• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALESHDoprava v Praze
    ALESH
    ALESH --- ---
    Jedinny pravicovy hrdina, na levicovem namesti. Tedy pardon, parkovisti.

KUTAS
    KUTAS --- ---
    ALESH: Zrovna na Barrandaku to chytaji policajti docela casto chytaji…
    BEEBLEBROX
    BEEBLEBROX --- ---
    CEEFA: Dík, sorry, já jsem v poslední době extra vysazenej na internetový nepravdy

ALESH: To proto, že to měšťáci nemůžou pokutovat na místě a muset to předávat do právního magistrátu, které na to nemá kapacitu a státní na to serou.

Ale zrovna Praha 6 má v plánu si rozjet tenhle rok slušnou rotačku na prachy a myslím, že jestli se jim to povede, Uber z a na letiště vyhrazený pruhem už jezdit moc nebude.
    BEEBLEBROX
    BEEBLEBROX --- ---
    CEEFA: Ale však v pořádku. To že uber je taxislužba nikdo nezpochybňuje. Ale pokud ti značka limituje vjezd pouze na vozidla taxislužby s nálepkou taxislužby a vybavená střešní svítilnou a my tu máme zcela legálně i vozidla taxislužby s nálepkou a bez střešní svítily, znamená to, že tam můžou legálně jen ty co střešní svítilnu mají.

A co na tý evropský uvidím? Buspruh plnej aut co tam nemaj co dělat a když je volno, jedoucí 50km/h nad limit? A to znamená co? Že je to legální?
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    ale teda nedalo mi to a googlim a mas asi fakt pravdu, a uber atd do taxi pruhu nemuzou, jen teda to je litera zakona a praxe vypada naprostio jinak :D ok, tak to cermifoxovi klido proplatim, dva litry me nezabijou :D
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    BEEBLEBROX: no ja vychazim, z toho ze do pruhu mohou vozidla licencovane taxisluzby a ustavni soud v roce 2020 rozhodl ze uber JE taxisluzba...

jinak se bez nekdy podivat na evropskou, bus pruh je plnej uber airport taxi uz par let
    BEEBLEBROX
    BEEBLEBROX --- ---
    CEEFA: Tak si k tý novele přečti i metodiku. To, že je vozidlo označený nálepkou a je evidovaný jako vozidlo taxislužby nikterak neimplikuje, že může využívat vyhrazenej pruh. Nálepka se nerovná svítila.

Ministerstvo dopravy ČR - Taxislužba
    https://md.gov.cz/Dokumenty/Verejna-doprava/Taxisluzba/Shrnuti-zmen-v-taxisluzbe-k-1-cervenci-2020
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    BEEBLEBROX: a zakaznik ve vozidle uz byl soucasti otazky
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    ALESH
    ALESH --- ---
    BEEBLEBROX: parkrat jsem ted cekal v kolene na strakonicky smerem do prahy - pred Barandskem. Jednou to schvalne pocital a taxi/bus pruhem me predjelo 27 aut behem par minut. To se tam delo uplne pokazdy. Myslim ze to u nas nikdo nepokutuje :(
    BEEBLEBROX
    BEEBLEBROX --- ---
    CEEFA: A když na základě tady tohohle, co si napsal, někdo v tom pruhu pojede a dostane flastr, tak mu těch 1500 až 2500 ve správním proplatíš??

IP20a (vyhláška č. 294/2015 Sb.) jasně stanovuje, že “Je-li v modrém poli uveden nápis TAXI, je vyhrazený jízdní pruh určen pro vozidla taxislužby označená střešní svítilnou s nápisem TAXI.”

- do podle stávající metodiky MV obnáší vybavení vozidla taxametrem (od poslední novely týkající se taxislužby od 1.7.2020)

- další věc je, že dochází k doplňování podmínky pro jízdu ve vyhrazeném pruhu, a to pouze pro vozidla vezoucí zákazníka.

Takže Uber, Bolt a podobně vyznačený pruh nikdy využívat nemají. Vozidlo vybavené střešní svítilnou taxi také ne, pokud neveze zákazníka.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CEEFA: tu nalepku dostanu k licenci ridice taxisluzby?
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    CEEFA: Jen musí mít nalepenou tu evidencni žlutou nalepku
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    CERMI_FOX: Muzou
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Nevi nekdo, jestli taxi pruhy muzou vyuzit i taxikari, co jezdi za domluvenou cenu, ala bolt nebo uber? Samozrejme se zakaznikem a platnou licenci v kapse.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XARGH: až teď? ale jinak k tématu mám docela úzký vztah. Vypomáhal jsem asi dva roky jako kurýr (pilot cargokol) v centru, jezdil jsem po Praze i se slušnými monstrozitami typu hodně-long-tail cargkolo nebo dokonce cargokolo s přívěsem. Jedno cargokolo nově vlastním, kromě toho jsem jezdil po světě na solárním kole (ne, to nenavrhuju jako seriozní alternativu pro Prahu: ulice jsou vesměs zastíněné i v nejpříznivějším ročním období a mimo sezónu je to úplně o ničem).

Ale faktem je, že představa, že Američani to se svými městy udělali "špatně", zatímco by stačilo, aby jim někdo řekl, jak to udělat "správně" a oni by rádi šli a udělali to správně - takhle to prostě nefunguje. Americký sen prostě zahrnoval rodinný domek na předměstí, a to i za cenu, že bude de-facto z kartónu (americká předměstí jsou glorifikovaný slum, aspoň co se použitých konstrukčních materiálů týče). Mě je amerických tramvají líto, ostatně naše T1-T3 byly de-facto kopie ve své době nejmodernějších amerických designů. Manipulace ve prospěch automobilismu v USA prokazatelně existovala, a to pravděpodobně silnější, než je současná trochu komická masírka u nás, ale když řeknu, že je potřeba Pražáky přesvědčit, že vlastně není potřeba vlastnit auta vůbec, tak dostávám minuska (přitom já doopravdy nevěřím, že k tomu lze přesvědčit někoho, kdo k tomu nedospěje sám...)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SAMOUT: když jsme u osmičky a pacientů obecně, tak já osobně jsem podél vody vltavským kaňonem jel šel s malejma dětma jen 2x. poprvý jsem byl zděšenej, čeho jsou ti pitomci na kolech schopní, a po druhý jsem si ověřil, že se mi to jako fakt nezdálo. to není cyklo vs motoristi, to je kurva kdokoliv na čemkoliv proti všem :-// neskutečný, co jsme za společnost.
    XARGH
    XARGH --- ---
    XCHAOS: už mi to došlo, ty budeš asi GRAFOMAN 😂
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRAT: no já se obávám, že volby neformujou poptávku lidí, ale naopak volby korigujou to, co by bylo správné vůči tomu, co veřejnost tak nějak poptává. Velká většina Pražanů auto prostě vlastnit chce (i když třeba většinu roku jen parkujou a vyjedou jen o víkendu nebo na nákup). Souvisí s tím představa, že je normální bydlet v Praze a nevlastnit auto, ale nová výstavba tomu úplně nejde naproti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam