• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CROSS: Já teda teď odklikala poslední level (asi 4 lekce) taky na body, takže z toho minulého času jsem moc nepochytila, budu se muset znovu naučit, jak se řekne prase, ale to počká na zítřejší večer... každopádně za 20 minut bych fakt 1500 bodů nedala. Uctivá poklona.
    Napadá mě jediná možnost, jet začátečnické úrovně na legendary, ale to by ti už dávno musely dojít možnosti.
    CROSS
    CROSS --- ---
    NELLAS: jak jsem tu už psal, dojíždím do kanclu (a že si to kapitalista žádá třikrát týdně) cca hoďku každým směrem, tak to je čas si s Duolingem popovídat o sovách a tlustých prstících. Jinak tak 20 minut ráno a 20 večer. V divočejších týdnech (jako tento) mají prioritu XP před momentálně budoucím časem (prostým?), což samo není optimální přístup, ale co už.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NELLAS: Aha, to jsem blbě pochopila 😂 zrovna jsem dočetla knihu o Alzheimerovi a upřímně mám pocit, že jsem to z té knížky snad chytla - tak mimo jsem si připadala snad naposledy, když jsem kojila.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    QUANTI: Tvl, to není moje ani smykem!
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NELLAS: 202 týdnů v diamantech, to se skláním, mistryně!
    CROSS
    CROSS --- ---
    QUANTI: hibou vs chouette je oblíbený konverzační téma (teda ne v DL, tam to myslím rozlouskli ve prospěch chouette.(Francouzské sovy taky nejsou tím...)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CROSS: Kolik u toho denně tak trávíš?
    Tohle je hodně hustá statistika.

Jo a během jednoho z posledních vyhlášení mi to nechalo vybrat si spoluhráče na quest. Vzala jsem někoho snad klidnějšího.

QUANTI
    QUANTI --- ---
    NELLAS: Vida, to jsem nevěděla. Spolužák Sova si překládal jméno do různých jazyků, takže kromě Owl znám německy Eule, francouzsky Hibou a italsky Allocco (i když to teď, když si to ověřuju, vypadá jen na puštíka - obecná sova by byla Gufo), ale španělština mu nějak vypadla :))
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Já si to hlídala, abych skončila 20:58. Protože jsem si vzpomněla ve 20:39, že jsem to chtěla zkusit na postup.
    No, nějakým zázrakem se postup podařil (tipla bych, že ta pod čarou dopadla podobně jako ty).
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ELISEBBAH: Asi to udělám stejně. Jsem 13. v obsidiánový a už mě to neba.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MAR_TINA: Hlavně nezapomeň na máslo na rýži (to je moje trauma z ruských receptů).
    A sova se španělsky řekne buho, kdybyste nevěděli.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Ja byla blba, dodelavala lekci v 20:59, a ted ma Olga po 22 minutach uz 760xp.
    ELISEBBAH
    ELISEBBAH --- ---
    Ja si ted sla udelat lekci kvuli truhlicce na rano a zjistila jsem, ze jsem skoncila v lize jedenacta a do turnaje nepostupuju. Ale nenecham se nachytat ! Ranni truhly se vzdam, vecerni se vzdam taky a zkusim udelat prvni lekci az zitra vecer, abych nebyla se snazivcema.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NELLAS: já jsem asi nebyla hodná :( ještě jednou dá ta ženská do salátu vejce, cibul a brambory, končím.
    CROSS
    CROSS --- ---
    Každopádně i když se včera zjevil agilní Yurij, co z ničeho nic udělal 5,5k za den a narušil moje přetahování o první místo s jakousi Natálií (na Duolingu má Slovan těch bratrů a sester nějak moc), nakonec jsem to zlomil, yay!
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CROSS: To zní spíš jako fatshaming :))
    CROSS
    CROSS --- ---
    Láska prochází žaludkem.

NELLAS
    NELLAS --- ---
    Já jsem zpátky v diamantové a učím se zvířátka.
    Prase si vypralo tričko minulou středu. Koně se neučili francouzsky. Modrá ryba si včera vyšla na snídani. Kočky včera všechno umyly.
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    DURDIN: Tyjo, nevím, já se to natvrdo namemoroval právě přes to Duolingo, jak je tam ta sekce Learn letters. Dělal jsem do zblbnutí ty lekce se slabikami, což bylo trochu otravné, ale podle jednoho FB statusu mi to trvalo 14 dní, což není tak dlouho. Z nikudu umím trefit tak půlku, u něčeho tam moc ty rozdíly ještě nevnímám a nechtěl jsem se zasekávat na tom, že se budu umět snažit rozlišit drobné rozdíly u nějakých teček a čárek, které obě znějí jako e a e. :)) Takže tenhle perfekcionismus jsem vzdal hned od začátku.

Hlavní je, že umím těch 22 písmen a vím, že některá mohou měnit zvuk (mimochodem tady mi to přijde vlastně docela logické, protože b/v, p/f, k/ch prostě nějak patří k sobě (ty se mění s tou tečkou) – tam mi třeba pomohlo hned zezačátku zkusit natáhnout ta první písmena na nekonečno. B se prostě nedá udělat bbbbbb, ale přejde to spíš do bvvvv. Takže pak vím, že tohle písmeno může být b/v. Pfff, kchhhh! Funguje mi to stejně.

Pak jsem na začátku skutečných lekcí stejně zjistil, že se nikud normálně nepoužívá a musíš se naučit, jak každé slovo zní. Ale zase se hodí ho znát, protože když to slovo vidíš napsané s nikudem, tak pak víš, jak ho vyslovit. Což je lepší si trénovat i na tom, když znáš, jak to slovo zní, pak se to líp v mozku spojuje.

Ale já jsem naprostý samouk, tak nechci radit nějak blbě něco, co mi zatím do jisté míry funguje.

Uvažuju o tom, že si zaplatím na jaře kurz Ulpanu, protože jak všechno jen čtu a píšu, tak je tahle výuka hebrejštiny dost v hlavě a mluvit bych měl docela problém.

Mimochodem mě během prvních lekcí docela překvapilo a potěšilo, že když ta písmena umíš, že většinou odhadneš, jak je to slovo napsané, pokud ho slyšíš. Takže často se mi stávalo, že jsem slyšel slovo a říkal si „sakra, nevím, jak to vypadá napsané, ale mohlo by to být třeba takhle“. A ono to buď tak fakt bylo, nebo to hodilo jen typografickou chybu, že tam třeba bylo místo ק písmeno כ. Ale jelikož to může znít stejně, tak je v tomhle ten kurz hodně tolerantní. Jinak bych to už asi vzdal na začátku. Jak potom určitá slova vidíš 1000x, tak už neděláš ani tyhle chyby.

Jo, a psát ručně vlastně neumím, možná bych to mohl taky někdy zkusit. Když písmo vidím, tak vím, co to je, ale když mám jeho podobu lovit z paměti a nakreslit ho na papír, tak mám tak u půlky písmen docela problém.

Ale psát poslepu na klávesnici už docela umím. Bral bych hebrejskou klávesnici, ale jsou jen k sehnání polepky a ty si nechci lepit na podsvícenou klávesnici. Takže tak nějak postupně už píšu po paměti (asi tak 5x pomaleji než česky), když chci zrovna dělat webovou verzi Duolinga.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Poslední dobou zapomínám vybírat truhličky včas. Duolingo mě za to trestá naprosto nudnými větami a úplnou absencí zvířátek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam