• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONDRATModerní architektura v Praze, Čr a střední Evropě
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    ONDRAT: Ok.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    FRENNET: Treba to neni zkolaudovany jako dum k bydleni, co ja vim.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    ONDRAT: Prd tomu rozumim, ale rada koukam na hrzke domy.
    Ale v tom článku psali, ze “Na obytnou úroveň domu se tak lze dostat pouze výtahem, který vede i do technické místnosti v mezipatře. “
    To jako prošlo pres BOZP? Nebo?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Tak trochu jsem si projel ten dům a myslím si o tom následující - je to akademický koncept, tvarově jednoznačný a docela silný, z exteriéru jasně patrný, tam bych dal za 1 a vlastně se mi to líbí. Ale ten dům nekomunikuje to samé co ven i dovnitř. Obývací prostor je nezaříditelný a zážitek zevnitř je poměrně slabý k tomu jak silně působí dům z venku. Konstrukčně je samozřejmě zvláštní, když se nosníky "schází v jednom bodě" a tam je schodiště a kamna, což je taky velmi akademické a bohužel esteticky neuspokojivé. Jednoduše ten dům mně zevnitř nepřijde moc dobrý, tedy jako celek to nemůžu hodnotit nijak skvěle.
    NOIK
    NOIK --- ---
    ONDRAT: tak ti co s ním dělali, tak tu jeho buldozeří povahu buď obdivovali a přizpůsobili se tomu šílenýmu tempu co v tom ateliéru vládlo nebo jim nesedla a zanedlouho šli pryč no ..a je to i dost generační záležitost, legendární akce Zlatých orlů (Koucký, Kohout, Zima ad.) jak někdy v 89 přinesli Pragerovi pohřební věnec na rozloučenou je především pro lidi co dělali školu v 80. letech a modernistickou architekturu neměli rádi obecně dost typická
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Prager byl extrémně neoblíbený architekt/manažer. Docela často se proti jeho návrhům protestovalo ze strany odborné veřejnosti/architektů, no a pak ho někdo chtěl nominovat na Pritzkerovu cenu a to byla už pro některé konečná.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    NOIK: Nedivím se ,)
    NOIK
    NOIK --- ---
    ..ještě poznámka k té černošické vile, oba architekty jsem dneska dopoledne potkal, tak jsem využil poťouchle příležitosti a tedy srovnání s Pragerem je pobavilo, Stempel k tomu ještě zahlaholil, že Pragera fakt nesnášel:)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Jejich rukopisem určitě není "originalita". Myslím,že ty odkazy jsou docela čitelné.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ONDRAT: Na tohle jsem skoro zapomněl: https://www.stempel-tesar.com/cs/portfolio/rekonstrukce-mlyna-stredni-cechy

Ale taky už jsem tento postup viděl jinde. Ono je asi těžký se nijak neinspirovat. Někdy dojde k průniku ani o tom nevíš.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Začínal jako spolumajitel kanceláře A.D.N.S. (akad. arch. Václav Alda (1957), Ing. arch. Petr Dvořák (1964), akad. arch. Martin Němec (1957) a Ing. arch. Ján Stempel (1959) tam se dá najít základ jeho přístupu, který aplikuje s Tesařem povětšinou na měnší měřítka staveb.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Jejich rukopisem totiž není udělat každý dům podobně, nemají určený "styl". Jejich rukopis se projevuje jinde a jinak
    Portfolio - Stempel & Tesař architekti
    https://www.stempel-tesar.com/cs/portfolio?loadMore=1&page=2&filter&openMenu
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Já jo. Ale to bys musel jejich tvorbu sledovat dlouhodobě.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Tu první větu sis mohl odpustit, na tvoji otázku z druhé věty si čas najdu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ONDRAT: Mě hlavně překvapilo jak jsou ty stavby odlišné. Nevidím tam v ničem stejný rukopis.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ONDRAT: Tak obdivovat můžeš cokoli a kohokoli, nemálo lidí stále obdivuje třeba Hitlera :-) Sobectví prostě adorovat neumím a ani nechci.

Ale co říkáš ty jako architekt na ty Kyšice? Jako moc údajů a fotek jsem k tomu nenašel. Dispozice mi přijde podle omezených fotek trochu podivná, ale za mě tam třeba pracují mnohem lépe s tím prostorem a soukromím.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Cuki, tohle není auditko určené k hloubkové diskuzi o technických parametrech objektu. Většina nových staveb není nekontextuálních, přestože některé jsou sobecké, tak nevím proč by to mělo bránit někomu je obdivovat.

Chápu, že to není tvůj styl, můj tedy taky ne, tím to myslím můžeme ukončit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ONDRAT: Koukám tady je street view i ze stavby:
    Mapy.cz
    https://mapy.cz/zakladni?pid=75358835&newest=1&yaw=2.269&fov=1.257&pitch=-0.614&x=14.3188722&y=49.9623687&z=19&ovl=8

dnes: https://mapy.cz/letecka?x=14.3191123&y=49.9622091&z=20&ovl=8
    a pře tím: https://mapy.cz/letecka?x=14.3191203&y=49.9621539&z=20&ovl=8

Většina nových staveb je nekontextuálních. To bych asi úplně neřešil, ale sobecké to je zásadně. Proto to nemá smysl obdivovat. Já bych třeba takového souseda nechtěl.

Jo docela by mě zajímalo kolik mu vyšli tepelné ztráty. Pokud máš nějaké info tak sem s tím.
    Chápu že někdo rád akvárka já proti tomu nic nemám, ale měl by to usadit na pozemek kde to okolí neomezuje.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Tak možná je třeba zdůraznit v čem je princip těchto domů - je to v hmotovém řešení, které umožňuje co nejvariabilnější dispozici prosvětlenou z obou stran s maximáním výhledem a soukromím (doporučuju někdy něco takového navštívit, ta izolovanost je silná). Je to samozřejmě dost sobecké řešení a také nekontextuální.

Takže můžeš postavit sebelepší stavbu, ale vůbec se nemusíš starat o osazení do terénu. Pakliže to byl pozemek plný vzrostlých stromů (což se mi nezdá) a oni je pokáceli, tak je mi to líto.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam