Loni v létě byl u nás na pár týdnů Kanaďan. Moc si to tu užíval, nadšený z měst, krajina, jídla, piva... U piva to byly dost dlouhé debaty - zajímalo ho, proč je tady pivo tak jiné, než zná z domova, fascinovaly ho malé pivovary, divil se způsobu čepování a tomu, jak se tím může změnit chuť (hladinka, šnyt, mlíko).
Před pár dny přijel znovu a schválně přivezl (mimo jiné) Pilsner koupený u nich. A k tomu koupil stejnou plechovku tady a totéž ve skle. Tak jsme včera udělali ochutnávku. Sice jsem už slyšel, že "plzeň", která je ke koupení v severní Americe, je vařená trochu jinak, ale nevěřil jsem tomu. Přistupoval jsem k tomu dost skepticky, čekal jsem tři stejná piva bez znatelného rozdílu. A o to víc mne překvapilo, že to pivo koupené v Kanadě opravdu je jiné a rozhodně to není tím, že by nějak trpělo špatnou cestou.
Pilsner z Kanady voní jinak (trochu intenzivněji, mírně ovocná vůně), pivo je víc hořké, ale s pěnou to je horší. Český plech i sklo je chuťově i vizuálně stejné. Když jsem se díval do složení, tak český Pilsner má uváděné jen "chmelové produkty", kanadský má "hops and hop extract". A "Brewed nad canned by Plzeňský Prazdroj a.s.". Je tedy fakt vařené jinak? Dává se do piva pro český trh už jenom extrakt a až když to je na export, tak to dochmelují i nezprocesovaným chmelem? Samé otázky...
Testovali jsme to tady čtyři (z toho dvě naprosté nepivařky) a shodli jsme se na výraznější vůni i hořkosti všichni. A moc mne pobavila kanaďanova poznámka, že teda plzeň je rozhodně lepší, než běžná piva z velkých kanadských pivovarů, ale že když je tady, tak radši navštíví a ochutná další malý pivovary jako loni. Začal to prý zkoušet i v Kanadě, mají tam těch malých pivovarů taky dost a s dobrými pivy, ale jak to máme tady, to nikde nezažil.