• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MLIKARNACo vás potěšilo nebo pobavilo? - Plkací a bez cenzury!
    Něco vás pobavilo nebo potěšilo a chcete se o to podělit? Chcete si pokecat o tom, co vás nebo další ID potěšilo nebo pobavilo? Pak máte ring volný!
    rozbalit záhlaví
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    STARE_CASY: Chmelové produkty jsou granule, čili usušenej a slisovanej chmel. Používá to 99,9% všech pivovarů na světě. Hop extract bude opravdu chmelovej extrakt. Předpokládám, že ho tam dávaj kvůli stabilizaci pěny. Každopádně v českym PU nic takovýho neni, vařej to fakt poctivě. Až na nějaký HGB, ale to dělaj všechny průmyslový pivovary.
    DRAGON: Chutná jinak, protože má vyšší obsah diacetylu. Produkujou ho přirozeně kvasnice při kvašení, pak by ho měly zase zpětně absorbovat. Což se u PU nestane, protože kvasej při poměrně nízký teplotě a ani ke konci primární fermentace tu teplotu krátkodobě nezvednou (tzv. diacetylová pauza). Diacetyl může pocházet i z kontaminace, ale to není jejich případ.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    STARE_CASY: ono na té Plzni prostě něco je. Není to chuťově nejvýraznější pivo, nemá nijak tu chuť zásadní, silnou ani speciální, ale když ti někde natočí Plzeň tak fakt je ten, že je to příjemný stav, napít se z ní:) chutná úplně jinak než všechny jiný český piva
    muj favorit je raptor od Matušky, ale to je chuťově úplně jinde, z klasických piv je Plzeň jedinečná. A ta kanadská, mno to bych rád ochutnal, zní to skvěle. Asi zkusím požádat kamaráda, co tam žije, aby mi dovezl. díky za tip.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Loni v létě byl u nás na pár týdnů Kanaďan. Moc si to tu užíval, nadšený z měst, krajina, jídla, piva... U piva to byly dost dlouhé debaty - zajímalo ho, proč je tady pivo tak jiné, než zná z domova, fascinovaly ho malé pivovary, divil se způsobu čepování a tomu, jak se tím může změnit chuť (hladinka, šnyt, mlíko).

Před pár dny přijel znovu a schválně přivezl (mimo jiné) Pilsner koupený u nich. A k tomu koupil stejnou plechovku tady a totéž ve skle. Tak jsme včera udělali ochutnávku. Sice jsem už slyšel, že "plzeň", která je ke koupení v severní Americe, je vařená trochu jinak, ale nevěřil jsem tomu. Přistupoval jsem k tomu dost skepticky, čekal jsem tři stejná piva bez znatelného rozdílu. A o to víc mne překvapilo, že to pivo koupené v Kanadě opravdu je jiné a rozhodně to není tím, že by nějak trpělo špatnou cestou.

Pilsner z Kanady voní jinak (trochu intenzivněji, mírně ovocná vůně), pivo je víc hořké, ale s pěnou to je horší. Český plech i sklo je chuťově i vizuálně stejné. Když jsem se díval do složení, tak český Pilsner má uváděné jen "chmelové produkty", kanadský má "hops and hop extract". A "Brewed nad canned by Plzeňský Prazdroj a.s.". Je tedy fakt vařené jinak? Dává se do piva pro český trh už jenom extrakt a až když to je na export, tak to dochmelují i nezprocesovaným chmelem? Samé otázky...

Testovali jsme to tady čtyři (z toho dvě naprosté nepivařky) a shodli jsme se na výraznější vůni i hořkosti všichni. A moc mne pobavila kanaďanova poznámka, že teda plzeň je rozhodně lepší, než běžná piva z velkých kanadských pivovarů, ale že když je tady, tak radši navštíví a ochutná další malý pivovary jako loni. Začal to prý zkoušet i v Kanadě, mají tam těch malých pivovarů taky dost a s dobrými pivy, ale jak to máme tady, to nikde nezažil.
    NEI
    NEI --- ---
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Kuchař bezdomovec měl útočit lahvemi od alkoholu. Jeho známí z Brna udělali ze soudu show - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-kuchar-bezdomovec-mel-utocit-lahvemi-od-alkoholu-jeho-znami-z-brna-udelali-ze-soudu-show-40522510#

"To mohlo být podpořeno i tím, že před výslechem padl na kuráž malilinkatý panáček, jak se šibalským uculováním přiznala jedna ze svědkyň."

"Hauser popřel, že by o někoho rozbil láhev od piva, neb pije jen plechovkové, a navíc v době útoku byl prý opilý na druhém konci města"

„Bezďáci mu nadávali, táhla jsem ho pryč, aby ho nezbili. Jeden z nich mě chtěl furt tahat do lesa a chtěl vrrrr, víte co, ale já mu řekla, že je starej a škaredej,“ odchýlila se od tématu svědkyně. Pak ještě soud ujistila, že mluví pravdu, neboť do ní pravdomluvnost od dětství vtloukali.

Když jej pak předseda trestního senátu Aleš Novotný požádal, zda by nemohl vyřídit prvnímu napadenému, aby se dostavil k soudu, muž se zamyslel a prohlásil, že to zkusí, ale nemá na to moc dlouhou dobu, neboť za pár dní odjíždí na dovolenou do Karibiku.

konečně trošku stylu na novinkách :D
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    HNILOB: obchodník s otroky ;)
    RBIKER
    RBIKER --- ---
    FIDA: jdu si takhle dnes rano do práce :)

MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    DÄLEK. Byli skvělí (když se konečně zvukař probral)!

:)
    BACCARA
    BACCARA --- ---
    Kamará mi poslal mojí fotku, někam bych jel
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    SITH: Samo byl kupec :))
    FIDA
    FIDA --- ---
    FIDA: jen teda čekal evidentně na jinou kačenu:)
    FIDA
    FIDA --- ---
    To si jdu takhle ze zastávky domů…;)

NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    Starší synek, poté, co mu opětovaně spadla lahvička na pití: "Ty jeden malej hajzlíku! Pořád mi padáš!"
    Mladší narážejíce na to, jak ho bratr v 6ti týdnech stáhnul z gauče odpověděl: "Vždyť jsem Ti spadnul jenom jednou"
    SITH
    SITH --- ---
    MULTICAT: nechat to dva roky být a ono tam něco vyroste samo :)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    MULTICAT: Nech si tam přivézt valník uleženého koňského hnoje - bez legrace, udělali jsme to a máme žížaly velikosti salašárských krokodýlů.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    EADENN: moc hezký!

Já v hlavě kuju plán, že navážkovou satelitní divnou zahradu totálně zdivočím! Už jsem do ní nasázela různý věci, přesadila několikrát a hledám a vymýšlím... a přestanu se bát! :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EADENN: máš to nádherný. Jako by tam byla léta. A jak je pěkně pohledově uzavřená tou zdí, působí jako vlastní zelený klidný vesmír.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    Konečně nový tepelný výměník v karmě! Příští dva týdny žiju ve vaně!
    EADENN
    EADENN --- ---
    SITH: Díky! Bylo tam několik původních stromů a keřů co nepodlehly stavbě, takže jsem všechno spíš doplňoval k nim. Vlevo vzadu není vidět malé jezírko a vpravo mimo záběr je ještě zeleninová část a ohniště (už ne tak estetické), to taky určovalo jakoby zóny. Ale mraky mi toho chcíplo kvůli nevhodnému stanovišti, u spousty rostlin jsem neodhadl prostor jaký budou potřebovat a přesazoval jsem.. je to neustálý proces :)
    SITH
    SITH --- ---
    EADENN: krásný. Měl jsi plán co kde bude a kde poroste už dopředu nebo jsi to doplňoval postupně?
    EADENN
    EADENN --- ---
    Jsem sice unavenej světem, ale když jsem si uvědomil, že tuhle zahradu jsem si vypiplal z bahnitého staveniště za 6 let, tak to mě fakt ale opravdu potěšilo

ACKO
    ACKO --- ---
    Dneska mám narozeniny, všechno se mi daří a lidi jsou na mě milí, neuvěřitelné se stalo skutkem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam