• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOBYTEKNěmčina - učíme se německy
    Klub pro sdílení rad a zdrojů ke studiu němčiny.
    rozbalit záhlaví
    MAMBA
    MAMBA --- ---
    VOY: Taky super slovo, zkusím příště, až zas naberu odvahu:)
    VOY
    VOY --- ---
    MAMBA: Ale zas pokud chces byt autenticky Berlinan tak bys mela mozna rikat spis Schrippe misto Brötchen :-).
    VOY
    VOY --- ---
    MAMBA: Tak to je vtipny pribeh se psem, to bych popravde taky nevidel. Psa nemame a nikdy mi tedy neprislo na mysl se takovou slovni zasobu ucit. Obecne nejhorsi je kdyz clovek nevi a tvari se aby se neztrapnil jako ze je mu vsechno jasny. A pak to nevyhnutelne praskne ;-).
    MAMBA
    MAMBA --- ---
    Housky jsem se bála dlouho kupovat, jelikož jsem to nebyla schopná vypustit z pusy, jen chleba. Ale né žitnej, ten mi taky nešel přes pusu:D

Už nemám takový problém se ztrapnit, třeba když jde o nějaké slovo, co neznám nebo tak. Jen tohle je taková každodenní situace, kde bych měla vědět, tak jsem z toho byla trochu rozhozená.

Zrovna nedávno se mi stalo, že venčím psa a tam už to mám taky celkem naučený ty konverzace. Pán se ptá, jestli může psa pustit z vodítka, aby si hrál s mým psem, jelikož je ten jeho pes "läufig". Tak já předpokládám, že od laufen, takže rád běhá. Proč ne, můj pes taky rád běhá. Pak si všimli, že můj pes má kule, tak jim došlo, že nevím, která bije.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    MAMBA: nic nedava cloveku lepsi prilezitost, jak ze sebe udelat uplneho debila, nez prave studium ciziho jazyka...

VOY: tyjo to vysvetluje celou radu nedorozumeni, co se mi v Berline stala :D
    VOY
    VOY --- ---
    MAMBA: tak vyslovování CH jako Š je v Berlíně celkem běžný, ne? Brötšn a tak. Jsou jiný věci co dokážou zmást tak že nevím která bije :-)
    MAMBA
    MAMBA --- ---
    VOY: To bych mohla pobrat, jelikož je to hochdeutsch:)
    Dneska zas dostalo moje sebevědomí na frak. Ptala se mě v kavárně po objednání kafe na něco a já automaticky předpokládala "noch ein Wunsch?" a ono vyslovila mléko jako "milšč", to je asi zase nějaká berlínština. Takže se mě ptala jestli chci ještě mléko. Čuměly jsme obě a já pak chtěla zalízt někam pod kámen.
    VOY
    VOY --- ---
    MAMBA: Pak by pro tebe mohlo dobre fungovat i tohle:

Langsam gesprochene Nachrichten
    https://learngerman.dw.com/de/langsam-gesprochene-nachrichten/s-60040332
    MAMBA
    MAMBA --- ---
    VOY: Dlouhodobe se placam v B2, ale jako mezery v gramatice mam, takze muze byt i neco lehciho.
    VOY
    VOY --- ---
    MAMBA: a nás jaké úrovni?
    MAMBA
    MAMBA --- ---
    ANT_39: Diky, nevedela jsem, ze maji i podcast.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    MAMBA: Ja sjizdim tohle:
    The Easy German Podcast
    https://www.easygerman.org/podcast
    MAMBA
    MAMBA --- ---
    Nemáte tip na nějaký poslech do auta? Teď trávím dost času ráno v zácpě, tak bych to mohla aspoň nějak využít.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Ke gramatice a učebnicím obecně se mi, vedle skript z brněnského VUT, zalíbilo pár knih, tak se podělím :

Gottstein-Schramm, B., Kalender, S., & Specht, F. (2010). Schritte: Übungsgrammatik : niveau A1-B1.
    - nejlepší učebnice pro lidi, co ocení jasně strukturovanou a organizovanou látku bez všech serepetiček (ale ilustrace jsou vtipné). Za mě nejlepší výchozí zdroj pro A1-B2 mluvnici. Bohužel neexistuje srovnatelná verze pro B2-C úroveň.

Jin, F., & Voss, U. (2017). Grammatik aktiv: Deutsch als Fremdsprache : üben, hören, sprechen : [A1-B1].
    - kniha hodně oblíbená u učitelů, jako nadstavba knihy předchozí pro dodatečné procvičování ok, ale je nudná, tj. chybějí zapeklitější obraty a vazby, na které ale člověk v běžné praxi často narazí.

Swick, E. (2018). German Grammar Drills, third edition.
    - docela zajímavě řešená cvičebnice, podmínkou je velmi dobrá znalost angličtiny.

Fehringer, C. (2019a). German grammar in context. Languages in Context.
    - skvělá kniha, která řeší gramatiku za použití aktuálních medií. Fajn pro ty, koho zajímá filologická stránka něměcké gramatiky. Skvěle vybrané texty. Bohužel se mi nedaří sehnat papírová verze.

Hartung, I. (2019). Hering, Axel; Matussek, Magdalena; Perlmann-Balme, Michaela: Sicher! Übungsgrammatik. Deutsch als Fremdsprache.
    Hering, A., Matussek, M., & Perlmann-Balme, M. (2019). Deutsch - Übungsgrammatik für die Mittelstufe aktuell.
    - asi relativně použitelné mluvnice pro vyšší úroveň, ale na mě moc obrázků a málo informací.
    JAMIL
    JAMIL --- ---
    Když jsem se učil němčinu, tak jsem se párkrát podíval na https://deutsch.radio.cz/, některé texty jsou i v češtině, takže si člověk nemusí lámat hlavu s překladem, a mají i poslech. Navíc jsou tam všechno aktuální věci.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    DOBYTEK: Jo, tohle sjizdim vetsinou u vareni o vikendech 😁
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    INDIAN: uz tu nekdo zminoval myslim tenhle projekt

Easy German
    https://www.easygerman.org/

Videa jsou bezplatne na YouTube a na rekreacni poslech a gramatiku to neni marne. Pouzivam to nekdy misto poslechu hudby v MHD, je to docela vtipne a clovek si rozsiri obzor.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Ohledne ty tolerance, muzu referovat z frankofonniho prostredi .. Navzdory nesmyslnym zavedenym klise francouzi sou dost tolerantni prave z podobnych duvodu jako u AJ ... frankofonnich zemi je dost rozeseto vsudemozne, cizincu s vselijakejma akcentama je plna Francie, takze drobny chybky az mensi nesmysly zustavaj zpravidla bez poznamek.
    Myslim ze podobne to bude i u spanelstiny

Jinak v NJ sem takovej falesnej zacatecnik, pred par lety sem se rozhod oprasit proflakanou nemcinu ze stredni a nejak tak porad nevim jak dal, ale jak sem poukazoval, zkousim to ted momentalne na filmech s titulkama na lingopie, pripadne si poustim ZDF nebo Erste s generovanejma titulkama (pres VPN). ja byl vzdycky hroznej flink a jazyky si spis naposlouchal a gramatiku sem si pak zpetne spojoval.
    VOY
    VOY --- ---
    NELLAS: na to dost pomáhá se nenechat a mluvit dál německy. dá se to přehodit zpět, ale člověk musí mít tu sebejistotu, no.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    VOY: Já myslím, že jsem na tom byla docela dobře, měla jsem skvělou učitelku na gymplu, která nás dobře připravila. Aktuálně už zase moc neumím, ale kdybych to potřebovala, tak se rozmluvím raz dva.
    V první práci jsem pracovala pro německou pobočku, tam jsem to potřebovala pořád. V jedné z dalších jsem mluvila taky.
    U německých rodilých mluvčích mě trošku štve, že jakmile zachytí náznak přízvuku nebo chyby, přepínají do angličtiny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam