Tak jsem tu zase s pár tipy na filmy a učebnice:
Stále ještě se oddávám tvorbě raných 30. let, spousta toho je úděsná, ale aktuální objev je společná tvorba dua Fritz Lang a Thea von Harbou (z němých filmů mají na svědomí třeba kultovní perly jako Metropolis nebo Frau im Mond). Mluvené filmy jsou bohužel jen dva, ale stojí za to i jako opravdu dobré filmy moderní úrovně:
M (1931) - thriller inspirovaný düsseldorfským upírem, napínavé, dobře napsané, natočené i zahrané,
Das Testament des Dr. Mabuse (1933) - horor/thriller o šíleném zločinném vědci. Na všechny pozdější pokusy o podobné téma se dívám již jen jako na ubohé plagiáty. Varování: Langův pokus o pokračování ze 60. let je naopak ztráta času.
Jedu teď takovou lehčí přípravu na C1-2, mám teď málo času, takže převážně driluji gramatiku. Osvědčily se mi tyto:
Cvičebnice:
Die Blaue (C1) a
Die Grüne (B2) spousta cvičení, smysluplné věty, moderní témata.
Gramatiky se cvičeními:
B-Grammatik a
C-Grammatik témata dobře vysvětlena, velmi vtipné texty. Obecně věci od Anny Buscha se mi osvědčily, mám tu i nějaké pracovní texty pro C1-2, co si schovávám do letadla.
Taková
univerzální přípravná kniha na všechny C1 zkoušky. Já si na moderní učebnice moc nepotrpím, tohle se ale podobá spíš skriptům, kniha je rozdělená podle témat do kapitol s odpovídající slovní zásobou, jsou tam k procvičení všechny formáty obvyklé pro jazykové zkoušky, ideální k samostudiu.