• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VIDA: já mám furt ještě trauma z toho, že konec se neřekne rusky koheu :-)
    VIDA
    VIDA --- ---
    SALVATOR: Já sem takhle prožila velký zklamání. V televizi furt bylo CCCP a znamenalo to SSSR, tak sem si myslela, že naučit se jinej jazyk znamená jen naučit se jinak písmenka. A vono ne.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    QUANTI: Mě na tohle hrozně pomoh nějakej prastarej sovětskej školní zěměpisnej atlas, protože mě bavily mapy a strašná spousta zeměpisnejch názvů je v tý ruštině stejně. Takže když je přes celou Afriku nápis jak kráva АФРИКА, tak si to člověk strašně snadno dovodí. Vlastně by se dalo říct, že sem se azbuku naučil metodou komparativní lingvistiky :D
    SARGO
    SARGO --- ---
    IDLE: U rusů bych klidně věřila tomu, že je v tom to jejich věčné bolestínství a snaha vyvinit se v kombinaci s potřebou vypadat hrdinně. Kdepak aby jeho hlava bolela. Přišlo to zvenčí, jen to teď tak postává poblíž, určitě za to někdo může a záhy to bude vykopáno pryč :-D

TRISSIE: A nebo :-D :-D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tam i hlavu, stejně jako všechny ostatní části těla (a jakýkoli majetek), člověk má jen tak dlouho, dokud si je dokáže ubránit :-)

(srsly though, fakt, že pro vlastnictví ruština používá opis "u mě je", tedy "držím a proto mám" - a ne abstraktní pojem "mít", který je v jazycích z kulturních oblastí, kde lze mít i bez toho, aby to člověk musel mít i pod přímou kontrolou, byl docela... no, vysvětloval mnohé)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: v Rusku? :-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NELLAS: tak že mám hlavu, to snad není moc zpochybnitelný? :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    A konecne opravdu důležitá slovicka pro moderniho cloveka! :-)

NELLAS
    NELLAS --- ---
    QUANTI: Tak mám = u mě je... takže ta hlava dává smysl :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    QUANTI: Tohleto "u mě je" místo "mám" je i ve finštině, mám dojem, že někdo někde tvrdil, že to ruština má právě z finštiny/uralských jazyků - zdroj nemám, ale dává mi to smysl, když ve slovanských to jinak není.
    SARGO
    SARGO --- ---
    QUANTI: To taky strašně ráda pozoruju. Fakt škoda, že jsem na jazyky tak beznadějné střevo, hrozně bych si to porovnávání užívala :-D
    Ruština ve škole nevím jestli byla výhra, mám vůči ní díky sadě učitelek, které byly jak přes kopírák a všechny intenzivně a nezapomenutelně strašné, tak děsnou averzi, že jinde než tady k tomu louskání ani nejsem ochotná :-D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    (azbuku, jelikož mě ve škole už minula, furt stejně lámu po bukvičkách jak ruskej předškoláček a nevím, jestli to kdy bude lepší...)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SARGO: mě zas fascinujou různý specifika těch jazyků, jakože Rusa nebolí hlava, ale "u něj bolí hlava" :))
    SARGO
    SARGO --- ---
    Duolingo na druhou: díky odkazům tady jsem si tak promrskala azbuku, že ji dávám zase jak zamlada :-D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Kdyz chcete byt filozofem, ale vecer jste vypili moc vodky:

NELLAS
    NELLAS --- ---
    Mimochodem, tenhle achievement já teda v profilu nemám :(
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Dneska se mi zdálo, že jsem se učila přes Duolingo ravštinu. Měla bych s tím grišaversem asi přestat :D

Kontext: https://m.edna.cz/shadow-and-bone/extra/prinasime-vam-mapu-a-lokace-celeho-sveta-grishaverse/ (zrovna tenhle text je asi nějaká AI přeložená nebo vygenerovaná hrůza, ale dává základní přehled)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Lol. Příští týden, jo? Tenhle chci jen postoupit.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Pratele, jestli muzu poprosit, zkuste se ted trochu vic snazit, uz mi zbyvaji jen ctyri blahoprejne pozdravy do 10. levelu Cheerleadera, tak at to mam splneny co nejdriv :-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TOM_TOM: Mana mana.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam