Ke gramatice a učebnicím obecně se mi, vedle skript z brněnského VUT, zalíbilo pár knih, tak se podělím :
Gottstein-Schramm, B., Kalender, S., & Specht, F. (2010). Schritte: Übungsgrammatik : niveau A1-B1.
- nejlepší učebnice pro lidi, co ocení jasně strukturovanou a organizovanou látku bez všech serepetiček (ale ilustrace jsou vtipné). Za mě nejlepší výchozí zdroj pro A1-B2 mluvnici. Bohužel neexistuje srovnatelná verze pro B2-C úroveň.
Jin, F., & Voss, U. (2017). Grammatik aktiv: Deutsch als Fremdsprache : üben, hören, sprechen : [A1-B1].
- kniha hodně oblíbená u učitelů, jako nadstavba knihy předchozí pro dodatečné procvičování ok, ale je nudná, tj. chybějí zapeklitější obraty a vazby, na které ale člověk v běžné praxi často narazí.
Swick, E. (2018). German Grammar Drills, third edition.
- docela zajímavě řešená cvičebnice, podmínkou je velmi dobrá znalost angličtiny.
Fehringer, C. (2019a). German grammar in context. Languages in Context.
- skvělá kniha, která řeší gramatiku za použití aktuálních medií. Fajn pro ty, koho zajímá filologická stránka něměcké gramatiky. Skvěle vybrané texty. Bohužel se mi nedaří sehnat papírová verze.
Hartung, I. (2019). Hering, Axel; Matussek, Magdalena; Perlmann-Balme, Michaela: Sicher! Übungsgrammatik. Deutsch als Fremdsprache.
Hering, A., Matussek, M., & Perlmann-Balme, M. (2019). Deutsch - Übungsgrammatik für die Mittelstufe aktuell.
- asi relativně použitelné mluvnice pro vyšší úroveň, ale na mě moc obrázků a málo informací.