• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    Prostě Duolingo. Perly, "užitečné" fráze k pobavení, otázky, snad i odpovědi, prostor pro navázání kontaktu, tipy, triky...

kontakty:

trissie - Lucie (trissieCZ)
    kasumi - kasumisha
    nellas - Nellas (Nellas_)
    quanti - Jana (Quanti)
    sargo - Daioni
    elsinor - Petra (shilohova)
    salvator - Salvator84
    vida - lucy (lucy_new)
    elisebbah - Eli (elielib)
    kazuo_kiriyama - Steppenwolf (Karel59867)
    macska - macska
    cross - cross (vonkreuz)
    caddy - Caddy (Caddy0257)
    gegi - Anna (anvduo)
    moirain - Trirain
    atominator - Nator Atomi (natoratomi)
    francine - Kuukkeli
    troglodyt - Alenash (alenash8)
    indian - Exit:code (ibt23sec5)
    ruthless - Petr1369
    cubeek - aaaaaaabaaacaaad
    aprilmouse - Aprilmouse
    b3da - b3daa
    aether - Aetherix
    hoezo - hoezo (hoezo1)
    proste_lo - Proste_lo
    sheala - ShealaCz
    kral_karel_iv - herbart.j.f.
    rozbalit záhlaví
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    NELLAS: to já neumím, v hlavě si to ještě musím přeukládat :) přitom ten slovosled je mnohem podobnější té angličtině.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    APRILMOUSE: No jo, já třeba jedu rovnou rusky-anglicky, češtinu do toho vůbec netaham. Až si říkám, že jestli budu muset někdy někomu něco přeložit, tak jestli to zvládnu i česky. Ale asi spíš jo.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    TUILE: přesně, já udělám víc chyb v angličtině, protože česky v hlavě si to umím přeložit dobře, ale ne zpětně do té angličtiny. Bohužel už jsem ve švédštině relativně daleko a potkávám předpřítomné časy (meh :D) a slova, která anglicky vůbec jakoby neznám. Teď mám zase lekci těžkou jak blázen, protože tam jsou spojení jako climbing up a walking down - a to teda v anj vůbec neovládám :D :D takže když se mi ani napočtvrtý nepodaří udělat lekce, tak se vždycky tak na tejden vytočím a dělám jen opakování :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: proto mají poláci tolik dětí, pořád někoho szukaj
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Tohle bylo zákeřný, když to ten hrobovej hlas čte "diskipuli (dlouhá pauza) optimi libros legunt". 😁 Se slovosledem v latině budu bojovat asi furt.

QUANTI
    QUANTI --- ---
    RUTHLESS: Fakt?? Mně to uznává skoro úplně všechno, velký/malý, diakritiku...
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    CROSS: jako nejlepsi bylo, kdyz mi to neuznalo maly pismeno u jmena :-) to me lehce nasralo :D
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TUILE: Na chyby v překlepech funguje diktování - když dělám němčinu, ty svoje oblíbené přeskakovací lekce, tak to z lenosti diktuju a ono to pak napíše správně (pokud to nenapíše jiné, podobně znějící slovo) :D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Hele a tohle je dobrý: věta, která je v polštině stejná jako v češtině!

QUANTI
    QUANTI --- ---
    Ach jo, už zase 😂 ještě že nekoukám na "farmář hledá ženu" v polštině 🤭

CROSS
    CROSS --- ---
    TUILE: jako lepší toleranci překlepů by to mít mohlo
    TUILE
    TUILE --- ---
    RUTHLESS: mam to podobne. moje anglictina je slaba a ucit se v ni cizi jazyk je narocny.
    navic delam na klavesnici pomerne dost preklepu, takzezvladnu chyby delat ve slovickach i bez toho, abych nevedela, jak se pisou.
    AETHER
    AETHER --- ---
    RUTHLESS: Delam katalanstinu pres spanelstinu a uz mam naucenych spoustu dvojic, co znam katalansky a spanelsky, ale nevim, co to presne znamena. Kolikrat si to na zacatku i najdu, ale pak procvicuju jen tu dvojici “oznacujiciho” tech dvou jazyku a presah k oznacovanemu se ztraci.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Já mám nejvíc chyb v příkladech typu On jí X a Y. Nebo Mezi A a B je C. Už několikrát jsem to prostě prohodila, ne že bych to zadání nečetla, ale v hlavě se mi to pořadí otočí.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TUILE: ja hlavne delam fakt hodne chyb kvuli anglictine, tkera ma proste jinej slovosled a tak. Nebo zapomenu blby "do" v otazce a podobne. Vic chyb delam paradoxne v anglictine nez itasltine. teda, prekliku. Slovicka mi samozrejme vypadavaj v italstine :-)

Nicmene je vtipny, kdyz nevim to slovicko ani v jednom jazyce :D To s emi asi u dvou uz stalo.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TUILE: Každému to vyhovuje jinak, v pořádku :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ELISEBBAH: Dcera si ze zvědavosti taky dala češtinu a já jí nebráním, protože vím, že si tak procvičuje i angličtinu 😁 zase jiným směrem a na jiných frázích. Obecně mám pocit, že čeština je vtipnější.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TUILE: Pak je ale otázka, jestli si to z tý neplacený nezapamatuješ líp, když se musíš na to hledání extra soustředit. (Jasně, bere to čas.)
    TUILE
    TUILE --- ---
    NELLAS: to je duvod proc sem do super sla.
    kvuli pitomejm chybam se nechat vystdickovat me vazne neba.
    a taky me netrapi, kdyz si nejsem slovickem jista. zkusim si vzpomenout, napsat ho. a kdyz se netrefim, nic se nedeje. v neplaceny verzi sem si radsi to slovicko dohledala, abych neudelala chybu.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    RUTHLESS: Je to jeden z důvodů, proč bych do Super ani jít nechtěla, nenutí tě to mít co nejvíc správně.
    Ruštinu jsem začala kdysi na VŠ, ale pak to roky a roky vůbec nepoužívala, jen nějaké základní znalosti azbuky mi zůstaly :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: 90% je pohoda... já měla párkrát třeba 40 perfect lessons. To už je docela challenge, pokud člověk nechce jet opakovačky na výslovnost :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam