• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    Prostě Duolingo. Perly, "užitečné" fráze k pobavení, otázky, snad i odpovědi, prostor pro navázání kontaktu, tipy, triky...

kontakty:

trissie - Lucie (trissieCZ)
    kasumi - kasumisha
    nellas - Nellas (Nellas_)
    quanti - Jana (Quanti)
    sargo - Daioni
    elsinor - Petra (shilohova)
    salvator - Salvator84
    vida - lucy (lucy_new)
    elisebbah - Eli (elielib)
    kazuo_kiriyama - Steppenwolf (Karel59867)
    macska - macska
    cross - cross (vonkreuz)
    caddy - Caddy (Caddy0257)
    gegi - Anna (anvduo)
    moirain - Trirain
    atominator - Nator Atomi (natoratomi)
    francine - Kuukkeli
    troglodyt - Alenash (alenash8)
    indian - Exit:code (ibt23sec5)
    ruthless - Petr1369
    cubeek - aaaaaaabaaacaaad
    aprilmouse - Aprilmouse
    b3da - b3daa
    aether - Aetherix
    hoezo - hoezo (hoezo1)
    proste_lo - Proste_lo
    sheala - ShealaCz
    kral_karel_iv - herbart.j.f.
    rozbalit záhlaví
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: Tak se klidně zostudím sám :⁠-⁠D
    I když teda v tomhle páru sme nějak marný voba...

VIDA
    VIDA --- ---
    NELLAS:
    SALVATOR: Jj, zkusim zapracovat na svym vztahu k lidem.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Tenhle týden mi tě to ani nenabídlo :D
    VIDA: Auč.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    VIDA: (-‸ლ)
    VIDA
    VIDA --- ---
    NELLAS: Ste nějaké citlivé ;) 1500 se nedá neudělat obratem palce. Tímto sem aspoň ráno kamarádce omlouvala, proč si ve friends questu ani neškrtla. Prostě neměla šanci. (Existuje negrafický emotikon pro facepalm?)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS:

Ale jako tenhle tejden můžeš klidně veřejně zostudit ty mě, nějak se mi nechce a budu vůbec rád, když se udržím v lize.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Se Salvatorem je to podobné. Akorát tě ještě veřejně zostudí :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    dělat friends questy s mojí švagrovou je ještě horší, než dělat je s CROSSem!
    měli jsme 1500 XP.
    Já slavně večer v polospánku udělala 300. Ona dneska ráno ten zbytek. A tak je to vždycky!
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    OMIKRONN: já jsem v létě nechávala balíček pro dceru naší známé Ukrajinky a s nesmírnou pýchou jsem tam napsala psací azbukou Katrina :D :D to byl výkon po tolika letech! :D
    OMIKRONN
    OMIKRONN --- ---
    TRISSIE: Jel jsem loni pár měsíců ukrajinštinu (ještě se k ní občas vracím) a takřka bez předchozí znalosti azbuky/cyrilice; když se teda nepočítá, že jsem si v rámci zvědavosti občas louskal bukvy na obalech sušenek apod.
    Řekl bych, že po těch pár měsících se mi čtení dostalo na celkem slušnou úroveň, ale samozřejmě je to pro mě pořád o poznání pomalejší než latinka (některé písmenkové skupiny a slova se zautomatizovaly, některé musím "dolušťovat" po jednotlivých písmenech) a k psaní jsem se v tom kurzu vůbec nedostal; a pochopitelně jde jen o tiskací písmo, na jakýkoliv kontakt s psací azbukou/cyrilicí jsem nikdy nesebral odvahu:).
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Já to před pár měsíci obnovila, protože mi to někdo zmínil, tak jsem si říkala, že to zkusím... a pak jsem tu teď nachytala tolik kontaktů, že mě to asi bude trochu motivovat nepřestat. Takže díky, nyxáci :D
    GEGI
    GEGI --- ---
    Ahoj, vratila jsem se k duolingu taky po letech, primarne kvuli navsteve zeme, kde jsem poprvy potrebovala cist azbuku (kterou jsem se nikdy neucila), za tyden tam jsem chytla lehky zaklady a ted navazuju rustinou, abych minimalne tu azbuku prohloubila a byla schopna v ni cist. Takze TRISSIE: ja to takhle mam, kdyz nepocitam ten jeden tyden ted v zahranici, tak jsem uplne nedotcena (a je mi 35 :) nemam v okoli moc aktivnich uzivatelu, takze kdyby jeste nekdo chtel sovi pratele, rada se pridam a zkusim tady nekoho naklikat.

TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    je tu ještě někdo, kdo jede ruštinu BEZ předchozí znalosti azbuky odjinud?

přijde mi, že jsem snad jedinej člověk, kterej se azbuku nikdy nenaučil, a to včetně těch, co jsou mladší než já (ve škole jsem jí utekla fakt o fous, na jazykovce jsme měli jeden jazyk od třetí třídy a druhý od páté, a já vyhrála od třetí angličtinu a na ruštinu už pak nedošlo)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VIDA: já se taky vrátila. Zakládala jsem si ho 2015 na němčinu už ani nevím proč, měla jsem párměsíční mimino, tak jsem to asi chtěla zkusit a pak mě to nějak přestalo bavit nebo přestal být čas, už si nepamatuju. Pak se to začalo rojit všude okolo, děti to přinesly ze školy na angličtinu, tak jsem jim chtěla ukázat, že hele, to mám taky, a obnovila jsem to - letos někdy květen nebo červen. Pak mě napadlo před dovolenou v Řecku začít se základy řečtiny, která se mi vždycky v té psané podobě líbila - a nějak mě to chytlo. V průběhu léta jsem přidala ještě latinu (ehm, motivovala mě latina v dětské knížce, co jsem četla dceři kvůli vlastivědě) a před výletem do Polska ještě polštinu. A teď už to chci takhle chvíli nechat, aspoň třeba než dojedu některý z těch kratších kurzů (latina má jen tři sekce), výhledově si brousím zuby na refresh francouzštiny, případně španělštinu/italštinu/ruštinu.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    VIDA: Dva důvody, ale smutná sovička to nebyla;) První byl, že jsem si už nějakou chvíli říkal, že by bylo fajn, kdyby nějaká hra zároveň sloužila k výuce. Nějak jsem neměl chuť se učit lore nějakého vymyšleného světa. (Tady vidím díru na trhu - RPG založené na historických faktech).
    A druhý duvod byl, že mě zpět vytáhli kamarádi. Když jsem kdysi duo dělal, tak jsem věděl jen o dvou lidech, co se taky něco učí a když jsem ho nedělal, tak se nikdo kromě smutné sovičky ani nezmínil. Ale teď je obrovský boom, doulingo je vidět všude a i lidi u kterých bych to nečekal jedou nějaký jazyk (dva, tři, čtyři...) a já nějak nechtěl být pozadu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: ja mam jeste nad stolem mouchy. Velmi ruske! :-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Já už se umím zeptat, čí myši jsou u mě doma, čí je to jelen a k čemu je ten kůň ve škole?
    (Někdo tu chtěl zvířátka, že jo?)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    No eště že sem se na to včera večer vysral.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    mají to nějaký rozblitý. žebříček není k dispozici, na stav questu se nekouknu a ani jazyk nemůžu změnit
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    QUANTI: Teď už to píše "maintenance break". Jeden level jsem stihla, ostaní mě vyhazovaly, pak mi to pustilo ještě jeden, ale nevím, jak to započetlo...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NELLAS: Já teda naštěstí stihla aspoň jeden level do truhly, ale už druhej se nenačet... Tak jdu spát, ale dobrý vědět, že to není jen u mě
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Tak jsem si chtěla nahnat pár bodů navečer, ale vyhazuje mě to, že nějaký error...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam