• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYMoomins - muminí údolí na Nyxu
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Určitě bych volil Kometu před Čarodějovým kloboukem, protože tam se seznámí Muminek se Šňupálkem (a Ferkama).
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    Jinak teď jsem našel, jak byly knihy vydávané, tak pro pořádek tohle je "autorské" pořadí:

1. Cesta za tatínkem / Zvířátka a velká povodeň (1945)
    2. Kometa (1946)
    3. Čarodějův klobouk (1948)
    4. Tatínek píše paměti (1950)
    5. Bláznivé léto (1954)
    6. Čarovná zima (1957)
    7. povídky (Neviditelné dítě a jiné příběhy) (1962)
    8. Tatínek a moře (1965)
    9. Pozdě v listopadu (1970)
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    PSYSBEE:
    Myslím, že se vlastně nemají číst v poředí "časové linie", spíš bych zvolil cestu od těch bezstarostných a dobrodružných až po ty zamyšlené. Ostatně krom asi 3 knih není časové pořadí jasné. Čili tady je moje osobní pořadí:

nejdřív tyhle:
    Čarodějův klobouk (všechny postavy jsou už v zásadě hotové, pár chybí)
    Tatínek píše paměti (restrospektiva, kde se objeví "rodiče" a další zásadní postavy)

tyhle asi v náhodném pořadí:
    Čarovná zima (trochu smutnější, ale klasika)
    Bláznivé léto
    Kometa (je to sice skoro začátek, ale postavy jsou ještě trochu jiné, než ve zbytku knih)

a zamyšlenější na konec:
    Pozdě v listopadu
    Neviditelné dítě
    Tatínek a moře

a jak bylo řečeno, Cesta za tatínkem je sice úplný začátek, ale vlastně jsou postavy ještě tak nějak nedotvořené a chovají se jinak, takže spíš přečíst, jako zajímavost a retrospektivu na konec.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    PSYSBEE: já bych jako první četla Čarodějův klobouk, bez ohledu na to, že není první v sérii.
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    Synek dostal tématický outfit :)

PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    Pokud by mel nekdo cas a chuť, mohl by seradit v cestine vysle knížky o Mumincich tak jak na sebe navazují?
    Ja ted pro naši dcerku objednal jako prvni knizku Kometu, protoze pry ta je narozdil od Cesty za tatinkem veselejší.
    (budeme to cist 4 lete holcicce)
    Ptam se proto, ze mne jako dite z 80's fenomen Muminku minul a tak ocenim kdyz mi nekdo poradi, jak ty knizky cist pro malou po sobě..
    Dekuji
    CUSTOM1
    CUSTOM1 --- ---
    POMYJAN: Za tři pětky? No neber to!
    POMYJAN
    POMYJAN --- ---
    PREDSEDA:
    HE11_KNIGHT:

...jenom doplním videem:
    Postavte a vyzdobte si dům pro muminky!
    https://www.youtube.com/watch?v=aZqrmIGYthU
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    PREDSEDA: Je to nadhera.. Uz mame doma 3 plne krabice a jeste 12 nas ceka.
    SPOOKY_VINCENT
    SPOOKY_VINCENT --- ---
    Mumini obsadili výlohu kosmasu na Letné.

PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    REINITA: no hlavně se na konci ukáže, že to třeba bylo trochu jinak :)
    REINITA
    REINITA --- ---
    moje první setkání s muminy bylo v čítance na prvním stupni ZŠ - šlo o výňatek z Čarovné zimy, kdy umrzne veverka a malá Mia se těší, že si z ní udělá rukávník.
    jenom tahle scéna, vytržená z kontextu. byla jsem z toho tehdy hodně v šoku. :D

o několik let později jsem si z knihovny přinesla Čarodějův klobouk a zamilovala jsem si tu fantazii a melancholický klid (i když bych to tak tehdy určitě nenazvala). Pak došlo i na ostatní knížky. Čarovné zimy jsem se sice trochu bála, ale v rámci četby celé knihy na mě ta scéna působila úplně jinak.
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    JONY: to já vím, o Tove, jejím bratrovi i partnerce jsem si něco přečetl, ostatně je to celkem obsáhle popsané i v té knize komiksů. Ale bez ohledu co je za tím prostě některé ty knížky rád mám, některé ne. Třeba Kometa je super.
    JONY
    JONY --- ---
    PREDSEDA: tak ony ty první knížky svádí, že to je takové hodně dětské a idylické, ale postupně se v těch knihách objevuje čím dál tím silnější melancholie. Jak jsem už psal, když si člověk dohledá autorčiny rozhovory, vzpomínky na dětství a jejího otce (který bojoval s depresemi) a její korespondenci, tak je patrné, že procházela různými těžkými obdobími, které do nějaké idyly měly daleko. A ono se to do těch knih promítá.

https://www.newyorker.com/magazine/2020/04/06/inside-tove-janssons-private-universe
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    První knížka, co jsem měl za socíku, byl Čarodějův klobouk, který mě... očaroval. Pak Čarovnou zimu a pak už to šlo jedno za druhým. Nejradši asi mám Tatínek píše paměti, naopak moc se mi nelíbí depresivní Tatínek a moře a nemám ani moc rád Pozdě v listopadu.

Na co jsem alergický je, když o muminech někdo mluví jako o MUMÍNCÍCH (s dlouhým í po m), za což může otřesný dabing toho seriálu.

A za skvělý až úžasný muminí seriál považuju tohle:

Opowiadania Muminków (1977) | Recenze - Uživatelské | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/347510-opowiadania-muminkow/recenze/

s úžasným jednohlasým anglickým dabingem Richarda Murdocha. To má přesně tu správnou poetickou muminí náladu. Celé ke shlédnutí na youtube.
    JONY
    JONY --- ---
    Tak k těm komiksovým knihám je dobré znám background. Jak to vzniklo a kde to vycházelo. Bylo to určené dospělému publiku a prostě to byly takový mix muminů a dobových společenských a politických komentářů. Mě se to líbí (přijde mi to hodně rozvedení toho, co v knihách představovala ondatra), některé momenty jsou naprosto skvělé, nicméně ano, je to hodně jiné.
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    BTW ten muminí dům, co vychází jako stavebnice v DeAgostini, je fakt krásnej. Jenže vyjde asi na 30 tisíc...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PREDSEDA: no me celej fenomen muminu uplne utek, co jsem poprvy a naposled nahlidnul, tak to byl prave komiks. prosel jsem dva listy a znechucene to zavrel. smes pravd, melancholie a pokusu o humor na me vubec jako nefunguje. treba to bylo jen tim komiksem, no
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Varování pro všechny, kdo mají rádi Muminy: NEKUPUJTE si v žádném případě muminí komiksy (stripy vydané v pěti knihách, nedávno znovu ve dvou pod názvem Omnibus). Absolutně mi to zkazilo pohled na celý muminí svět, je to jako kdyby to byl úplně jiný paralelní muminí vesmír. Všichni se tam chovají úplně jinak, řeší se tam politika, společenské vztahy, psychologicko-filozofické problémy a podobné sračky.

Zůstaňte u knížek. Knížky jsou úžasné.
    JONY
    JONY --- ---
    Jinak zpětně jsem docela rád, že to s těmi překlady tak trvalo. Vždy mi přišlo, že ty knížky jsou postupně takové čím dál melancholičtější a kdoví, jak bych na ně v tom útlém věku reagoval. Pamatuji si, jak jsme tuším u Tatínek píše paměti dostali od mámy takové zasazení do kontextu toho, jak se v těch knížkách promítá životní zkušenost autorky a deprese jejího otce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam