FINSON: Např. to, že většina ovcí má po stříhání modřiny a rány. Na vlastní oči jsem několik let po sobě viděla Novozélanďana stříhat pár set ovcí a jasně, tu a tam nějakou střihnul, ale ten počet byl v jednotkách a zranění vznikala zpravidla při nečekaném prudkém pohybu ovce, ne proto, že by s nimi zacházel neopatrně, naopak se tomu snažil předcházet. Rány se ošetřovaly stříbrným sprejem. Další dny jsem s ostříhanými ovcemi byla v přímém kontaktu a byly v pohodě. Den dva si držely odstup, uznávám.
I mě ale na střihačském kurzu učili, jak s ovcí manipulovat, abych jí neublížila. A vice versa. :)
Já vím, že jsou lidi, co se ke zvířatům chovají špatně, ale bojovat se má proti tomu, ne proti vlně. Postoje PETA a sympatizátorů a chovatelů atd. ale můžou být neslučitelné, přestože obě strany mají rády zvířata. Protože i to, co já považuju za láskyplnou péči, může druhá strana považovat za týrání.
Dál není tak úplně pravda, že ovce vlnu potřebují, ale my ne. Stříhá se obvykle v teplém počasí, není známo, že by ovce po stříhání trpěly na nachlazení, a ty vyjmenované materiály vlnu nenahradí.
A představa, že v přírodě se nestane, že by zvíře napadli paraziti a způsobili úhyn, je pomýlená. Jenom to není vidět, příroda se postará.