysl se s někým domluvit a pak být úplně v pohodě, když má dojit na plnění dohody, kterou splnit nemůžete. Hlavně že máte makovice plné argumentů. Jste teď hrozně chytrý, tak toho využijte, nevstupujte do dealů co můžete splnit a všichni budeme spokojení.
    IDLE
    IDLE --- ---
    RAINBOF: No jistě. Netvrdím, že to nemá řešení. Jenom mi to nedává smysl. :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    IDLE: tak od toho asi mame postu ne ?
    IDLE
    IDLE --- ---
    Mně nedává smysl barter v situaci, kdy se požaduje, aby ten druhý koupil něco, v čem se nevyzná a s největší pravděpodobností to nemá doma. Nebyly přesně kvůli tomuhle vynalezený peníze?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    KULA: Jenze tohle je takovej lidovej bazar. Muzes na tom trvat a je to vklidu. Od toho tu mame postu a da se vyjednat lecos. Srovnani s obchodem to nesnese, bazar sam se urcita platforma ktera je od obchodu dost rozdilna prave v tom smennem mechanismu.

Stalo se mi ze mi urcite individuum proste nezaplatilo, nebo nekdo neprisel, neprijel. od toho tu mame hranici do 150 aby nas to nemuselo stvat :)

Ale to je hlavne muj pristup a pro tebe ani nikoho dalsiho neni zavaznej,
    KULA
    KULA --- ---
    Už jste určitě někdy něco prodávali. Občas se stane, že máte přehnaná očekávání a někdo Vám nabídne jinou cenu nebo protihodnotu. Můžeš říct ano, ne, fuck off, vyghoustovat ho etc.
    Ale určitý nový level je, když nabízíš něco co v podstatě daruješ. Kdy při troše bys mohl utržit pár stokorun ale říkáš si, že Ti to za to nestojí a že to někomu může udělat radost. Ale určíš si podmínku. A teď přichází něco, co mě fakt dovede zklamat, co mě nasere a za co hromadou místních pohrdám a opravdu si o nich nemyslím nic hezkého. Nejednou se mi stalo, že protistrana požadavek protihodnoty úplně ignorovala a přišla s komentářem - já to nestihl koupit. Nebo - neprojevil jsem vůbec žádnou vůli ale už jsem tu a ty mě přeci nepošleš domů s prázdnout.

WTF lidi, co je s Vámi? Něco chcete ale nepřijde Vám fér splnit deal? Tak to asi není pro Vás. Nemůžete to z nějakých důvodů splnit, smůla. Cítíte se uraženi, že něco chcete a protiplnění považujete za zbytečnou překážku? Tak to nemůžete mít.

RAINBOF:Není to v pohodě, možná si myslíš že je ale není. Zkus to v nějaké jiné směně, třeba v obchodě. Kus si co potřebuješ a dej jim barevné kamínky.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Jako k tem kyselackum a fidorkam, flaskam vina, nemanzelskym detem a kdovico jeste kdo chce vymenou, podle mne je to vlastne fuk. Je to otazkou toho jak moc chcem tu vec a otazkou toho jak moc sadista chce dotycnej byt.

Ja to nekdy myslim treba tak ze proste muzes usetrit a kdzy prineses misto pivka 50kc je to vpohode. :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CUKI: Je smutna, prisla o hracku, chudacek :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam