• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONDRATModerní architektura v Praze, Čr a střední Evropě
    CUKI
    CUKI --- ---
    HELOUN:
    ONDRAT: Možná se úplně nechápeme, ale většina cest by právě naopak byla v jedné úrovni. Ano tramvajová zastávka by byl pod zemí. Ale to neznamená že by tam nešlo světlo.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    HELOUN: Taky doufám.

CUKI: To je na delší vysvětlování a sdílení příkladů, nicméně celkově se takové velkolepé zásahy v městském prostředím moc nezdařily nikde na světě, má to mnoho důvodů. Jenom připomínám, že to je nesrovnatelné se zahloubením dálničních tahů podél řek (např. Madrid)
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    CUKI: Já tu pouze neprojizdim, ale bydlím, a tu ulici přecházím i několikrát denne. To bych jako pokaždé měla prelejzat nejakej val nebo jak si to představuješ? A do tramvaje bychom nastupovali v tunelu? Promiň, ale v tomto místě je to vážně úplná blbost.
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    ONDRAT: Co vím, tak je v plánu komplet rekonstrukce Seifertovy, Olsanske a Olsanskeho náměstí v relativně brzké době. Z radnice mi slíbili rozšíření nástupního ostrůvku! :)) Tak počítám, ze tento prostor toho bude součástí a nedávalo tedy smysl to teď krátkodobé měnit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ONDRAT: Proč? A opravdu mě zajímá tvůj názor. Tohle místo znám dobře hodně jsem kolem jezdil. Mě ty části prostě přijdou tou silnicí oddělené od sebe. Je to takový ďolík který si o to vyloženě říká. A nahoře nad tím může být celistvá zeleň.

Vlastně vesměs veškeré ty části v přízemí nejsou tak zásadní pro přímé oslunění sluncem. Někde je to vyloženě nežádoucí. Ty prostory by navíc mohli být větší. Tedy těžili by z toho všichni.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: No tak, díky bohu,že doba takových zásahů je již pryč, stejně jako načatá asanace Žižkova.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARIHAI:
    ONDRAT:
    To jsou Olšany nebo mi je to jen připomíná? :-) Já si vždy představoval že tohle místo má být v zemi Tomuto průjezdu a minimálně části křižovatky bych udělal nadzemní tunel a ty místa rozdělené rušnou křižovatkou bych spojil nadzemní zelení.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    MARIHAI: Myslím, že patří, snaha to vylepšit je zřejmá, ale vždycky když jedu kolem, tak si říkám, proč se něco neudělalo s tím parterem - chodníkem, zábradlím, prvky zeleně?
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    patří sem i toto? :)

CUKI
    CUKI --- ---
    DRAGON: Ne, že by se mi to líbilo, ale oceňuji právě tu přiznanou linii, nového a starého.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Vila Sidonius - Czech Architecture Award 2024
    https://ceskacenazaarchitekturu.cz/en/years/2024/vila-sidonius
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    FRENNET: Jo, muze byt. Nechci polemizovat jestli je to spravne nebo ne.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    ONDRAT: Na ZP muzes dostat vynimku. My dostali a muzem stavět 15m od lesa.4stupen ochrany CHKO. Bez úplatku a tnecku. Blby prostor k bydlení, chapajici úřady, malo místa pro novou výstavbu a vstřícný starosta, ktery chce by v jeho jeste lidi stavěli i na bizarnich místech.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Byvam nedaleko, chodili sme sa na to koukat jak to rastlo a musim povedat, ze sa mi to zacalo docel pacit.
    Ale to je asi debata ako brutalismus ano/ne.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DRAGON: To nerozporuju.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ONDRAT: jasný, má to hodně proměnných, nicméně já, coby okolojdoucí hodnotím jen výsledek. A ten je otřesnej.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DRAGON: Já to vidím teda jinak, tenhle "skandinávský beton" co je vskutečnosti nějaká stěrka v jednotné tlumené barvě, je jediná možnost, jak to zachránit a sjednotit do přijatelného stavu. Cením, že se autoři nepustili do nějakých estetických dobrodružství, nicméně jak jsem psal - práci na tom odvedli, ale jestli to šlo za daných podmínek (předpokládám zadání a požadavky klienta) udělat lépe, si nejsem jistý.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ONDRAT: tak je tam pár věcí, které šly udělat lépe, třeba to zakončit mansardovou střechou, která by k tomu ladila lépe než tenhle "skandinávskej beton", více zaoblených prvků, jiné tradiční materiály, nějaké obložení a štíty, lepší volba barev, které by to sjednotily.. nejsem architekt, ale i jako laik vidím, že to navrhoval a schvaloval někdo, kdo by se do takových věci raději neměl pouštět. Ale jak píše sám pan architek v komentářích: "nastěstí v tom nemusíte bydlet" :)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DRAGON: Dík, já než se pustím do nějakého hodnocení, tak bych jenom poznamenal, že architekti se nejspíš hodně moc snažili splnit klientovo maximalistický zadání, možná i nejlíp jak byli schopni. Každopádně z podstaty věci to dobře dopadnout nemohlo.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    77WHITE: Je to strašný peklo, hliník nehliník :) Ale buďme pozitivní, věřím, že by se to dalo prodat nějakému spolku pro nevidomé, kteří hledají místo pro svou centrálu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam