• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOBYTEKNěmčina - učíme se německy
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Heleďte, poraďte blbci: proč je tady jednou der a jednou dem?

DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    K těm filmům, co mám za poslední půlrok odkoukané a mám pocit, že to nebyl ztracený čas:

- filmy s Anny Ondra, protože ta je tak jedinečná herečka, že i z naprostého veseloherního braku udělá koukatelnou zábavu, napadá mě z hlavy Knock-out, Der junge Graf či Eine Nacht im Paradies, dialogy tedy většinou moc nestíhám, ale děj je většinou blbuvzdorný
    - Die Feuerzangenbowle - překvapivě koukatelná záležitost z gymnaziálního prostředí
    - Frauen sind doch bessere Diplomaten s Marikou Rökk je vizuálně zajímavá limonáda, na webu je to ve vyčištěné verzi
    - Die Frau meiner Träume legendární film opět s Marikou Rökk, opět vizuálně výborné, děj opět limonáda poplatná době
    - Ich vertraue dir meine Frau an s Adinou Mandlovou, Mandlová výborná, ale její kolega nesnesitelný
    - Viktor und Viktoria jeden z posledních queer filmů před definitivním nástupem nacismu ve filmotvorbě, děj prostinký ale akční, s Renate Müller ve fraku po většinu filmu
    - Mädchen in Uniform kultovní queer klasika a obecně solidní film
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    JARMIK: Mam to vicemene stejne, proto se ptam tady z ciste edukativnich duvodu 🙂 … ja sem nikdy nebyl dobrej student a co se tyce jazyku tak to u me plati tuplem, s nakym odflaklym zakladem sem si zbytek naposlouchal na filmech, hodne mi treba pomahaj zpravy v TV treba ci dokumenty
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    INDIAN: I když jsem germanofil, německé filmy považuju většinou za brak. Jediný, co jsem měl rád, byl Himmel über Berlin, vypjatá osmdesátková romantika, čili taky nemusí každého bavit.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Učíte tu někdo němčinu? Je nějaká technika cvičení, co by mohla pomoci s false friends z angličtiny a dalších jazyků (bekommen/become apod.), a též se zaměňováním podobně znějících německých slov (Gerausch/Geruch, begleitern/beruhren)?
    Nedokážu se toho zbavit. A Němci mě neopraví, jen si myslí svoje :)
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    SCHWAB: Ano, ja to prave nevyhodnotim, nemam nyni srovnani, a tim, ze nemam vylozene zapal pro jazyk, tak bych rad sel na jistotu, asi nemam kapacitu kupovat a zkouset tituly.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    PAN_UZIVATEL: já si před třemi čtyřmi lety chtěl dát refresh němčiny a co se mi dostalo do ruky, tak nakonec jsem si sám vyhodnotil Sprechen Sie Deutsch jako pro mě nejlepší:)
    (a nemyslím vzpomínky, ty učebnice furt mam)
    Ale možná je to ovlivněné tím, že když jsem je měl v ruce poprvé, tak se mi do rukou poprvé dostávaly i jiné věci.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    Ahoj, co byste doporucili pro samouka nemciny za knihy? Ucival jsem se je ni stredni a tehdy jsme meli Sprechen Sie Deutsch? Pravdepodobne bych sel od zacatku, jelikoz jsem vetsinu pozapominal, ale myslim, ze bych se rychle dostal alespon na A2. Verim, ze nynejsi trh nabizi lepsi ucebnice, nez co jsem mival. Diky.

P.S. V anglictine jsem zkousel take mnoho knih a nakonec skoncil u Cambridge a jejich titulu, tak mozna jit prave take vice akademickym smerem. Göthe Institut pouziva Momente A1.1, coz vubec neznam, ale prepokladal bych, ze to bude spravna cesta
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    INDIAN: Takova asi zakladni jmena reziserou jsou Herzog, Fassbinder, Wenders, Tykwer, Haneke (Rakušan).
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    DOBYTEK: přesně!!!!
    Starý dobrý Metropilis, film z Německé říše! Jen si tam člověk ještě moc neužije němčiny .))

Metropolis (1927) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/5612-metropolis/prehled/

INDIAN: chápu.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    SCHWAB: ano potvrzuju, nevidel sem, nejmladsi nejsem a taky sem filmovej analfabet, nevidel sem strasnou spoustu filmu co videli "vsichni" (trebas pred par lety sem poprvy videl Pulp Fiction) ... a naopak, konzumuju vselijaky TV filmy nebo filmace, hlavne na Arte, ale nejsem fajnsmekr co by cilene sledoval co kde vyjde, proto se ptam :) ... vlastne moc na filmy nekoukam vseobecne, proste kdyz nahodou neco davaj a stihnu zacatek
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    INDIAN: jeste me napada, ja dlouhodobe sjizdim filmy z 20.- 40. let. Je to pekna a srozumitelna nemcina, do 1930-33 zajimave filmy, pak uz jen zabavne, ale daji se relativne snadno sehnat na webu v archivech a bavi me to vyrazne vic nez soucasny brak.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    INDIAN: whaaat? ty rozhodně nejsi mladší než já a tyhle filmy jsou dost profláklý. Nebo byly:-)
    Tě nenapadlo, že jsou německý?
    hele, tak v tom případně koukni na filmografii jejich společného hlavního hráče a myslím, že tam najde i něco dalšího zajímavého.

Eventuálně - dabing!!!

já když měl chuť cvičit poslech němčiny, tak... ehm... napadlo tě, že... ehm... jak asi zní Darth Vader v Deutsch?
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    DOBYTEK:
    SCHWAB:
    diky panove, pisu si :)

za me davam tip na Wolke Neun nebo Knockin’ on Heaven’s Door
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    INDIAN: dej vedet, az na neco prijdes, ja ze zoufalstvi koukam na DW.

Z filmu poslednich dvaceti let jeste Weiße Rose.

Ze serialu chvali lidi kolem me Babylon Berlin, me to moc nebavilo, je to x-ta radobygore detektivka, navic cela dohneda, ale je to dost popularni, navic prvni serie podle knihy, tj. motivace si to pak precist.

Türkisch für Anfänger je dalsi takova klasika, co zna kazdy, ta nemcina sice neni jednoducha, hlavni hrdinka je v Nemecku znama svoji vyridilkou, ale dej je pitomoucky, takze snadny sledovat. Bohuzel prilis pitomoucky pro moje nervy.

Par znamych jede Doktora z hor, coz je pro uplne jine natury, ale pry je to zabava a ted je nova serie...
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    INDIAN: Lola běží o život a Dáš Experiment už asi proběhlo, co? :)
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Je tu nekdo zběhlej v německojazyčný kinematografii?

Rad bych pár tipů co stoji za to zkouknout, at už to sou filmy nebo seriály, krom teda těch lacinejch televizních detektivek (už ani na Tatort se nedá koukat) nebo radoby vtipnejch sitcomů a cokoli co by se chtělo přiblížit akčnímu filmu. Vlastně spíš preferuju filmáče, nezávislou kinematografii, atp.
    Budu rad za tipy i treba jenom na režiséry…

Dík předem za jakejkoli tip 🙂
    MAMBA
    MAMBA --- ---
    VOY: Taky super slovo, zkusím příště, až zas naberu odvahu:)
    VOY
    VOY --- ---
    MAMBA: Ale zas pokud chces byt autenticky Berlinan tak bys mela mozna rikat spis Schrippe misto Brötchen :-).
    VOY
    VOY --- ---
    MAMBA: Tak to je vtipny pribeh se psem, to bych popravde taky nevidel. Psa nemame a nikdy mi tedy neprislo na mysl se takovou slovni zasobu ucit. Obecne nejhorsi je kdyz clovek nevi a tvari se aby se neztrapnil jako ze je mu vsechno jasny. A pak to nevyhnutelne praskne ;-).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam