• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    Prostě Duolingo. Perly, "užitečné" fráze k pobavení, otázky, snad i odpovědi, prostor pro navázání kontaktu, tipy, triky...

kontakty:

trissie - Lucie (trissieCZ)
    kasumi - kasumisha
    nellas - Nellas (Nellas_)
    quanti - Jana (Quanti)
    sargo - Daioni
    elsinor - Petra (shilohova)
    salvator - Salvator84
    vida - lucy (lucy_new)
    elisebbah - Eli (elielib)
    kazuo_kiriyama - Steppenwolf (Karel59867)
    macska - macska
    cross - cross (vonkreuz)
    caddy - Caddy (Caddy0257)
    gegi - Anna (anvduo)
    moirain - Trirain
    atominator - Nator Atomi (natoratomi)
    francine - Kuukkeli
    troglodyt - Alenash (alenash8)
    indian - Exit:code (ibt23sec5)
    ruthless - Petr1369
    cubeek - aaaaaaabaaacaaad
    aprilmouse - Aprilmouse
    b3da - b3daa
    aether - Aetherix
    hoezo - hoezo (hoezo1)
    proste_lo - Proste_lo
    sheala - ShealaCz
    kral_karel_iv - herbart.j.f.
    rozbalit záhlaví
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    LAUNCHER: Třeba tady je pro změnu Anna Karenina hned na prvním místě:

https://www.rd.com/list/books-read-before-die/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    LAUNCHER: "This list was created and voted on by Goodreads members." Takže můžeme zcela jistě očekávat bias odpovídající složení uživatelů Goodreads podle národnosti ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    LAUNCHER: Jak jako vás ve východním bloku? Já sem ročník 84, už do první třídy sem šel po revoluci a k ruštině a ruský literatuře sem přičuchnul sám a dobrovolně až na střední :⁠-⁠D
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SALVATOR: Prosimvas hezky, to ze vas to kdysi ucitelka ve vychodnim bloku ucila jako vyznamnou knihu, z toho nedela vyznamnou knihu /plosne/ ani ve sve dobe, natoz dneska.

Co se mi moc libi, tak kdyz jsem se o to bavil s uciteli, tak nikomu nevadi kdyz moje decka v CZ maji a budou mit svuj "Ctenarsky denik" spis jako deti ze zapadniho sveta. Obecne je v tom uz velka demokracie a leckde (husty!) berou treba i obsah hry, serialu.

Schvalne... nejvyssi umisteni libovolne knihy z Tveho listu treba tady - mozna spatne koukam, ale v top 50 jsem si niceho nevsiml.

Books Every High School Student Should Read (197 books)
    https://www.goodreads.com/list/show/8402.Books_Every_High_School_Student_Should_Read
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SALVATOR: ale jo, nemaj jaderny zbrane, mohli by mit turismus (ostatne Dominikanska republika je druha pulka tehoz ostrova) a stejne jsou ted pod stabilizacni kontrolou OSN. Takze jo, verim jim (nebo teda stabilizacnim zahranicnim aktivitam tam) vic, i nez Rusku, i nez Koree.

Plus haitskou kreolstinou se mluvi i v jinych, stabilnejsich regionech.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Jako že na Haiti bude dřív pořádek, než z Ruska civilizovaná země? No, seš fakt optimista. A že eště za našeho života v Severní Koreji padne vláda Kimů a obě země se skutečností pod vedením jihu, tomu věříš taky?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    A jinak, protoze jsem vecny optimista, doufam, ze se doziju toho, ze bude Rusko porazene, pod dohledem prebudovane, a ze se projdu po Arbatu a nekde v nejake utulne restauraci si objednam borsc.

Ale s tim Haiti to vidim realisticteji, ze.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    RUTHLESS: Chtě nechtě je nutno přiznat, že v ruštině vznikla třeba taky celá řada světově významnejch literárních děl. Směřovat k tomu, že by si člověk v budoucnu a s notnou dávkou snahy mohl přečíst Puškina, Gogola, Bulgakova nebo Strugacký mi dává smysl. A ani jeden z nich nemůže za Putinova hovadství.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Stejne tak bych se do budoucna rada naucila aspon základy arabstiny a hebrejstiny, nelibi se mi, ze neprectu ani napisy na transparentech.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: vidis, a mne prijde docela uzitecne, ze si muzu udelat vlastni predstavu o rozsahu ruske propagandy, ze bez prekladu muzu cist ruske disidenty a soucasne se domluvit s ukrajinskymi uprchliky z vychodu - a ve finale cist i ukrajinstinu.

Ale každému, co jeho jest. Ja nerada zavisim na prekladech, protoze v nich se cast informaci casto ztraci.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Každopádně si nevybavuju, že by tady někdo někomu spílal kvůli výběru jazyka. Pokud to uděláš, bude to premiéra.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    RUTHLESS: Zajímavý postoj.
    Přiznám se, že se mi ten jazyk líbí. A taky se mi líbí němčina (kterou jsem se po velkou část svého života byla schopna domluvit). Co s touhle informací uděláš, je samozřejmě jen na tobě.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    NELLAS: Z ruštiny. Ze se ji někdo učí vůbec, ze přemýšlí, ze ten jazyk někdy k něčemu ještě bude.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    RUTHLESS: Z čeho se ti dělá blivno?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Tu ruštinu uroimen nechápu a dela se mi z toho blivno. Ale za to jste už hate určitě dostali dřív než jsem Duolingo objevil…
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: navic teda mam takove tuseni, ze kdyby melo jit o použití reci v jejim rodnem uzemi, tak to se fakt driv dostanu na Haiti nez do Ruska 😀
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: mam velke cestovatelske sny! :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: Jasne. Ale ještě musíš potkat někoho, komu to reknes :-)
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    IDLE: Teď jsem měl ve cvičení v bublině dvouslovný výraz "nos cepillamos" a zároveň další bublinu se samotným "nos". Vyzkoušel jsem, že "nos cepillamos" se pomocí klávesnice vybere jako N,O, S, Mezerník a samotné "nos" se vybere jako N, O, S, Enter. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Ale ta kreolstina je fakt dobra. Prvni lekce - discuss breakfast. Treti lekce - interaction with street vendors.
    To jsou realne pouzitelny veci hned na zacatku!
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    LAUNCHER: Ok, takže jen já nemám nárok :D
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NELLAS: Tenhle týden mám turnaj, první kolo...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Je vidět, že jsou prázdniny. Turnaje už sis měsíc žádné a minulý týden jsem byla první.
    Tenhle týden jsem měla taky hezky nakročeno, když tu náhle, kde se vzala, tu se vzala..

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam