• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    LORD_DE_SEIS: Měla jsem kdysi, že mi kocour v supermarketu i platil.
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    By me zajimalo, kdo vymysli tyto prakticke vety

RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KASUMI: jsem netusil, ze ti to vezme vic nez jeden safe za tyden...
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Já hodně doufám že než se dostanu na konec němčiny že by mohli doplnit B2 :D
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KASUMI: 😃😄😆
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Spatnej emotikon 😀😀 melo tam byt toto: 🙈🙈🙈
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    LORD_DE_SEIS: Maďarština ti bude stačit.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    🥰🥰🥰

LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    MAR_TINA: pokud bych plánoval na léto dovolenou na Slovensku, tak bych klidne začal ruštinou
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MAR_TINA: taky mě to napadlo, ale ne ;) jo a ještě bych chtěla dělat irštinu, protože jsme tam bydleli, skandinávské jazyky… prostě život je moc krátkej :))) fakt si neumím představit, že bych neměla co dělat na DL :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: není tam srbština? ;)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MAR_TINA: Bohužel ani chorvatština tam není.

Já teda nemám problém s tím, že nemám na Duolingo co dělat, nejradši bych se těch jazyků učila deset. Polštinu, abych rozuměla sousedům, němčinu kvůli dceři do školy (a taky abych rozuměla sousedům 😆), řečtinu kvůli dovolené a taky tak nějak obecně kvůli slovům z řečtiny, latinu protože základ vzdělanosti - dělám teď. Klidně bych si ještě přibrala francouzštinu, kterou jsem kdysi dělala a umírá mi, španělštinu protože světový jazyk, ruštinu protože procvičování azbuky, italštinu protože se mi líbí (a dovolený), maďarštinu protože mě fascinuje, esperanto…
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A jinak mám pro sebe takové vnitřní volné pravidlo užít denně 4 jazyky aspoň trochu. Čeština to je vždy, když udělám nějaké duolekce je to vždy angličtina + něco a pak třeba čtu / poslouchám ruštinu na instagramu nebo si pustím slovenský podcast nebo čtu něco cizojazyčně (angličtina, slovenština výjmečně ruština) nebo luštím německé popisky v DM :D mozek se musí pořád posilovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VSICHNIMAME: no doběhla mi angličtina (už dávno) a ruština, chvíli sem opakovala a pak statečně s řadou dlouhou 1080+ dní jsem to vypla a dala si oraz.
    Chtěla jsem se zamyslet jak dál s ruštinou (anglicky docela umím a používám ji aktivně), protože duolingo nestačí, ale to jsem ještě teda nevymyslela. Další plán byl facejoga 10 minut denně (furt nic) nebo kurz kreslení (taky nic :D).

Ale v květmu se rozhodlo o zářijové dovolené na Krétě, víceméně z legrace jsem si pustila řečtinu, ať si zopakuju svých asi 100 slovíček, než pojedu, a hrozně mě to chytlo. Jako úplně nepříbuzný jazyk je to náročný a myslím, že dva roky dua budou stačit tak na vstup na živé lekce někam, ale to objevování a postupné chápání struktury mě moc baví. A všímání si, které slovo má od Řeků čeština, angličtina, ruština... Máme dost podobnou větnou strukturu, takže na učení je to náročný.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MAR_TINA: To je docela fajn klíč, ale já teď ani nevím, kam pojedu na lyže:). Jak jsi to nakonec vyřešila ty? Skoro přemýšlím, že budu pokračovat s jazykem na jiné platformě. Já už se celkem dost jazyků učila a něco i naucila, problém je v tom, že v reálu jich používám minimum, takže se to zapomíná a motivaci dělat nějaký další mám proto spíše slabou.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VSICHNIMAME: byla jsem na jaře ve stejné siruaci.

Máš naplánovanou dovolenou na příští léto? Teď je dobrý čas začít jazyk cílové země
    Teda jestli to není Slovensko nebo Šumava :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SHARKIE: tu jsem samozřejmě vyzkousela taky, ale furt nekdo někam pochodoval a to me nebavilo :-)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    TRISSIE: Je tam aj klingonstina :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Největší chyba, která se francouzštině stran efektivity stala byla, když přestala být latinou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VSICHNIMAME: tak já jsem jeden z těch lidí, které baví získávat vědomosti čistě pro ty vědomosti jako takové, já si užiju i etymologii kreolštiny, a navíc mám v okolí lidi, kteří se jazykovědou živí, takže na to v tý hospodě přijde řeč i bez chlubení.

A navíc je to proti Alzheimmerovi a stařecké demenci a to se taky počítá :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam