LODBROG: Překonala jsem nával úzkosti z toho, že moje úzkosti zřejmě nejsou dostatečné, takže už můžu odpovědět.
Ten příklad mi pomáhá odvést pozornost od mojí úzkosti, protože je dokonale mimo můj středoevropský kontext, čímž mi také lépe umožňuje se do popisované situace nevžívat a neprožívat novou zprostředkovanou úzkost jako bonus.
Rozumím tomu, kde se moje úzkosti berou. Mám komplexní posttraumatickou stresovou poruchu vyvolanou nejen, ale především sexuálními traumaty, ať už šlo o domácí násilí, znásilnění nebo situace, kdy jsem vlivem stresové reakce nedokázala náležitě vyjádřit nesouhlas a protistrana se mě na nic neptala. Překvapuje mě, že to zrovna tobě musím vysvětlovat. Na druhou stranu, přestože bych si chtěla myslet, že o svých traumatech hovořím otevřeně, uznávám, že se pořád ještě stává, že o některých z nich veřejně nemluvím, zejména v přítomnosti dané protistrany. Mám strach z nedůvěry, obvinění, výsměchu, ponížení a z dalšího zranění. Je strašně těžké před někým, kdo ti ublížil, odhalit to místo, které je i o čtrnáct let později sotva potažené novou kůží, když víš, že o něj stačí neopatrně zavadit a znovu se vyvalí hnis a krev.
Ta aplikace se jmenuje MindShift a využívá právě principy kognitivně behaviorální terapie. Přistupuje k vzorcům myšlení a chování jako k naučeným reakcím a poskytuje nástroje k přeučení. Nemám ji ani 24 hodin, ale už teď mi pomohla některé své zaběhnuté vzorce narušit a začít nahrazovat novými a zdravějšími. Takže ji doporučuju, určitě stojí za to ji zkusit. Doufám, že ti s tvými úzkostmi pomůže.