• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    Prostě Duolingo. Perly, "užitečné" fráze k pobavení, otázky, snad i odpovědi, prostor pro navázání kontaktu, tipy, triky...

kontakty:

trissie - Lucie (trissieCZ)
    kasumi - kasumisha
    nellas - Nellas (Nellas_)
    quanti - Jana (Quanti)
    sargo - Daioni
    elsinor - Petra (shilohova)
    salvator - Salvator84
    vida - lucy (lucy_new)
    elisebbah - Eli (elielib)
    kazuo_kiriyama - Steppenwolf (Karel59867)
    macska - macska
    cross - cross (vonkreuz)
    caddy - Caddy (Caddy0257)
    gegi - Anna (anvduo)
    moirain - Trirain
    atominator - Nator Atomi (natoratomi)
    francine - Kuukkeli
    troglodyt - Alenash (alenash8)
    indian - Exit:code (ibt23sec5)
    ruthless - Petr1369
    cubeek - aaaaaaabaaacaaad
    aprilmouse - Aprilmouse
    b3da - b3daa
    aether - Aetherix
    hoezo - hoezo (hoezo1)
    proste_lo - Proste_lo
    sheala - ShealaCz
    kral_karel_iv - herbart.j.f.
    s_v_e_t_y_l_k_o - PetuleKudrata
    genevieve - AnnaGenevieve17
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VSICHNIMAME: byla jsem na jaře ve stejné siruaci.

Máš naplánovanou dovolenou na příští léto? Teď je dobrý čas začít jazyk cílové země
    Teda jestli to není Slovensko nebo Šumava :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VSICHNIMAME: tak já jsem jeden z těch lidí, které baví získávat vědomosti čistě pro ty vědomosti jako takové, já si užiju i etymologii kreolštiny, a navíc mám v okolí lidi, kteří se jazykovědou živí, takže na to v tý hospodě přijde řeč i bez chlubení.

A navíc je to proti Alzheimmerovi a stařecké demenci a to se taky počítá :-)
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    VSICHNIMAME: tak to zkus arabstinu, jazyk pro matematiky. Ja s ni zacal jen kvuli pismu, ale postupne jsem jednak zjistil, ze bez znalosti jazyka stejne nic psanyho spravne nevyslovim, a jednak jsem si pres pocatecni odpor v ni nasel zalibeni. Jeji gramatiku jako by navrhoval inzenyr.

MAR_TINA: beru to stejne, zajima me jen streak. Ale za posledni mesic mi sestkrat duolingo neuznalo lekci udelanou chvili po pulnoci. Celej den se tvari ze hotovo, splneno, ale dalsi den mi sezere streak freeze. Dlouho jsem si myslel ze jsem jenom debil, nez jsem si to zacal zapisovat. Ze vsech bugu me tenhle jedinej fakt irituje... Ale jelikoz jsem zalozil family ucet s plnym obsazenim, tak to stejne asi budu platit naveky. Holt tech 30 kc mesicne nejak utahnu
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    TRISSIE: na studium takového jazyka mám až příliš racionální mysl: a chlubit se v hospodě, no, 18 už mi taky neni:)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MAR_TINA: Mně se telefon často vypíná na noc, někdy i denně (pokud zrovna na něm nejsem a nezruším to).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NELLAS: aha. To mě nikdy. Jednou se mi to seklo, stačilo restartovat telefon. Což by člověk tak jednou týdně prý udělat měl.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MAR_TINA: Mně se opakovaně stalo, že to po mně chtělo odehrát jednu a tu samou lekci (třeba pětkrát) a nechtělo mě to ani po 100% splnění pustit dál. Musela jsem opakovaně restartovat appku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VSICHNIMAME: můžeš se začít učit svahilštinu nebo haitskou kreolštinu!
    sice je to naprosto k ničemu, ale dá se o tom mluvit v hospodě, zvlášť ta haitská kreolština, pokud jsou tam lidi, co mluví francouzsky :-)
    mně ten jazyk nepřestává fascinovat, jak efektivní by francouzština mohla být, kdyby vynechali všechny zbytečný písmenka!

mesye machann, eske ou vle kafe ak let - monsieur le marchand, est-ce que vous voulez cafe avec du lait?
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    A já teď intenzivně řeším, který z jazyků budu dělat, až mi příští týden můj kurz skončí. Už jsem si zvykla na tu denní rutinu, je mi smutno z toho, že bych jí neměla, ale nevím. Jen povzdech.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NELLAS: já to platím a žádné problémy nemám. Mám tam lekce a slovíčka a učím se. Nikdy se mi nic nesmazalo ani nikam nepřeskočilo.
    Pravda je, že je mi jedno, v které lize jsem a jestli dostanu dabl tripl nebo ty jejich drahokamy.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Čím víc čtu, jak moc rozbité to je, tím jsem asi radši, že jim za to neplatím. (Kdyby to všechno pořád skvěle šlapalo, tak bych o tom nějak i uvažovala, i když reklamy "zaplať, aby Duolingo mohlo zůstat zdarma", mi přijdou lehce absurdní.)
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    CROSS: tak ani restart telefonu nepomuze.
    Udelal jsem prvni quest - nedalo to nic. Restartoval jsem telefon udelal druhej quest a zase nic ;-) treti si necham na vecer, treba to nejak opravi. Double z night owl chest pritom funguje
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    CROSS: jasny, nevadí - nešlo o život ;-)
    Jen mě to nasralo, tak jsem se o to chtěl s Vámi podělit :-D
    CROSS
    CROSS --- ---
    LORD_DE_SEIS: no do restartu telefonu bych taky nešel. Párkrát killnout appku pomohlo, párkrát ne, no.
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    CROSS: to jsem zkousel a nepomohlo to...teda jen vypnout a zapnout - nezkousel jsem treba restart telefonu nebo tak neco
    CROSS
    CROSS --- ---
    LORD_DE_SEIS: může pomoct restartnout aplikaci
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    Mel jsem double, udelal jsem posledni dva questy a nejen, ze jsem nedostal triple, ale jeste se mi kdovi proc zrusil ten double (urcite to nebylo tom, ze by dosel jeho cas)... FFFFUUUU
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Obi nejak vyraduju ludi z ligy? Ked som to vcera vypinala, tak som bola na 15. mieste. Terazi duo tvrdi, ze som skoncila 8.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FISHIE: ano, každý jazyk má specifickou slovní zásobu.
    kupříkladu v němčině se kolem šesté lekce naučíš říct "moje práce je zajímavá, ale stresující", tak v ruštině "to není moje krev, ale tvoje krev", případně "kde je medik? medik tu není!" :-)

(I když... to s tím medikem jsem se naučila hned v první lekci :-)
    FISHIE
    FISHIE --- ---
    Jednou jsem si z legrace nastavila cestinu, a vyskocila tam veta: to neni moje dite. Tak jsem se tady chtela zeptat jestli se do toho uceni jazyku zapojuji i specificke rysy daneho naroda.
    Ale kdyz vidim ozbrojenou kocku....
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    XBAHNO: a sakra, ono je to ještě horší

XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam