• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYMoomins - muminí údolí na Nyxu
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    Dobrou s maminkou.

MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    JONY: já ty komixy raky mám ráda. Čteme to i s dětmi a docela se bavíme. Ne všemu rozumí, samozřejmě, ale baví je to.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Tove Jansson murals, with hidden Moomins, seen for first time in Helsinki show | Tove Jansson | The Guardian
    https://www.theguardian.com/books/2024/oct/28/helsinki-show-tove-jansson-murals-hidden-moomins
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    KONOPKA: omnibusy jsou komiksy. Napřed vyšly v pěti svazcích, reedice je scuklá do dvou. Ale komiksy se mi prudce nelíbí, viz níže.
    KONOPKA
    KONOPKA --- ---
    Rad bych se vyznal v knihách o Mumincich. Našel jsem ze existuje série knih 1-10, každá s nějakým podtitulem. Pak 2 omnibusy, asi obsahující předchozích 10 knih. Pak knihy označené pouze cislovanim 1-5 s 5 příběhy uvnitř v každé. Co vybrat abych měl více méně komplet?
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    BTW v Pepcu právě muminí omalovánky a samolepky.
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    Vždycky se mi hrozně líbil její ateliér.

PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Creepy

PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Za mě dobré pořadí.
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    PSYSBEE: Jo, nakonec asi souhlasím, že Kometa na začátek patří.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    POMYJAN: vinim z toho reklamu na Happy Hyppos blahe pameti vysilanou v tv
    POMYJAN
    POMYJAN --- ---
    ...přiznejte se, kdo si taky myslel o muminech, že jsou to hroši, než zjistil, že jde o trolí skřítky?
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    PSYSBEE: pokud to tedy naší malou chytne, v což tak nějak upřímně doufám.. :-)
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    OKEYA, PREDSEDA: takze ve finále začínat Kometou není vlastně uplně blbě (už jí máme připravenou k vyzvednutí v Dobrovským a zítra mi děti na týde odjedou, tak ať už maj knížku ssebou) .. a pak přejít na Čarodějův klobouk a Tatínek píše paměti, může takhle být? :-)
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Já bych vlastně některé knížky možná vynechal úplně. Cestu za tatínkem a Tatínek a moře nemám vůbec rád.
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    Jinak já se s muminy setkal taky v dětství, měli jsme jenom Čarodějův klobouk a pak Tatínek píše paměti, ale přečetl jsem je mnohokrát. Pak trochu překvapení ve formě Zimy. Zbytek jsem četl až v dospělosti, ale líbily se mi všechny. Můj oblíbený moment, krom asi tisíce dalších je, když muminek přiletí na obláčku k oknu do kuchyně v patře a maminka místo toho, aby se zděsila nebo mu vynadala řekne: "Muminečku, hraj si hezky!".

A ještě přidám něco méně známeho - v Helsinkách jsem narazil v jednom muzeu na Tove nástěnou malbu pro nemocnici. Myšlenka byla, aby děti zapomněly na strach a běžely po schodech zjistit, jak celá malba dopadne. To mě okouzlilo ...

PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Určitě bych volil Kometu před Čarodějovým kloboukem, protože tam se seznámí Muminek se Šňupálkem (a Ferkama).
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    Jinak teď jsem našel, jak byly knihy vydávané, tak pro pořádek tohle je "autorské" pořadí:

1. Cesta za tatínkem / Zvířátka a velká povodeň (1945)
    2. Kometa (1946)
    3. Čarodějův klobouk (1948)
    4. Tatínek píše paměti (1950)
    5. Bláznivé léto (1954)
    6. Čarovná zima (1957)
    7. povídky (Neviditelné dítě a jiné příběhy) (1962)
    8. Tatínek a moře (1965)
    9. Pozdě v listopadu (1970)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam