• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHNovodobí poustevníci, samotáři a lidé žijící dobrovolně na okraji spoelčnosti
    XARGH
    XARGH --- ---
    IOM_NUKSO: bejt namyslenej je dualni pojem ;)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SAGUS: nejses tak trochu namyslenej? ;)
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    XARGH: to je klasicka gymnastika dualni mysli. da se to vztahnout na cokoli. realita je tam jak mas to "/" :)
    XARGH
    XARGH --- ---
    SAGUS:
    casto premyslim o tomto - kazdeho jedince lze zaradit do kvadrantu napr :
    ja jsem ok/vy jste ok
    ja nejsem ok/vy jste ok
    ja jsem ok/vy nejste ok
    ja nejsem ok/vy nejste ok

    cim niz, tim hur :(
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    INDIAN: "kazda doba ma neco" je v tomhle kontextu prazdna fraze. Ja si nepamatuju dobu, co zrychluje cas a tok informaci a proudeni energie a zdroju tak jako tahle doba, a to mi pamet saha az nekam do staroveku. Technologie nasobi vliv lidskeho pusobeni, a v takovym stadiu jak jsme ted, vyzaduje precizni planovani a vysokej stupen odpovednosti, kterej se nikde zatim neodehrava ani naznakem. Lidstvo je pod tlakem nejhorsi mozek likvidujici, socialni vztahy nahlodavajici, mysl degradujici, dusi otupujici, informace znehodnocujici mega technologie, ve ktery je narvany tolik penez a investic, jako v nicem co dosud lidstvo udelalo.. a o vsem rozhoduji penize a nejnizsi pudy, to urcite dobre dopadne. Proc zmizel auto-stop? Ja furt vidim auta, i silnice. Ale nevidim lidi, co nemaji strach z realny interakce, nebo bublinu na hlave.

    Nejvetsi ekonomickej projekt znamy historie lidstva, je zalozenej na automatizovane, vsema metodama sugesce podkourene monetizaci fragmentovane pozornosti vsech jednotlivcu vsude. Klidne si to precti jeste 3x. Kdysi "doba" znamenala jedna generace. Ted "doba" je co.. 3 roky? 5 let? Svet pred 2020 byl uplne jinej, nez ted. A lidi porad opakujou, jak kazda doba ma neco do sebe, hlavne ze mne je porad, zatim, snad, vice-mene dobre :). Ano, svet je vzdy v rovnovaze. Cela biosfera, cela slunecni soustava. Lidi jsou taky soucasti ty biosfery, a v nasem kmeni, ta rovnovaha vypada tak, ze nekde je nekomu hodne dobre ve virivce se sampusikem, a nekde padaji bomby na hladove deti. Technologie nam mela ukazat, jak vsechno souvisi se vsim, a mohli jsme se k tomu postavit odpovedne. Misto toho jsme si z ni udelali ruzovy brejle, destruktivni virus na tryskovej pohon. Ja uz nic rikat nebudu, pripoutejte se a koukejte, za par let bude zas nova doba a to bude neco :))
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    SAGUS: kazda doba ma neco a zadna z nich nebyla idealni. Clovek si pouze selektivni pameti vyvolava pocit nespokojenosti nad momentalnima nesnazema.
    Aspon pro me je kazda doba, stejne jako kazdej moment naprosto idealni, stejne tak sem rad za kazdou tezkost vod ktery se muzu vodpichnout ... Aspon tim se ridim ja
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Jo to s tebou naprosto souhlasím. Ale já bych prostě ty roky na stopu, za jednodušší život nevyměnil. Ano je to dnes jednoduší, bezpečnější, člověk má daleko víc příležitostí. Ale ty lidi žijou strašně odděleně ve svých sociálních bublinách. Když jsou podmínky k životu složitější, tak lidé přirozeně žijí víc pospolu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Protože zatím v autech jezdí generace, která ještě stopovala. Já beru stopaře vždy, ale kolik jich potkáš? Kolik za 10 let? a kolik za dalších 10 let? Přitom ještě na počátku milénia byly veškeré výpadovky obsypány stopaři. Přišel jsi na Zličín a Nebo Čerňák a bylo tam minimálně 10 stopařů před tebou...
    Posledně jsem byl na stopu před více než rokem. Bylo v ČR a vzal mě Turek, Holanďan, Ukrajinec a až poslední byl Čech.
    TSOH
    TSOH --- ---
    Ty jo, já jsem v dnešní době spokojen.. Každý strůjcem sveho a hledám spíše asi ty pozitiva. Vždyť si v podstatě můžeme dělat co chceme. Pracovat na jakýkoliv úvazek, žít kdekoliv, nepracovat. A když porovnam místa, kde jsem byl a třeba i chvíli žil, tak jsem v ČR fakt spokojen.. Jediné co mi vadí je určitá deformace žebříčku hodnot u mnoha lidí (ale to bylo asi vzdy) a zároveň u velkého počtu lidí vnímám neznalost historie cca posledních 100 let a pak jen skáčou na laciné kecy populistů... Trochu se desim příštích voleb... Ale to už vybočují z tématu..
    .
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    Je hrozny, ze lidi co tuhle dobu stvorili se do ni zaroven uz nechteji rodit. To se tem deckam musi skvele vysvetlovat.. Prorok a vizionar je nezamestnanej v lese, protoze v ty vasi civilizaci nikdo o budoucnosti a jak ji delat lip nechce ani slyset, a uz vubec pro to neco delat. Nekolik generaci co se nechali zhypnotizovat vizi svobodny otevreny Evropy a misto toho udelali uplnej opak. Tolik vydeseni Sovetskym Svazem az si udelali vlastni a jeste horsi. Vevnitr cenzura a nesvoboda, a venku zlociny proti lidskosti v brutalnim meritku. Gratulace. Mne uz do letadla, nebo nekam kde se musi pipat, preukazovat, dokladovat a prochazet okynkama, nedostanou ani s pistoli u hlavy. Mam dozivotni PTSD z neinteligentni civilizace.
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: Také jsem něco projel stopem a naprostý souhlas... Na druhou stranu, pokud někdo bude chtít jet stopem v dnešní době, tak může...
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Já bych udělal pomník "poslednímu stopaři". Konec éry jedné sociální skupiny (bubliny). :-D
    Pro mě to období hodně znamenalo. Stopem jsem najel možná pár set tisíc km. Vlastně cca tolik co jsem dosud procestoval vlastním autem. Poznal jsem díky tomu cca 60 zemí. A mohu říct, že jakákoliv cesta stopem mi dala mnohem víc než cesta vlastním autem. Dostal jsem se díky tomu mnohem líp do kolektivu místních a daleko víc jsem poznal, jak se v té zemi žije. Na většinu cest jsem vyrážel bez peněz, takže jsem tam i pracoval. Za mě nejlepší životní zkušenost jakou jsem kdy dostal. Do jisté míry způsobeno tím, že jsem cestoval převážně sám.

    Dnešní generace jsou o tohle naprosto ochuzeny! Určitě bych se nechtěl narodit do této doby.
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: Před časem jsem přemýšlel, zda by nestálo za to, aby měl pan Svoboda na místě svého skonu nějaký pomníček. Pár kamenů a nějaký nápis na kovové destičce. Vzpomínka a připomínka krále stopu. Otázkou je, zda by o to byl vůbec stál a nebo zda o to stojí jeho příbuzný.
    No, každopádně jsem si od úřadů v Německu sehnal před časem přesnou lokaci toho místa, kde byl nalezen a třeba k tomu někdy dojde.
    Jak si myslíte, že by se k tomu stavěl?
    CUKI
    CUKI --- ---
    JESTEDMAN:
    TSOH: Jirku jsem potkal náhodou. Když jsem se v druhé půlce devadesátek vrátil z Ruska a jeho satelitů. Zrovna o tom psal a nebo dopsal knížku. Dostale se tuším ale až do Číny. V každém případě ji sebou ještě neměl. Kecali jsme spolu snad 3 hodiny. Podivín? To určitě, ale zajímavej. V té době jsem se stopem spíše začínal. Líbilo se mi, že v tom vidí, jako já, něco víc. Dostal jsem od něj starší díl. Bohužel skončil někde ve squatu, kde jsem zrovna přebejval, takže jsem si to nikdy nepřečetl. ALe jednou to udělám, slibuji! Dal jsem mu za to svou poslední sbírku básní. Překvapilo mě, když jsem ho za další rok potkal na svém autorském čtení. Znovu docela zajímavý rozhovor u krabicáku a chleba s lučinou na Kampě.
    Naposledy jsem ho viděl když jsem odjížděl do Anglie. Byl hrozně sešlej a nebyl vůbec v pohodě. 2005? možná 2006? A pak už jsem o něm nikdy neslyšel... Teprve asi před deseti lety, jsem zjistil, že už zemřel...
    Možná je to dobře, jízda stopem skoro ze dne na den naprosto vymizela nejen z Čech, ale i téměř celého světa. Zmizela jedna z nejzajímavějších možností jak cestovat a poznávat svět. Jak moc mi to chybí!
    Sedím v naprostém pohodlí v dodávce u láhve Portského. U nejvyššího vrcholu této části Portugalska. Leje a vítr si pohrává s autem a já čekám až usne můj syn.

    Přitom přemýšlím, jaké to bylo o dvě dekády zpátky, kdy jsem tu byl poprvé stopem. Jak ten déšť byl jinak mokrý, jak ten oheň úplně jinak hřál. Jak jeden den byla totální deprese a druhej den jaké to bylo, když přestalo pršet a vyšlo slunko. A jaká v tom všem byla absolutní svoboda!

    Sakra
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    XARGH: ja si myslim ze s nekolika tisici lety zmapovane historie, s moznosti srovnat si vsechny systemy viry co kdy na svete byli, a s pokrocilou technologii, jinak receno - pokrocilym pochopenim prirody - je uz mozny vysvetlit a pochopit cokoli. Ja nemam problem ze neco nekomu neumim predat.. spis, jak kazdej velice rychle zjisti, ze nektery veci o sobe a o svete radsi nechce vedet, a jeste rychlej skoci k nazoru ze kdokoli mu ty veci odhaluje, je proto zlej a zakernej. Mam zatim vetsi uspechy z odhalovanim zavoje materialistum a skeptikum, co nejsou zavreni novym idejim, pripadne se jim posledni leta spontanne dejou veci a maji zajem je pochopit.... ezo smecka mne nemuze ani cejtit protoze "oni" nechteji vedet, cim a jak se balamuti navzajem. Muzes zapomenout na vsechny pravidla (promin, tvuj kamarad muze zapomenout :)) dle ceho jak koho nebo co rozeznat, protoze vetsina tech veci je nekdy tak a nekdy uplne naopak, a kdo si mysli ze to je nejak, tak to nikdy nenajde :). V 12. stoleti bych drzel hubu a low profile a hledel si svyho. V 21. stoleti muzes vykrikovat co chces z plna hrdla, stejne te v tom silenym reji nebude slyset a ti co uslysi, sotva jeste necemu uveri. Apokalypsa :). Nejvyssi pravda je uz nekolik tisic let dost dokonale popsana v Tao Teh Ting, ale neco popsat je jedna vec, pochopit to pres ten popis, to je jina game.
    XARGH
    XARGH --- ---
    "For how long?" wondered Perkins-Vance.

    Knight thought for a bit, then asked when the Chernobyl nuclear-plant disaster occurred. He had long ago lost the habit of marking time in months or years; this was just a news event he happened to remember. The nuclear meltdown took place in 1986, the same year, Knight said, he went to live in the woods. He was 20 years old at the time, not long out of high school. He was now 47, a middle-aged man.

    Knight stated that over all those years he slept only in a tent. He never lit a fire, for fear that smoke would give his camp away. He moved strictly at night. He said he didn’t know if his parents were alive or dead. He’d not made one phone call or driven in a car or spent any money. He had never in his life sent an e-mail or even seen the Internet.

    He confessed that he’d committed approximately forty robberies a year while in the woods—a total of more than a thousand break-ins. But never when anyone was home. He said he stole only food and kitchenware and propane tanks and reading material and a few other items.

    https://www.gq.com/story/the-last-true-hermit
    XARGH
    XARGH --- ---
    SAGUS: a plati teda ono okridlene "kdo nevi, mluvi a kdo vi, nemluvi" popr "nemluvte, nekricne, nejvyssi pravdu nelze vyslyset!"?? ptam se pro kamarada :)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    TSOH: to si piš, že si ho pamatuju, hltal jsem jeho kníšky ještě jako puberťák, četlo seto strašně, ale pak sem si ňák zviknul :)
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    TSOH: Na netu nevim, muzes si vygooglit Tony Walton a mozna neco najdes.. on byl hipik traveler jako ja, a svoje basne si vydaval sam. Mel sice titul Bc. Art z Cambridge, ale ta jeho poezie je hodne slaba a nezrala.. dve ty jeho sbirky basni, a krabici s vyberem jeho psanicek a osobnich veci tady porad mam, na pamatku.. zbytek jsem spalil, protoze to byli krabice a krabice psanicek a denniku a vizi a planu co tady chtel delat, ktere uz nikdy nikoho zajimat nebudou.. a ja mam dost prace s opatrovanim vlastniho odkazu a skladu kramu co pro nikoho nic neznamenaji. Podobne jako ja, mel vic duvery v lidi nez si lidi zaslouzi, a mel narozdil odemne.. i balik penez. Jeho familie investovala kdysi do farma prumyslu a dostaval celej zivot injekce po pul milionu eur. Takze se tady rozjel komunitni projekt, cti - vsechny vyzirky la palmy se k nemu zcukli (ja ne, ja ho ani neznal dokud zil, ja jsem jen jedinej mel pocit, ze je skoda aby tenhle dum jen tak opustene zchatral) a za 2 roky bylo z pul mega eur nula eur, a on zjisti co jsou ti lidi zac. Kdyz uz nebylo co brat, tak se na nej vsichni vysrali a on po par mesicich samotky a deprese se rozhod radsi zemrit.

    Kamose a znamy nemam z duvodu, co je i odpoved na otazku z ceho ziju a jak resim nemoci. MORTIMERA:

    Ja jsem nejel na La Palmu utikat ze systemu ani hledat alternativy, ja jsem od 20ti na stezce adeptstvi, ale ne tak jak znate od svych ezo kamaradu. Ono to skutecne existuje, Buh, i lidi co to s nim mysli vazne. Nasledoval jsem vnitrni znameni a zahazoval a opoustel vsechno co neodpovidalo moji nejvysii vizi, moralce, a neslouzilo ukolu kterej jsem prisel vykonat. Moje kniha a tarot k ni je neco na co cela zapadni okultni tradice cekala stovky let, az zapomneli ze na to cekaji. V tech kartach a jejich usporadani je dokonala prezentace architektury stvoreni a klice k pochopeni lidske mysli, a univerzalni mapa k sebe-zasveceni. Dokonala, protoze vsechno sedi a zapada a odrazi realitu tak jak je, ty stary usporadani meli v sobe kazy a nedostatky co lidstvo neumelo vyresit. Muj tarot je neco co klidne obhajim pred akademii. Neco co by dle mne lidi meli pochopit.

    Uz kdyz jsem sem dorazil, muj obcanskej status byl vselijakej. Prvni roky kdy jsem hlavne maloval, jsem makal v UK jako opatrovatel lidi na vozejku.. 2 tydny tam, 2 tydny tady. To bylo naposled co jsem mel nejake misto ve spolecnosti. 4 roky zpet mi znameni rekli ze je cas dat vypoved, pak jsem rok fungoval jako celkem uspesne prodavajici malir, a pak prislo vyvrcholeni meho usilovani.. prosel jsem nejvyssi iluminaci a zasvecenim, potkal se s panembohem, natahnul si milion let vzpominek a nejaky siddis, dostal skoleni o pravde a kosmicke spravedlnosti, a ukol rikat uz jen pravdu a nic nez pravdu, a vrhnout trochu svetla na sve blizni.

    Takze ted neni mozne mi lhat, vidim do lidi jako do kyrstalovyho jezirka, znam veskere tajemstvi mysli a duse a umim rozmotavat zakuckane osudy, a reflektuju vsechno tak jak to je. Stalo mne to uplne vsecko, nikdo z my rodiny neustal moje novy vedomi, a temer nikdo z mych pratel a znamych. Jelo to skoro tak, ze cim blizsi mi nekdo byl, a cim vic mi na nem zalezelo, tim vetsi paranoia a negace mezi nami nabobtnala. Zazil jsem uz i realny bodnuti klackem do zad, od jednoho z nejlepsich pratel, v mem vlastnim dome, kde me ze strachu dotloukli 3 lidi kterym jsem ten dum chtel venovat, jen tak, protoze jsme kamaradi ne.

    Moje vedomi ma tlak jak mikrodavka lsd, a pusobi to na kazdyho co se ke mne priblizi. A jen malo lidi je tak vyrovnanejch sami se sebou, aby dokazali sedet v klidu semnou. Vetsine se vari masla na hlave a cukaji nima neprijemny pocity co nevi odkud jdou, tak vetsinou skonci u toho ze jdou ze mne. Lidi si o mne mysli a rikaji sileny veci. Na La Palme se mi uz strani a boji se mne jak mistni, tak hipici. Ja z tyhle funkce a sam sebe vypadnout nemuzu, a nejvyssi zasveceni ma i svoje vyhody - penize se toci samy, odkdy jsem na opacny strane zrcadla, nemel jsem uz zadny dluhy, ani zadnej nedostatek.. jinak celej zivot az do 30ti z vyplaty do vyplaty, a dluhu do dluhu, i kdyz jsem makal i v korporatech.. vzdy se nekdo zjevi, neco stane, a ja sedim na takovym pokladu umeni a vedeni, ze muzu delat vyprodej tisic let..

    Tu knihu jsem napsal celou v anglictine, vsechno nadesignoval, zeditoval, ilustroval, nasazel, a pak jsem tady z lesa bez kontaktu a bez zazemi a bez obcanskyho statusu sehnal 14 000e pres kickstarter, a nechal ty karty vytisknout v cine do nejlepsiho matrose co existuje. Par kopii uz je na kazdym kontinente tyhle planety, vcera zrovna jedna pristala na Filipinach... z toho mi kapne par set eur mesicne a tady vic nepotrebuju, cely leto 2023 jsem zil z 300e a bylo to takovy leto za jaky normalne lidi utraci tisice a pak si to pamatujou jako nejlepsi dovolena ever. Nemoci nemam, a neresim, mam nadlidskou energii a vitalitu a moje telo uz funguje trochu jinak. Pokud bych presto smrtelnou nemoc dostal, a nemel penize na to to akutne resit, tak si lehnu a budu se divat jak umiram, protoze bez kamosu a rodiny uz stejne nevim, k cemu tady jsem. Jsem ale kompletne odevzdanej osudu, a osud se o mne stara o dost lip nez lidi.

    Knizku si muzete klidne objednat, nebo jestli nekdo chce, poslete mi zpravu a ja poslu pdfko zadara, biznis uz mi stejne chcipnul. Ted ziju z auta co jsem pred mesicem prodal, a mam rok na to abych z tech penez udelal sobestacnou pevnost zeleniny, ovoce, a zveri :))

    Surfers Paradise Tarot First Look and Full Walkthrough❣️
    https://www.youtube.com/watch?v=srylpF_gH9w
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Záleží s čím to srovnáváš. Santaféčko už asi nikdy nebude takové jako jsem jel porvé poznal, když o něm nikdo nevěděl. Ale ta doba už je dávno pryč. Dnes vypadá Ok, pokud to srovnáváš s dobou po Dragonu. Olivovej háj je rozoranej, takže se parkuje na té cestě u kanálu a nebo na té hlavní spodní komunikaci. My stejně parkovali kousek dál u toho Cortija na západ.

    Odpadky nějaké odvezli, ale zbytek zaorali :-( Lidí je tam kupodivu poměrně dost, ale vymizely smažky, takže tam není problém jít s dětmi. Otázkou je jak dlouho to vydrží.

    Zůstalo tam oplocení Covidové éry, ale je notně očesané :-)

    Co se týče policie, ta nás jednou "vyhnala" stylem, že ze soboty na neděli (druhý den večer) tam mají hlášenou nějakou nepovolenou techno párty a že bychom měli předtím odjet, což jsme neučinili a nic se nestalo a nic se nekonalo. O té akci nevěděla ani kamarádka z Granady pohybující se v alternativní kultuře, takže spíše bych hádal že už jsme tam byli dlouho :-)
    Stejně jsme chtěli všichni odjet jen o den později.

    No a a jak jsem psal Petra jsme letosn nepotkali, takže máme zprávy akorát od společných známých a bohužel i z internetu o santa fé:
    "CUIDADO CHICAS
    Hay un señor extranjero, delgado, de pelo blanco largo desaliñado, barba blanca larga y piel pecosa acartonada, que graba a chicas desnudas.
    Nosotras hemos denunciado a la guardia civil y no tenía ninguna denuncia previa a pesar de que había pasado muchas más veces y en muchos más sitios, todo el mundo allí lo conocía y sabía lo que hacía… Con una denuncia no le van a hacer nada pero si todas denunciamos si…
    Cuidado por favor, y denunciad!
    Responder
    Maria
    23 de diciembre de 2023 a las 18:04

    Las termas están abiertas pero desde mi punto de vista no merece la pena ir aquello esta volviendo a ser lo que era antes de que lo cerrarán, nos hemos tenido que ir porque al intentar meternos en las pozas que son de cascadas había 2 veces un hombre de los 50 años más o menos con vigote y pelo blanco en medio de la poza masturbandose.
    Aparte llegaron otros 2 que no paraban de dar vueltas mirándolo todo también con las mismas pintas. Es una pena que esto pase porque el sitio es maravilloso
    Responder
    Francisco
    13 de enero de 2024 a las 09:35"

    ..asi mu vážně už hráblo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam