• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MLIKARNACo vás potěšilo nebo pobavilo? - Plkací a bez cenzury!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BLOWUP: Už ne. Na začátku 20. století zavedli federální plošnej zákaz, kterej se v roce 1966 změnil na státní, od tý doby až na vyjímky naprostá většina států pěstování angreštu, nebo černýho rybízu, na kterej se zákaz taky vztahoval, povolila. Někde je pěstování podmíněný povolenkou.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BLOWUP: Je to kvoli tomu, ze prenasa rez (hrdzu) na ich borovice. To nejak u nas neni tema.
    Ale zakazala by som sadit do zahrad ozdobne jalovce kvoli hruskam…
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MART1NKA: v USA je udajne angrest zakazanej, nesmis ho mit na zahrade a hrozi ti za to nejaky tresty.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Bylo mi právě tolik, kolik mi je teď, když sem zjistil, jak se slovensky řekne angrešt.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Uvarila som svoju prvu marmeladu, egresovu.
    Je to jedle.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    SALVATOR: to bude asi horší diagnóza než špatný zrak. :D
    Děsí mě, že si to dovedu představit
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    V ústavu mám RO, because reasons, tak sem.

RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    NEI: Ideálně další želvu? Ne výhradně? Můžu já? Zní to jako super dobrodružství!
    NEI
    NEI --- ---
    Pobavil autentickej inzerát na fcb

INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    SIR_PROMOE: Me nejvíc pobavilo. “Vy nevíte, že máte v kuchyni pneumatiky?”
    SIR_PROMOE
    SIR_PROMOE --- ---
    Starsi dil Ano sefe!

Takze majitel restaurace, kterej nic nevi o gastru, pozadal vas dva, ktery taky nic nevite o gastru o pomoc :)) super 😁

Zdenda je 🤴
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    FRK_R23: To bys mi sebral příležitost "hřešit" ;)
    KURE
    KURE --- ---
    FRK_R23: jsi influencer :)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Vyndal jsem si z mycky plny prave umyteho nadobi svuj oblibeny hrnicek na kafe, uvaril do nej to kafe, vypil ho, dal jej bezmyslenkovite do mycky a protoze byla plna, zapnul jsem ji.

Demence nebo dekadence?
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    OMG tyvole, vědět co spustím, tak jsem radši držel hubu :D
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    STARE_CASY: koncept hřířu je čistě náboženská záležitost, chápu snahu tuhle dogmatickou berličku která tisíce let zotročovala lidstvo rozmíchat a zrelativizovat starym dobrym wahaboutismem, ale jsme v roce 2025, už to není žádná sranda ;)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    STARE_CASY: Což nemění nic na tom, že je to implicitně vyděračské označení snažící se vyvolat předsudečnou averzi okolí a preventivní (a často iracionální) pocit viny dotčené osoby.
    "Ubližovat je špatné" ("ahimsa paramó dharma") je princip. Lze z toho odvozovat žádaný způsob jednání.
    "Hřích" je nespojitá blbost pro nepřemýšlející fanatiky.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    LODBROG: jen tak na okraj - koncept hříchu je úplně všude. Je úplně jedno, jestli to je vina vůči bohu (typicky abrahámovská náboženství, ale zná to taky zoroastrianismus nebo sikhismus), vůči karmě (budhismus/hinduismus), nebo tabu/rituální nečistota (šintó nebo koncept miasma ve starověkém Řecku). Všude je nějaká definice morální čistoty a přestupků proti tomu.

A ani sekulární, ryze ateistická společnost (je-li vůbec taková) není oproštěna od konceptu morálního provinění (chápáno jako porušení společenských pravidel či zvyků). To fakt není vynález semitských náboženství.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    FRK_R23: Možná, ale nevím co s tím mám společného já.
    Hřích je (za mě nesmyslný) vynález semitských náboženství
    (nejspíš pro srovnání nekulturních nepřizpůsobivých do latě bez dlouhého vysvětlování)
    a já na na takové věci moc nevěřím - ať si židi/katolíci/muslimové věří čemu chtějí, ale pokud možno potichu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam