• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Zeptám se pro zajímavost. Umíte někdo psát řecky? Jako plynule jako latinkou, tak alfabetou.
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    ESTEN: Nechal jsem se tu inspirovat a začal jsem dělat raději ruštinu, nelíbí se mi teda zvukově ani jeden jazyk, ale ruština je pořád taková zvukově uchopitelnější. U spousty arabských slov vůbec nevím, jak mám ten jazyk ohnout, abych vyloudil zvuk, co tam dělají. :)) To samé jsem měl s francouzštinou. Ale i tak se pořád k arabštině vracím.

---

Máte někdo v MHD trochu problém, aby vám lidé nekoukali přes rameno? .)) U hebrejštiny řeším, že se na mě bude špatně koukat nějaký propal aktivista, u arabštiny zase kdokoliv, kdo nemá rád islám a u ruštiny všichni, kteří jako zlo shrnou na hromadu vše, co přišlo z Ruska. Naštěstí ještě občas zabrousím do němčiny, která je dnes neutrální a negativní konotace může vyvolat jen u nějakých pamětníků.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    ATOMINATOR: mne se posledni dobou denne opakujou fraze "a weird American city" a "Al-Azhar is a very famous Islamic university". Citim lehky bias.

A teda Arabstinu jsem zacal delat jen kvuli pismu a po trech mesicich umim tak pulku abecedy, coz by me iritovalo, kdyby se mi postupne nezacinal libit i ten jazyk. A sice je tam moznost lekci ciste na pismo, jenze tam se neda preskakovat. A jet porad dokola jak debil pet pismen ktery uz davno umim me taky nebavi...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    V te same lekci ovsem je i "za mesic se s manzelem stehujeme na Sibir", tak nevim,jak to dopadne! :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Rustina je bozi (na duolingu, samozrejme).

Nejdřív jsrm se naučila rict, ze krev neni. Ted uz umim i rict, ze na severu zeme je povstani. Krev bude! :-)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Sa zase menili lekcie? Mam v opakovani slovicka, co som este nikdy nevidela.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Stala se mi zajímavá věc. Byl jsem ve vlaku, takže debilni připojení… ale…

Skočilo mi duo tak, ze z lekce 27 otevřelo vše do 54. A to je přátele fakt úplně zkurveny.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Takové ze života.

NELDE
    NELDE --- ---
    NELLAS: Nikoli. Byl jsem líný si zapnout ruskou klávesnici, tak jsem kopíroval. Také žiju ve výslovnosti sórok
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CROSS: Už to chápu, děkuju :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    NELLAS: No však je to správná poznámka, v čislovce сорок je přizvuk na první slabice. V té říkance o strace pak na druhé.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CROSS: Mně jde o ten přízvuk, žiju v tom, že je to "sórok", ne "sarók", takže mě zajímá, jak je to správně.
    CROSS
    CROSS --- ---
    NELLAS: :-]

Сорока-белобока
    Где была? — Далёко!
    Печку топила,
    Кашку варила,
    Деток кормила.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELDE: Jsi si jistý tou čárkou nad o?
    NELDE
    NELDE --- ---
    MAR_TINA: A co teprve až zjistíš, že cорóк (rusky 40 - totálně nesystémové a matoucí) je vlastně možná také z řečtiny: v moderní σαράντα, původně τεσσεράκοντα
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    TUILE:Pokaždé udělám jen jedno kolečko a jdu na další unit, protože mě nebaví se zdržovat cvičením se slabik, které se tam stále objevuje. Proto jsem se rychle dostal ke slovu divný. Jakmile se tam ale poprvé objeví, tak začne být opravdu všechno divné (dokonce i ty dveře tam snad jednou byly divné).

Většinou mi to u těch jazyků v Duu přijde tak, že ta první slova mají něco vypovídat o dané kultuře, s tím, co píše TRISSIE, to tak skoro vypadá. :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    ATOMINATOR: arabstinu sem uz davno vypustila, ale mezi prvnima lekcema byl manzel, stedry a dvere. ke slovu divny sem kupodivu nedosla :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SHARKIE: Jo, myslím, že na tabletu nejsou.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Tie early/nigth chest su viazane na zariadenie? Alebo to je zas nejaky z mnohych bugov, ze sa mi po vcerajsku na tablete dnes na mobile nic neukazuje?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ATOMINATOR: furt lepší než u Rusů, kde celou první sekci nikdo nic nemá, dokonce ani ta krev není moje, ale tvoje! :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam