• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PSYSBEETOYOTA
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    K těm olejům :
    - sleduju fb skupinu k mému Aurisu a člověk se nestačí divit a žasnout..

Toyota výslovně pro můj motor zmiňuje jako optimální olej s viskozitou 0W20 a patřičnými speckami. Tj. např tenhle :

- systém VALVEMATIC je prej docela citlivej na správnej olej a obecně do tohohle posledního zástupce toyotích atmosfér prostě patří nízkoviskozní oleje.

.. a co čtvrt roku se tam s železnou pravidelností objevují příspěvky, jestli nějakej QUARTZ, MILLERS OIL se specifikací 5W30! tam můžou nalejt, na což jim obratem někteří jiní aurisáci odpoví, že jestli to má API specku shodnou s Toyotou, tak ať tam klidně lejou i 5W40.. Že oni to tak maj a bez problémů..

No .. já sem asi divnej, ale když mi Toyota řekne - lej tam 0W20, tyhle motory jsou na něj dělaný a hlavně se dá koupit v ČR jen o malinko dráž než nějak TOTAL (já v PEMA autodíly, 5L za 1100,-, měním jednou ročně, pár stovek navíc skutečně nemá smysl řešit), tak nějak nechápu proč tam lejt oleje s vyšší viskozitou 5W20, 5W30 nebo dokonce 5W40
    Ptal sem se na to AI a ta mi řekla, že vyšší viskozita má smysl max. při častým dálničním nasazení nebo jízdě s velkým zatížením.. Což s Aurisem nemá smysl řešit - je to rodinnej kombík na běžný použití; to auto se nejlíp cítí na okreskách (i když dálničních povolených 150 kmh z Budějovic do Tábora umí jet kupodivu pořád celkem v komfortu) a koule na něj nemá moc cenu, to auto nemá na tahání těžkých věcí potřebnej krouťák..
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARASAN: Mě nejde ani tak o cenu (pokud je to pár stovek) ale o ten diskomfort, že s tím někam musím. Na počkání to není takže se musím nějak dostat zpátky a zase tam. Zbytečná cesta a promrhanej čas. Proto říkám pokud to není blízký soused je to oser někam jezdit.

A tedy máme v okolí jiné ceny. Jen olej stál asi trojnásobek (naprosto identický). Takže jsem tam byl jednou a naposled.

Rezerva je min na 80, pokud není plnohodnotná. 50km/h to nemá asi ani trabant. I kdyby to celé bylo po dálnici, tak máš s rezervou pořád cca hodinu k dobru. A nestojíš u dálnice dvě a půl hodiny jako kokot.

Jinak asistenci nezavrhuju, jen bych se na to prostě nechtěl spoléhat, beru to jako bonus ne jako jedinou cestu k nápravě. Když se ti to stane někde mimo civilizaci jsi víš kde.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CUKI: stale pisu o 13 let starem aute.
    Cesta byla 300 km, na 170 km defekt. S klasickou rezervou "50 km/h" by mne asi ostatni soferi zabili, takze by mi pomohlo jedine plne nahradni kolo. A to fakt nevim, jestli se vejde. muzu to nekdy vyzkouset, ale to uz mas investici nekolika tisic a srovnavas to s asistencni sluzbou, ktera kryje i jine rizika (treba prasknuti svetlometu).
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUKI: Jasne, ze se da odsroubovat. Nicmene ja jezdim do servisu 1x rocne a typek mi dela vsecko podle servisni knihy, konkretne vylestit svetla mi navrhnul pred STK, tak proc ne. Kdybych si menil olej sam usetrim uz jen par stovek a to #serepes .
    CUKI
    CUKI --- ---
    SEJDA: To je ta chyba no :-D
    Podobně jako používat auta, kde musíš před diagnostiku vynulovat počítač, jinak se ti po čase auto zastaví a nerozjede. Myslím, že to byla zrovna zmíněná Škodovka. To je fakt čirý masochismus. Dnešní "vývoj" směrem zpátky fakt nepobírám. Spotřeba se zvětšuje, spolehlivost jde dolu a náročnost údržby strmě nahoru.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CUKI: nevozime rezervu. Ani mevim jestki by se nam tam vesla..
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARASAN: A ten se nedá nějak odšroubovat? Najedeš na chodník, kámen whatever...
    SEJDA:
    Za tu dobu než tam dojede asistenční služba si to kolo vyměníš sám. No stress a netrvá to 2 a půl hodiny ale 5-10minut a nemusíš jezdit s píčou na kapotě :-D
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MARASAN: tak to je deluxe sluzba. Nam jenom namasti auto nejakym lakem, ktery potom oplachuju z celniho skla pul roku.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUKI: ja mam ted pod motorem velkej dekl a nemam zvedak, tak uz si nechavam olej menit a v ramci servisu mi i vylestil svetla.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Vlastne nam Toyota servis prinesl i necekanou pomoc. nevim jak to presne funguje, ale za nejake "pravidelne servisni prohlidky" dostane zakaznik Toyota Care = asistencni sluzba s pojistenim nekterych rizik. A tak jsme po letech dostali prvni defekt, ze se roztrhla pneumatika v delce asi 8 cm na boku. Asistencni sluzba zaplatila vsechno, odtah i nahradni auto, abysme mohli pokracovat v ceste, a my jsme si museli zaplatit jenom nove gumy a pneu servis.
    Ta asistencni sluzba byla dobra, kdyz si vezmete ten stres, do ktereho se clovek dostane, kdyz specha na termin. Za 2,5 hodiny jsme byli znova na ceste v levnem smejdu Renaultu.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    SEJDA: prelesteni svetlometu jsem resil zrovna nekdy koncem listopadu - stmiva se brzo, Auris uz z vyroby má místo svetel bludičky a tak každej lux světla navíc se hodí..

Mám svojí oblíbenou autolakovnu, kde dělají i přeleštění světel. Bylo to za litr a světla jsou jako nový..
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARASAN:
    SEJDA: Přiznám že do servisu pojedu když na to nemám vybavení a nebo je to něco složitějšího. Vyměnit olej a naleštit světla bych jel leda tak nejdál k sousedovi. Protože jinak nechápu co mi to dá? Krom času na udělání který ten servis určitě neurychlí, strávím navíc čas ještě na cestě? Navíc zrovna olej je ještě komplikace že to musí být po delší cestě a to se pak blbě plánuje.

Pokud něco vyměníš po 300k Km, bych tu cenu zas tak neřešil. Mě na Toyotě po 20ti letech odešla spojka, to byl první servis, co jsem musel absolvovat nad rámec běžných bouraček. No pak mě napadají akorát proseklé a utržené pneu což se mi stalo všeho všudy 4x (utržená jen jednou) jinak jen běžné píchnutí co si taky opravíš sám. A hlavně to stojí na všechny auta stejně.

Pokud bych měl řešit servis, raději než značku, aby to byl nějaký častý model na který seženu díly. Protože někdy je total KO kvůli nějaké kokotině.

Tchán třeba teď asi půl roku shání zadní diferenciál na Opel Mokka a je to radost kvůli které si pořídili raději nové auto :-D A věřím, že tohle je problém asi jakékoliv značky.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SEJDA: mi lestil svetla normalne garaznik, ke kterymu jezdim menit olej. bez problemu. rekl bych, ze to zvladnou uz vsude.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CUKI: my do servisu jezdime, asi primarne proto, ze bych si nerad menil motorovy olej sam. A ted taky ~ 300k nam odeslo cerpadlo kapaliny pro ostrikovace, cidlo otaceni kola na jednom zadnim kole a potom i na druhem.
    Vymeneno (u 13 let stareho auta za neoriginalni dily) a frcime dal.

Potrebujeme u starika prebrousit svetlomety, resili jste to uz nekdy?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DNS: Předně s Toyotou se do servisů nejezdí, pokud ti chybí lidský kontakt s personálem servisů, pořiď si raději tu škodovku, nebo nějakého Francouze. :-D

I když ty nové mrdky, už tu kvalitu bohužel nemaj no...
    DNS
    DNS --- ---
    Zdravim. Rad bych jako rodinne auto poridil Toyotu. Do rodinne debaty potrebuji nasleduijici opdovedi/argumenty :) Filtroval jsem, ale odpoved nenasel.

- Nemate nekdo prosim tip na dobry servis v Praze (ci Praha vychod)? Budeme porizovat neco z druhe ruky, cca do 5 let stari.
    - To si asi muzu vygooglit sam, ale kdyby to nahodou nekdo resil. O kolik drazsi je servis skoda/vw vs. toyota. Tak nejak zhruba.

Predem dekuji za odpovedi.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PAYAXY: na tom asi neni co zkazit. Ale nejsem si jisty, jestli ti muzou dat pevnou kouli, mozna pujde jenom odebiratelna a potom mas povinnost ji sundavat. Podivej se radeji do technicaku, co je pro tvuj model povolene.
    PAYAXY
    PAYAXY --- ---
    Máte někdo zkušenost s přidáním koule na RAV4? Moje nemá tažné, a hodilo by se to i jako obrana proti parkujícím pražákům. Doporučení na někoho v Praze kdo to dělá dobře?
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    Chtěl jsem preventivně pořešit uhnívající konektor HV kabelu u zadního elmotoru, což je známý problém u rav4/Highlander #cablegate
    2019 Toyota Rav4 - złącze silnika tylnej osi w teorii i w praktyce - po 2 latach eksploatacji.
    https://youtu.be/jtOtxhW6jJ0?si=zdS8-UJXdk0DpP8u&t=305

a narazil jsem na šikovného mechanika v Polsku https://3vz.pl/
    který ten konektor vyrábí celý nový, a který už prostě neuhnije.
    Słowo na poniedziałek: gniazdo. Naprawiamy złącze napędu tylnej osi w Rav4 Hybrid AWD.
    https://youtu.be/wajAWlkMnbs?si=RezmZq4RLDepgVk_

Výměnu jsem absolvoval, dělá to na počkání, cca 1,5 hodiny. Zkušený, milý chlapík, klidně mu můžete koukat pod ruce a milerád Vám vše vysvětlí a ukáže.
    Fakt můžu doporučit.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Nová RAV4 verze Woodland vypadá dobře
    Did Toyota Just Reveal Its Most Versatile Adventure Vehicle Ever? | Gear Patrol
    https://www.gearpatrol.com/cars/2026-toyota-rav4-woodland-everything-you-need-to-know/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam