• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Jinak co nemám ráda já, je francouzština. Prostě na to můj mozek není stavěný. Oproti ní je němčina krásná a jednoduchá. Na lidi, co se zvládnou naučit tuhle zvrácenost, si budu dávat zase pozor já. Takovým se fakt nedá věřit.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MAR_TINA: Dobře děláš :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    NELLAS: ja taky.
    ma to jasny pravidla a nemusim ten jazyk cejtit, staci se ho naucit.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NELLAS: Dám si na tebe pozor. A celý svět by měl.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Budu se opakovat, ale já mám němčinu ráda.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Kdybych si měla vybrat jestli němčinu nebo jadernou fyziku, tak mi hoďte Higgsův boson a jdeme na to.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    VSICHNIMAME: Aha, ok. A dík :⁠-⁠)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Zlata italstina :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: No ale polévku s rýží zvládneš.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    SALVATOR: předmět se dává až za prislovecne určení. Fotbal by byl také až na konci. Stejně např. Er spricht sehr gut Englisch.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    AETHER: No ale v zásadě jak píše Tuile, sloveso je v tý větě jasně spielt, ne?
    TUILE
    TUILE --- ---
    a, jasne, ne sloveso ale podstatne jmeno - hra v sachy.
    stejne jako jizda na kole (Radfahren). to uz smysl dava.
    TUILE
    TUILE --- ---
    AETHER: to by se ale psalo s maly S, ne?
    AETHER
    AETHER --- ---
    SALVATOR: V tomto pripade to bude vnimano jako sloveso “schachspielen” a odlucitelna predpona pak musi na konec.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Je tady nějakej němčinář? Fakt na tom slovosledu tolik záleží?

SHEALA
    SHEALA --- ---
    Když tak jsem ShealaCz.

A zjistila jsme že stejně jako
    VIDA: dělám chyby z nepozornosti, a speciálně u poslouchacích cvičení, napřed máčknu slovo, a pak až waveform toho, co mám slyšet.
    VIDA
    VIDA --- ---
    Pokračuji na vlně pozitivity.

Má to cenu! Po čtyřech letech pozoruju:
    - angličtina na Duolingu mi sice nestačí, ale i pár minut denně pomáhá připomenout, že existujou ty zatracený členy, na který ráda zapomínám
    - ve francouzštině sem začala číst knížku a koukat na seriály na Netflixu
    - oprášila sem azbuku a luštim zprávy na twitteru
    - práce s pozorností - na Duolingu je krásně vidět, že i když si myslim, že jsem v pohodě, jsem často nesoustředěná a dělám zbytečný chyby; u toho si vždycky říkám, že tohle si musim pamatovat za volantem
    - pravidelnost - pokud to dokážu u duolinga, můžu i jinde
    - gamifikace - i když nejsem soutěživá, těší a motivujou mě úspěchy jiných i moje vlastní; super jsou friends questy

Takže za mě dobrá časová i finanční investice.

TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    což mi připomíná - platíme si HBO, Disney+ a Skyshowtime. Jsem líná procházet celý obsah včetně jazykových nastavení, nevíte náhodou někdo, jestli tam najdu něco - absolutně cokoli - s ruským dabingem a anglickými / českými titulky?
    Já vím akorát o Mariupolu, ale tam se bojím, že půlka lidí bude mluvit ukrajinsky a já budu akorát zmatená.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já mám teď tak nějak rok od chvíle, co jsem se začala učit rusky (z nuly, ani azbuka). Včera jsem si otevřela twitter Julie Navalné a sice pomalu a s občasnou konzultací slovníku, jsem schopná číst a chápat, o čem se píše! krátký komentáře i bez slovníku! a pustila jsem si nějaké její video a odhadla jsem z dvouminutového proslovu všechno až na jednu větu.

ale furt si teda neumím objednat vepřovej plátek s hranolkama a zeleninovou oblohou :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam