• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    LAUNCHER: Takže knížky nečteš a neuznáváš, ale zaručeně víš, které jsou kvalitní a uznávané.
    Ba dum tsss.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TRISSIE: Nečetl jsem nic z toho níže uvedeného, jestli si už chceš rypnout, natož v azbuce. Nestydím se za to vůbec, literatura jiná něž manuál nebo stats je pro mě koníček na úrovni koukání na telku. Jak to bude nebo nebude vyhodnocovat Nyx parta mě netrápí, naštěstí mám život jinde a daří se mi hezky...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Já se ji nakonec taky musela učit sama, naše vyučující byla nejdřív někde na stáži (přišel někdo a řekl nám, že nepřijde, ale máme se naučit tahle písmenka podle cvičebnice) a pak onemocněla, takže jak nám odpadlo prvních pár týdnů, nakonec jsme se azbuku učili sami :D
    Když se zamyslím, ještě se zvládnu i podepsat!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: muj o hodne mladsi kamarad si prave kvuli azbuce jeden semestr rustiny zapsal. Prej "jsem se to mohl naucit doma nebo za to dostat 2 kredity, no a nejsem blbej, ze!"
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Azbuku jsem už uměla (měla jsem dobrovolnou ruštinu na vysoké), ale jinak se teda nestydím za to, že moja lošaď ně chudožnik, ona architěkt!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: ze se Launcher stydi za to, ze neumi azbuku.
    Ja se za to stydela taky, je to fakt trapny, ale jsem velká holka a misto delani ze sebe blbce na internetu jsem se ji naucila :-)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    LAUNCHER: jak to souvisí s Duolingem?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    LAUNCHER: A Tolstoj je tam v 181 jazycích. A to dokazuje jako co?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JONY: Kdyz neverite userbase na Goodreads, zkusime se podivat na Wiki. Ale omlouvam se predem je 21:24 a tahle diskuze me uspava stejne spolehlive, jak ta "svetove vyznamna" RU dila, ziv...

JONY
    JONY --- ---
    Osobně bych z ruské literatury dnešním středoškolákům rozhodně doporučil Mistra a Markétku. Dostojevského nebo Tolstého bych spíše u dnešní generace ponechal na později zda k tomu najdou cestu nebo ne. Nicméně soudě dle toho, jak je cool dark academia tak tyhle mnohasetstránkové klasiky asi nebudou tak nepřístupné jak by se mohlo zdát. :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    LAUNCHER: At už sem to řek já, nebo někdo jinej, chceš fakt zpochybňovat, že ten Tolstoj, nebo Dostojevskij, Čechov , Pasternak, Solženicyn a další jsou spisovatelé světovýho formátu?
    JONY
    JONY --- ---
    LAUNCHER: trošku se v tom ztrácím. Diskuse je o tom tvorba Tolstého, Dostojevského, Bulgakova a pár dalších jmen z ruské literatury je vhodná pro středoškoláky nebo ne nebo zda patří či nepatří mezi světová významná literární díla?

O tom prvním by se dalo diskutovat. O tom druhém i kdyby ses stavěl na hlavu nikdo soudný samozřejmě nepochybuje. Patří tam zcela oprávněně a samozřejmě.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ... nebo možná jiný žebříček. Ať hledám, jak hledám, najít nevýchodní žebříček, kde nejsou ruské knihy, se mi zdá být úkol velmi těžký.
    https://thegreatestbooks.org/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SALVATOR: ja bych teda ve svym veku hledala inspiraci v jinych knihach, nez ktery jsou mireny na americky teenagery, ale tak kazdemu, co jeho jest ;-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Tak si dáme ještě Encyclopedii Britannica, kterou snad nikdo z východnosti osočit nemůže, a vysereme se na to.
    12 Novels Considered the “Greatest Book Ever Written” | Britannica
    https://www.britannica.com/list/12-novels-considered-the-greatest-book-ever-written
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SALVATOR: Takze merit to pomoci Goodreads je spatne, ale merit to tim, ze to rekl ID SALVATOR je dobre. OK, ok, uz mlcim...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SALVATOR: A to je spatne, nebo to ten list dela neverohodny? Reaguji pouze jen na to, ze tys to nazval SALVATOR, cituji: "světově významnejch literárních děl". Skrtnul bych to svetove a nahradil "v zemich byvaleho bloku".

Ty knizky cos napsal, nebyly, nejsou a nebudou Shakespeare / Orwell / Twain / Remarque / you name it.

SALVATOR: To je samozrejme super ze jsi vygooglil taky nejakej list, ale drzel bych se toho goodreads, ta userbase je jinde...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ale tuhle hru hrát nechci, měřit světovost díla jeho přítomností v nějakým žebříčku je krátkozraký. Přinejmenším krátkozraký.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Ahaha! :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    LAUNCHER: Třeba tady je pro změnu Anna Karenina hned na prvním místě:

https://www.rd.com/list/books-read-before-die/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam