• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JUNGLERCarnivore dieta
    Dieta založená na konzumaci výhradně živočišných produktů. Patří sem vlastní zkušenosti, tipy, recepty. Místo pro dotazy lidí, kteří by s touto (pro mnoho lidí velmi prospěšnou) dietou chtěli začít nebo je to jenom zajímá. Chci tu mít kultivovanou diskuzi a proto sem nepatří výkřiky veganů o tom jak jsme zlí.
    rozbalit záhlaví
    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    DEREK_CUSTER: Když kupuju v makru hovězí za cca 270 kč/kg a denně sežeru v průměru tak 700 g + tak v průměru 5 vajec po Pěti korunách za kus + - občas něco jinýho drazsiho nebo levnějšího tak mi to vychází na cca 6000 měsíčně. Plus samozřejmě nějaký drobný za koření, slaninu atd. Imho jde prožrat i výrazně víc, speciálně když si člověk chodí v práci obídky apod. Ono hodně dělá to, že na tomhle stravování bohatě stačí jíst dvakrát za den.
    DEREK_CUSTER
    DEREK_CUSTER --- ---
    Btw na kolik vůbec tahle "sranda" vyjde cca měsíčně?
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    DEREK_CUSTER: psali, že v okamžiku smrti byl obézní, ale to bylo až potom, co nabral 27 kilo v komatu. nevím, jak byl vysoký, ale prý "nadprůměrně" a pokud před komatem vážil vysoký starý člověk 88 kilo, tak za mě docela pohoda.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DEREK_CUSTER: Obezni je podle BMI kazdy bodybuilder :)

    Co jsem koukal, tak CAC score u carnivore jde spis vyrazne dolu a rakovina podle me bude spis zpusobem pripravy (spaleny protein je vysoce karcinogenni) a konzumaci uzenin a podobnych smakulad.
    DEREK_CUSTER
    DEREK_CUSTER --- ---
    PHOBOS99: mě spíš překvapilo že psali že byl obézní. Jinak ty příklady by mě samozřejmě taky zajímaly! A jestli je pravda že moc masa = infarkt/rakovina, nebo za to můžou spíš další faktory (celkově nezdravý životní styl).
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    DEREK_CUSTER: píšou, že zemřel po pádu na ledu. Jak to souvisí s dietou?
    DEREK_CUSTER
    DEREK_CUSTER --- ---
    JUNGLER: tak jeden člověk kterýmu ta dieta "uplně nesedla" by se našel https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-autor-slavne-diety-zemrel-obezni-282160
    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    Tak mám další report. Až do prosince jsem postupně přidával některý low carb zeleniny, takže jsem se vlastně spíš začal přibližovat ke Keto dietě. Nedělal jsem to ani tak z nějakých dietetických důvodů ale prostě protože mám zeleninu dlouhodobě rád a zjistil jsem, že na mě rozhodně žádný negativní dopady nemá (cibule, česnek, hlávkový salát, zelí, brokolice, kedlubna apod.). Každopádně takřka celej prosinec jsem trávil v Thajsku a tam by se mi dieta držela blbě. Navíc povalování na pláži mě neba a tak jídlo tam pro mě byla skoro hlavní zábava. Dal jsem si tedy cheat měsíc a dietu jsem kompletně vypnul. Cpal jsem se různýma formama nudlí a rýže a i sladký jsem nevynechal. Imho tam cpou cukr skoro do všeho. Dokonce jsem tam měl i 2 jejich místní pivka, který mě teda utvrdily, že do piva už znovu nespadnu :). No a po návratu jsem si říkal, že když jsem 3 týdny z měsíce prasil, tak si dám i sváteční prasení tady a přes svátky se cpal cukrovím a bramborovým salátem :D. Za ten prasící měsíc jsem přibral 4 kila. Nicméně teď už zase jedu jenom hovězí steaky doplňovaný játrama a kuřecím + nějakou tou zeleninkou a vůbec mi to prasení nechybí.
    Je to asi tím, že mě teď i brutálně hodně chutnají ty steaky za což vděčím jedný inovaci, kterou jsem od svátků zavedl. Ježíšek mi přinesl air fryer a musím konstatovat, že na steaky je to naprosto dokonalej nástroj. Předtim jsem je dělal tím reversed seeringem a to mi vytvoření jídla trvalo skoro hodinu. Teď air fryer 3 minuty předehřívám, strčím do něj steak, 4 minuty z jedný strany, 4 minuty z druhý strany a výsledek je naprosto dokonalej. Krásná krustička a uvnitř rovnoměrně propečenej do rare stavu. Navíc takřka bez ztráty ani kapky šťávy. Fakt vřele doporučuju tuhle vychytávku. Dělal jsem v něm i celý kuře a výsledek taky dokonalej.
    Plus další vychytávka co jsme pořídili je pomalej hrnec. Takový vývary, jako v pomalým hrnci se mi nikdy normálně vytvořit nepovedlo.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ELIJEN: v jednotkách, ne desítkách procent.

    a víš, to bude možná tím, že když chceš zpochybnit status quo a změnit paradigma, tak k tomu zpravidla potřebuješ víc důkazů, než když říkáš něco, co je obecně známo :D
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    IOM_NUKSO: Je zajimave, jak se tu ohanite nedostatkem studii na pozitivni ucinky low carb, ale to, ze pak prijde jojo efekt a neprijemne vystrizliveni do reality zadne studie nepotrebuje :D

    "The good news here is that multiple intervention trials have shown that decreasing carbohydrate intake may help those at significant risk for weight regain to maintain the weight they have lost. Again, this would suggest that a calorie isn’t always just a calorie, as the low-carb diets performed better than other types of diets for the purpose of preventing weight regain after loss."
    Effects of Dietary Composition During Weight Loss Maintenance: A Controlled Feeding Study - PMC
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3564212/

    "What’s more, low-carb diets regularly outperform or perform no worse than low-calorie diets for weight loss, even in studies where calories aren’t intentionally counted or restricted during low-carb eating."
    Comparing the Efficacy and Safety of Low-Carbohydrate Diets with Low-Fat Diets for Type 2 Diabetes Mellitus Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials - PubMed
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34912453/

    RAHUF: Ale o tom se tu celou dobu bavime... Ano, kalorie je kalorie z fyzikalniho a termodynamickeho pohledu. To kolik telo z ruznych zdroju kalorii realne vytezi a ulozi do tuku je vec uplne jina a ocividne se lisi minimalne v desitkach procent v zavyslosti na druhu potravy.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    JUNGLER: ta dieta je jeste prilis nova na to, aby se objevovali lidi, co jim to nakonec nevyslo. Telo vydrzi dlouho. To ze po prvnim mesici dvou necitis negativa vubec nic neznamena, to je jen uplnej zacatek a doba, kdy se v zasade z diety a hubnuti objevuje typickej euforickej rush. Fuckup zacina az po mnohem delsim obdobi. Kratkodobe ok, ale cekej pak jojo efekt a neprijemne vystrizliveni do reality.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ELIJEN: a rozdíl oproti SSRIs je, že víme, že fungují, protože i když mechanismus nemusí být přesně známý, účinek studie potvrdily. u keto/low carb/carnivore máme jen anekdotické zprávy a ne potvrzený účinek.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ELIJEN: á propos, četl sis vůbec ty studie, co postuješ? v závěru se můžeš dočíst, že
    "The ketosis induced by KDs and VLCKDs occurs through restricting carbohydrate availability and does not appear to have major effects on energy intake or energy expenditure. Nevertheless, ketosis produces a change in substrate utilization favoring ketone body oxidation. Regarding the effect on weight loss, KDs and VLCKDs are equivalent to non-KDs. This is likely due to the null effects of ketosis on whole-body energy balance."

    jediný benefit na který přišli uvádí v tom smyslu, že za určitých okolností ti lidé méně jedí ("MCT and ketone ester supplementation independently increase ketones in the context of a high-carbohydrate diet and may decrease energy intake and subsequently lead to a negative energy balance and modest weight loss.")
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    JUNGLER: jinak to, že se cítíš nejlépe ve svém životě může mít poměrně jednoduchý vysvětlení - poprvé v životě si důsledně hlídáš to, co jíš :)

    ELIJEN: kalorie je kalorie. to že některé živiny zvýší BMR je věc druhá. furt se bavíme o tom samým dokola a začíná mě unavovat to pořád vysvětlovat.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    FIONOR: Vysledky, ktere jsem postoval prukazne a statisticky signifikantni jsou. "Further research is needed" bylo spis smerovane k tomu, ze se nevi jaky presne mechanismus k tem vysledkum vede. Podobne jako u nejakych leku, ktere se dnes pouzivaji nevime, jak jak/proc funguji, jen vime, ze proste funguji (napr. SSRIs).

    RAHUF: Ja tady jen vyvracim tve tvrzeni, ze kalorie z cukru je ekvivalentni kalorii z tuku (z pohledu diety, ne termodynamiky).
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ELIJEN: sorry, nevím, jak jinak to říct, ale to co popisuješ jsou zrovna confirmation bias jak víno :)
    a kdybychom brali navýšení BMR o 300 kcal na face value (nemám teď úplně kapacitu k tomu hledat víc), tak by to znamenalo úbytek váhy zhruba o 1 kg měsíčně - žádný zázrak.

    JUNGLER: to máš docela jednoduchý - internet má v tomhle směru silný selekční tlak na úspěšné příběhy o zázračných metodách, protože to je to co lidé chtějí slyšet a co táhne pozornost. člověk, který má zkušenost ve smyslu "zkoušel jsem to, ale nevyhovovalo mi to, tak jsem toho po pár měsících nechal" o tom úplně nebude mít motivaci psát a internet to nebude mít tendenci šířit, protože to nikoho nezajímá.

    ale jakoby, dělej si co chceš, nikdo ti v tom bránit nebude, mě jen zajímalo, jestli je tahle věc nějak opřená ve vědeckých poznatcích a ne jen v individuální zkušenosti :)
    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    Což takhle se shodnout na tom, že prostě studie, která by přesvědčila vědce neexistuje a pravděpodobně se ani neudělá protože je to drahý a složitý a kdoví jaký ještě. To ale neznamená, že ta dieta nefunguje. Furt se tu mluví o tom jak je internet plnej lidí, kterým dieta pomohla v tom či onom a skutečně jich jsou desetitisíce. Ale sakra nikomu nepřijde divný, že nikde na internetu nenajdete jedinýho člověka, kterej by si stěžoval na to, jak ho ta dieta podělala? Prostě nula, nikdo, nikde. Takřka všichni kdo se do toho pustili a vydrželi ten složitější první měsíc u ní s malými obměnami zůstávají. Takže studie nestudie, selskej rozum mi jako lajkovi říká, že když něco žeru a je mi po tom zatraceně nejlíp co mi kdy bylo bez nějakých kocovin a podobných věcí (aby nějakýho chytráka nenapadlo argumentovat tím, že na heroinu je taky člověku zatraceně dobře), tak to prostě budu žrát dál. A bát se toho, že za 20 let se mi to vymstí? To se mi stejně tak může vymstít i cokoliv jinýho. Realita je taková, že víme a pravděpodobně i budeme vědět prd, takže to prostě risknu :)
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    ELIJEN: jsi si vědomý toho, že "further research is needed" je jen jiný výraz pro "výsledky nejsou průkazné"?
    Což dává smysl, protože na dlouhodobé studie s velkým vzorkem populace a možností vyloučit co možná nejvíc individuálních proměnných (které snadno udělají uvedené rozdíly) se obtížně shání fondy. Plus je řada podobných studií založená na self-reported datech za dlouhé období zpětně (je to ryclejší a levnější), což je dost zkreslující, když jde o složení potravy (a úroveň fyzické aktivity, která bude s vysokou pravděpodobností o kus vyšší u jedince, který aktivně řeší, co jí a k tomu navíc v nějaké míře cvičí - což snadno udělá rozdíl BMR oproti člověku, který tohle neřeší).

    Agregované studie poukazují na to, že tím směrem jsou zajímavá data, ale zdaleka to není tak senzační, jak to vypadá na redditu.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Kdyz udelas vlastni pokus a ten se shoduje s anekdotyckymi pribehy ostatnich stovek lidi a pak hledas, proc tomu tak je, tak to neni confirmation bias.

    Abyste me neobvinovali, tak tady studie se zaverem "a calorie is a calorie": https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522039454?via%3Dihub=#s0035

    Nicmene je tam pozorovane zvyseni BMR u vysoko-proteinovych diet. Bohuzel jejich interpretace low carb je 25% az 47% kalorii ze sacharidu, coz vubec blizko keto/carnivore, o kterem se tu bavime. Tohle je problem hodne studii.

    Tady studie primo ohledne keto diety. Kaloricky vydej (BMR) se zvysil v prumeru o 300 kcal/den. Coz u lehce aktivniho muze 180cm/80kg podle kalkulacky dela +12% u necviciho +14%. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022227523001153#sec3

    Ted jsem procital dalsich nekolik studii a vsechny se shoduji na tom, ze "further research is needed".
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    ELIJEN: vlastni research = podlehl jsem vlastnímu confirmation bias (ještě nikdy nikdo v historii debat na internetu, neudělal "vlastní výzkum" tak, že by opravdu provedl empirický výzkum, nebo vědomě vystavil svoje postoje kritice exaktních studií, které je zkoušejí vyvrátit)

    Právě teď nejsi nic jiného, než chlápek na bedně od čaje v Hyde Parku, který vyřvává názory, které mylně považuje za fakta. Což je smutné, pfrotože s trochou pokory na tvé straně by se určitě dal najít kompromis a faktický (tzn. ověřený) základ tvých tvrzení.
    Pokud ti člověk s medicínským vzděláním opakovaně vysvětluje, že provádíš zavádějící interpretaci (pokud rovnou úplně nelžeš) fungování metabolismu, pak je dost arogantní předpokládat, že rozumíš tomu, jak lidské tělo funguje.

    Já předpokládám, že jsi na internetu narazil na validní informace (možná i takové, které nebyly příliš zkreslené potřebou influencerů získat prokliky a pozornost sponzorů), ale selhal jsi v jejich ověření a přetavení v cokoliv, co můžeš dál sdílet. To je celkem běžný případ a i když je to z mé strany kritika, nemyslím si, že jsi úplně mimo v tom, co si myslíš - jen v tom, co (a jak) tvrdíš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam