• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHNovodobí poustevníci, samotáři a lidé žijící dobrovolně na okraji spoelčnosti
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    IOM_NUKSO: tak třeba píše na nyx, teda psal, že lsd léčí schizofrenii a o farmalobby a tak podobně. všechno relevantní věci :)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SAGUS: ja si nemyslim, ze nejses v poradku, to byl takovej teasing trochu :) kazdej mame svou bublinu pravdy a tady vidis, jak jsem te posunula o krok dal do jeskyne svyho sveta. Tvuj zivotni styl jinak hodne obdivuji a zajima me, co pises.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    IOM_NUKSO: ne, ja uz moc nemyslim. Ale alespon vidis, proc se semnou nikdo nechce hrat. Clovek jen neco naznaci a uz je to na vsechny moc. A nejhorsi na tom vsem co ze mne pada je ze to je obycejna prosta pravda ;). Sorry, jdu zpatky na okraj spolecnosti at si muzete vymenit tradicni posmesky a ujistit se navzajem, ze nejsem v poradku :).

    Ad dualni mysl vs realita.. ja to klidne vysvetlim i polopate >

    "ja jsem ok/vy jste ok
    ja nejsem ok/vy jste ok
    ja jsem ok/vy nejste ok
    ja nejsem ok/vy nejste ok"

    Tohle operuje na imaginarni urovni, kde se ego pomeruje s celkem, skace z jedny strany na druhou a snazi se vyznat samo v sobe a kam vlastne patri.

    To poeticke "/", ta sterbina medzi tim, to je to co je skutecny.. realita co se rozprostira mezi nama vsema. Nejlip videt, kdyz clovek neni namyslenej a umi si tu mysl treba nekdy vypnout a jen se divat kolem sebe. Clovek rekne, ze uz si nema s kym povidat, a par veci o sobe a sve praci, a uz se slitaji uplne nezname existence mi rikat, kolik si toho asi namejslim. Zajiste ne tolik jako nekdo, koho napadne napsat reakci jako je ta tvoje.. musel si si toho o mne hodne namyslet ;) bye
    CUKI
    CUKI --- ---
    NOISEGATE: To už jseš poslední generace. Ne 2010 jsem si počítal auto a čekal jsem jak to dalším stopařům budu moct vrátit a nic.
    Mělký vztahy s řidiči? Mám doteď spoustu známých a kamarádů, které jsem potkal na stopu. Je to naprosto super způsob dostat se mimo svou sociální bublinu. Já jsem se u toho naučil lidi neodsuzovat a trochu se zkusit vžít do jejich způsobu života, někdy si ho i na chvíli zkusit. To mě na tom bavilo vlastně nejvíc. No a taky jazyk. Já mimo ČR stopem vyrazil poprvé v 16ti, moje angličtina byla naprostá tragédie, ale odjel jsem bez peněz a domluvit jsem se prostě musel. Nic jiného mi nezbylo. Musel jsem si vždy obstarat nějakou práci abych měl alespoň na jídlo a pod. To mě strašně moc posunulo. Ale že by ty vztahy byli automaticky mělký? To ani náhodou.

    Zrovna dneska jsme nabrali v horách týpka. Žena mi to pak dala pěkně sežrat. :)
    Komunikace byla dost obtížná Protože on mluvil hlavně portugalsky a neuměl španělsky a jen hodně omezeně anglicky, ale myslím že to nebyl ten problém. Ten už žil ve svém vlastním světě. Projel s náma asi 100km přes hory dal jsem mu nějaké jídlo ale moc jsme si nepokecali.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak současní studenti taky stopují V menší míře, než v 90, ale právě po evropě se tak dějě.
    XARGH
    XARGH --- ---
    Stopovat se stale da, alespon v horach snadno. Motivace uz ale neni usetrit, ale pohnout se ;)
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    CUKI: prostopoval jsem za studentskych let (cca. 2006-2010) podstatnou cast Evropy a byt to povazuju za super zkusenost, tak prehnanou nostalgii po tech casech teda netrpim :) To toxicky prostredi vypadovek, benzinek a zaplivanejch predmesti mi nechybi ani trochu. A tisickrat vytvarene mikro melke vztahy s ridici vlastne taky ne. Je pravda ze uz v ty dobe stopoval malokdo, na cernaku na vypadovce se nas ale v patek vzdycky par seslo.
    Dneska uz stopuju zcela vyjimecne, ale parkrat do roka se to povede, nekde cestou z vandru na vlak nebo podobne a lidi porad berou i vousaty chlapiky 35+! :-)
    XINDLX
    XINDLX --- ---
    SAGUS: wau.. EU je podle tebe větší nesvoboda než sovětskej svaz? Moc psajtrencu viď?
    XARGH
    XARGH --- ---
    IOM_NUKSO: bejt namyslenej je dualni pojem ;)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SAGUS: nejses tak trochu namyslenej? ;)
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    XARGH: to je klasicka gymnastika dualni mysli. da se to vztahnout na cokoli. realita je tam jak mas to "/" :)
    XARGH
    XARGH --- ---
    SAGUS:
    casto premyslim o tomto - kazdeho jedince lze zaradit do kvadrantu napr :
    ja jsem ok/vy jste ok
    ja nejsem ok/vy jste ok
    ja jsem ok/vy nejste ok
    ja nejsem ok/vy nejste ok

    cim niz, tim hur :(
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    INDIAN: "kazda doba ma neco" je v tomhle kontextu prazdna fraze. Ja si nepamatuju dobu, co zrychluje cas a tok informaci a proudeni energie a zdroju tak jako tahle doba, a to mi pamet saha az nekam do staroveku. Technologie nasobi vliv lidskeho pusobeni, a v takovym stadiu jak jsme ted, vyzaduje precizni planovani a vysokej stupen odpovednosti, kterej se nikde zatim neodehrava ani naznakem. Lidstvo je pod tlakem nejhorsi mozek likvidujici, socialni vztahy nahlodavajici, mysl degradujici, dusi otupujici, informace znehodnocujici mega technologie, ve ktery je narvany tolik penez a investic, jako v nicem co dosud lidstvo udelalo.. a o vsem rozhoduji penize a nejnizsi pudy, to urcite dobre dopadne. Proc zmizel auto-stop? Ja furt vidim auta, i silnice. Ale nevidim lidi, co nemaji strach z realny interakce, nebo bublinu na hlave.

    Nejvetsi ekonomickej projekt znamy historie lidstva, je zalozenej na automatizovane, vsema metodama sugesce podkourene monetizaci fragmentovane pozornosti vsech jednotlivcu vsude. Klidne si to precti jeste 3x. Kdysi "doba" znamenala jedna generace. Ted "doba" je co.. 3 roky? 5 let? Svet pred 2020 byl uplne jinej, nez ted. A lidi porad opakujou, jak kazda doba ma neco do sebe, hlavne ze mne je porad, zatim, snad, vice-mene dobre :). Ano, svet je vzdy v rovnovaze. Cela biosfera, cela slunecni soustava. Lidi jsou taky soucasti ty biosfery, a v nasem kmeni, ta rovnovaha vypada tak, ze nekde je nekomu hodne dobre ve virivce se sampusikem, a nekde padaji bomby na hladove deti. Technologie nam mela ukazat, jak vsechno souvisi se vsim, a mohli jsme se k tomu postavit odpovedne. Misto toho jsme si z ni udelali ruzovy brejle, destruktivni virus na tryskovej pohon. Ja uz nic rikat nebudu, pripoutejte se a koukejte, za par let bude zas nova doba a to bude neco :))
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    SAGUS: kazda doba ma neco a zadna z nich nebyla idealni. Clovek si pouze selektivni pameti vyvolava pocit nespokojenosti nad momentalnima nesnazema.
    Aspon pro me je kazda doba, stejne jako kazdej moment naprosto idealni, stejne tak sem rad za kazdou tezkost vod ktery se muzu vodpichnout ... Aspon tim se ridim ja
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Jo to s tebou naprosto souhlasím. Ale já bych prostě ty roky na stopu, za jednodušší život nevyměnil. Ano je to dnes jednoduší, bezpečnější, člověk má daleko víc příležitostí. Ale ty lidi žijou strašně odděleně ve svých sociálních bublinách. Když jsou podmínky k životu složitější, tak lidé přirozeně žijí víc pospolu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Protože zatím v autech jezdí generace, která ještě stopovala. Já beru stopaře vždy, ale kolik jich potkáš? Kolik za 10 let? a kolik za dalších 10 let? Přitom ještě na počátku milénia byly veškeré výpadovky obsypány stopaři. Přišel jsi na Zličín a Nebo Čerňák a bylo tam minimálně 10 stopařů před tebou...
    Posledně jsem byl na stopu před více než rokem. Bylo v ČR a vzal mě Turek, Holanďan, Ukrajinec a až poslední byl Čech.
    TSOH
    TSOH --- ---
    Ty jo, já jsem v dnešní době spokojen.. Každý strůjcem sveho a hledám spíše asi ty pozitiva. Vždyť si v podstatě můžeme dělat co chceme. Pracovat na jakýkoliv úvazek, žít kdekoliv, nepracovat. A když porovnam místa, kde jsem byl a třeba i chvíli žil, tak jsem v ČR fakt spokojen.. Jediné co mi vadí je určitá deformace žebříčku hodnot u mnoha lidí (ale to bylo asi vzdy) a zároveň u velkého počtu lidí vnímám neznalost historie cca posledních 100 let a pak jen skáčou na laciné kecy populistů... Trochu se desim příštích voleb... Ale to už vybočují z tématu..
    .
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    Je hrozny, ze lidi co tuhle dobu stvorili se do ni zaroven uz nechteji rodit. To se tem deckam musi skvele vysvetlovat.. Prorok a vizionar je nezamestnanej v lese, protoze v ty vasi civilizaci nikdo o budoucnosti a jak ji delat lip nechce ani slyset, a uz vubec pro to neco delat. Nekolik generaci co se nechali zhypnotizovat vizi svobodny otevreny Evropy a misto toho udelali uplnej opak. Tolik vydeseni Sovetskym Svazem az si udelali vlastni a jeste horsi. Vevnitr cenzura a nesvoboda, a venku zlociny proti lidskosti v brutalnim meritku. Gratulace. Mne uz do letadla, nebo nekam kde se musi pipat, preukazovat, dokladovat a prochazet okynkama, nedostanou ani s pistoli u hlavy. Mam dozivotni PTSD z neinteligentni civilizace.
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: Také jsem něco projel stopem a naprostý souhlas... Na druhou stranu, pokud někdo bude chtít jet stopem v dnešní době, tak může...
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Já bych udělal pomník "poslednímu stopaři". Konec éry jedné sociální skupiny (bubliny). :-D
    Pro mě to období hodně znamenalo. Stopem jsem najel možná pár set tisíc km. Vlastně cca tolik co jsem dosud procestoval vlastním autem. Poznal jsem díky tomu cca 60 zemí. A mohu říct, že jakákoliv cesta stopem mi dala mnohem víc než cesta vlastním autem. Dostal jsem se díky tomu mnohem líp do kolektivu místních a daleko víc jsem poznal, jak se v té zemi žije. Na většinu cest jsem vyrážel bez peněz, takže jsem tam i pracoval. Za mě nejlepší životní zkušenost jakou jsem kdy dostal. Do jisté míry způsobeno tím, že jsem cestoval převážně sám.

    Dnešní generace jsou o tohle naprosto ochuzeny! Určitě bych se nechtěl narodit do této doby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam