• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DABEgravel bike / bikepacking / trasy / gear
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    Když se tu řeší ty pláště, tak tento věnuju. Je to chwalbe G-one Allround 622-40. Má najeto tak 2-3k na předním kole, bez defektů.

NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    WEWERKA: tubeless jezdim taky, ale na kole jezdim skoro denně do práce, tak se mi to nechce moc resit. A manometru na moji dilenský pumpě teda nevěřím ani omylem :) ale lezyne je třeba ok..
    RANO
    RANO --- ---
    Na GP5000 700x32 mám tuším 73 psi (tj 5 bar) dokonce jako maximum, možná není až tak potřeba univerzální kalkulačka a stačí se držet v rozpětí udávaném výrobcem. Věci jako 8-10 barů jsou většinou přepal mimo <700x25, ale to je přece napsaný i na těch pláštích. Jsem nedávno někde vyhrabal 700x23 Vredestein s doporučenými 115-160 psi, jsem se úplně leknul.

Ráfek by 32mm měl zvládnout, ono to jde na hraně dát i do 13-15mm ráfku a u současné silnice by měl být širší, snad.

Ad Tufa, že teoreticky je Thundero z jejich gravel řady nejlepší, neb Speedero je jen o málo rychlejší a o víc nejistější (a Swampero naopak). S čímž nemám zkušenost, Speedera 40mm mi přišly OK, stejně tak ale třeba Gravelkingy a G-one/X-one (dokud vydržel vzorek, eh).
    DABE
    DABE --- ---
    WEWERKA: Petr Vakoč říkal v TV, že dnes už se 32ky hustí standardně na 4,5 bars;)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    VITI: Me to vcelku funguje. U silnicky jsem byla zvykla foukat 8 baru a tohle me naucilo, ze i pri 5,5 barech vzadu mi to jezdi stejne dobre. Kalkulacka mi rika, ze bych mela jeste o kousek niz. U gravelu se pak trefili presne, maximalne si to dam trosku niz, kdyz cekam hodne terenu.
    Jinak jo no, je to na prvotni nastaveni.
    Ted jsem jela na vylet s pani, ktera mela emtb s 2,6" a plasti tvrdy jak na silnicku. Pro takovy lidi je to nutnost :)
    VITI
    VITI --- ---
    ARNIWUP: v tom pripade potrebujes plaste s lepsim gripem (a logicky mensim najezdem) nez nejaky tvrdy pro cykloturistiku. A vetsi tloustka ti pomuze tim, ze umerne snizis tlak.
    VITI
    VITI --- ---
    WEWERKA: ja mam zas zkusenost, ze tyhle kalkulatory ukazuji celkem hovadiny. Letos sem opet prez zimu nevyjel na mtb a zapomel na tlaky, tak jsem zkusil kalkulatory od Sramu, Silky a Vittorie a kazdy mi navrhoval uplne jiny tlaky ;-) Jako vyprvotne se z toho vyjit da, ale pak to chces testovat.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ARNIWUP: Za mokra moc nejezdim a kdyz, tak opatrne.

Vzadu: https://www.kolokram.cz/plast-continental-grand-prix-5000-p192247/
    Vepredu: https://www.kolokram.cz/plast-specialized-s-works-turbo-t2-t5-p261505/
    Vsechno 700x30. Specialne ten predni je lehoucky az jsem se bala, ale drzi krasne. Mam na nem ted par tisic km tenhle rok a ani jeden defekt. Jen teda koukam, ze ho nikde nemaji skladem. Zato maji ty drazsi tubeless varianty.
    VITI
    VITI --- ---
    DABE: to se mi nezda, 32ky jdou narvat i na 30 let stary silnicni rafky
    BUDDHA: mel sem Speedera 40, 5 let bez problemu, skvely plaste. Fakt je, ze na tech prvnich jsem najel dvojnasobek nez na tech dalsich, coz teda nevim cim bylo zpusobene :-) Ted mam nedobrovolne Pathfindery a Tufa mi prisly lepsi.
    ARNIWUP
    ARNIWUP --- ---
    DABE: diky, to musim nastudovat. koukal jsem jen na to, ze to zvladne vidlice, rafek mi nedosel
    ARNIWUP
    ARNIWUP --- ---
    WEWERKA: ja si moc rad necham poradit, jake chci plaste!
    Mel jsem tam hladke uzke 28 a kdyz jsem jel delsi cestu, byl unaveny a jeste bylo mokro, tak jsem se bal.
    Myslel jsem, ze by to mohly vyresit silnejsi plaste
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    WEWERKA: tak to mám podobně...
    DABE
    DABE --- ---
    BUDDHA: např Thundero jsou myslím jedny z nejlepších 40mm pneu na trhu.
    Zkoušel jsem Continental (moc krátká životnost), WTB (nespolehlivé), Panaracer sk gravel king (má druhá volba), Maxxis Rambler (na mokru nedobrý, jinak cajk)
    Thundero obstojí na mokru, v bahně i na suchu. Valivost na asfaltu vs terén mají jeden z nejlepších poměrů v rámci všech testů.
    Navím mi příjde, že čím širší ráfek, tím se chovají lépe. Jediné limity mají asi na suchém štěrku, kdy předek někdy v zatáčce trochu nepříjemně ustřelí.
    Další věc je případný defekt a práce s knoty. Ne vždy se to chytí, ale tohle jde údajně vyřešit použitím Tufo tmelu, kdy by vše mělo fungovat dle představ.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    NOISEGATE: Jak pouzivam na gravelu tubeless, tak to proste uchazi. Takze foukam pred kazdou vyjizdkou normalni dilenskou pumpou (lezyne). I rozdil par PSI udela pak velky rozdil v tom jak te to kopne pri prejeti nerovnosti nebo naopak jak to plave, takze to pak skoro nejede.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    WEWERKA: já v tomhle nejsem moc velkej kumštýř. Pred jizdou "odborně" zmáčknu plášť v prstech a když to není úplná žvejka tak jedu. Mám teda i digitální manometr, ale ten používám jen občas.
    DABE
    DABE --- ---
    ARNIWUP: je taky možné, že ráfek má své limity a 32 tam prostě nenarveš, protože je příliš úzký.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    NOISEGATE: To me tesi :) Ja jezdim ted na uzsich a ty mi vyhovuji pro muj styl jizdy vic.

NOISEGATE: Ja hustim porad na dry podle te kalkulacky. Vozim Cinturato gravel H ted pres leto a to v jakemkoliv bahne klouze jak blazen, takze u me to nema ani smysl foukat jinak. Blize k zime jezdim variantu M, ktera ma trosku vzorek a dokaze krasne ocistit i podzimni bahno. A i to hustim na dry :D
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    WEWERKA: jinak ty riditka od tebe jsou skvely, uplne jsem si je zamiloval <3
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    WEWERKA: mno to je pekne, znam, ale zrovna ted jsem se vratil po peti dnech z cyklovandru kde byly podminky od "sucha cyklostezka" po "bahnita strecha rozjezdena lesakama".) Na to se hustí jak?? :D
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    NOISEGATE: Husteni podle kalkulacky je zaklad :) https://axs.sram.com/guides/tire/pressure
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam