• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PULNOCGen Z
    Generation Z aneb zoomers aneb mladi lide kteri momentalne delaji sve prvni krucky ve svete dospelych. Co je zajima? Co je nezajima? Co je pre ne charakteristicke? Koho voli? Proc nevoli? Na tyto i jine otazky zkusime nalezt odpovedi zde.
    rozbalit záhlaví
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    GEGE: ti budou mit snadny vystupovani z komfortni zony
    GEGE
    GEGE --- ---
    něco o Gen Z v UK

There’s a simple reason Gen-Zers like me won’t change a lightbulb | The Independent
    https://www.independent.co.uk/life-style/gen-z-diy-taskrabbit-halfords-b2678587.html

... according to a new study conducted by the motoring and cycling retailer Halfords, which found that one in five younger adults don’t know what a spanner is, and seek help from a professional for even the most basic of household tasks. It found that those aged 18 to 27 were most likely to pay a professional to fix a problem around the home or do something as apparently easy as hanging a picture frame. Meanwhile, nearly a quarter admitted they couldn’t change a ceiling light bulb, with one in five fearing the bulb could be “too hot” to touch. And just when you thought it couldn’t get worse, 20 per cent said that going up a ladder might be “too dangerous”.
    MATT
    MATT --- ---
    MORECUTS: jj, donedávna to byl samej bráška, teďka chábr.. od Dollar Prynce nebo Hard Rika.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    Chrábr: Kamos ktery je odvazny a nikdy to nevzdava.
    MORECUTS
    MORECUTS --- ---
    Chábr se jako kámoš na kterýho je spoleh, odjakživa označuje kámoš z basy! Používají to hlavně cikáni, co seděli. Do slangu mladejch se to podle mě dostalo z rapu.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    WASHO23: To nikdo netvrdí. Mně taky přijde že je to termín který se navrátil do výraziva. Možná z té staročeštiny
    WASHO23
    WASHO23 --- ---
    Já znám teda chábr jako kámoš už z dětství z devadesátek takže to asi neni úplně gen-Z záležitost
    MATT
    MATT --- ---
    V77: PULNOC: předpokládám že je oboje z jidiš

Chabrus: spolek podvodníků, nebo nemocný člověk? Prameny dokládají obojí | Olomouc
    https://olomouc.rozhlas.cz/chabrus-spolek-podvodniku-nebo-nemocny-clovek-prameny-dokladaji-oboji-7631025

The word gabber comes from an Amsterdam Bargoens slang, based on the Hebrew chaver meaning "mate" or "friend". https://en.wikipedia.org/wiki/Gabber#:~:text=The%20word%20gabber%20comes%20from%20an%20Amsterdam%20Bargoens%20slang%2C%20based,mate%22%20or%20%22friend%22.

חבֿר - Wiktionary, the free dictionary
    https://en.wiktionary.org/wiki/%D7%97%D7%91%D6%BF%D7%A8
    V77
    V77 --- ---
    PULNOC: tak z toho, ze jsem pouzil slovo kamarad jasne plyne, ze nepatrim ke GenZ, tudiz neznam odpoved,
    resp. za mych casu se uzivalo jen chabrus se zcela jinym vyznamem nez ma chabr,
    ten znam poucen kvizem iDnes jen jako vezensky slang (tam imho mozna i mutace jazyka romskeho)
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    V77: tady se mi chce zminit....

"chabr" znamena kamarad, dobry kamarad, tak neco. ok, to jste ale vedeli, ze Holandske slovo "gabber" ktere se objevuje v Amsterdamskem slangu (a ano ten hudebni styl se jmenuje po nem), ma stejny vyznam?

zajimalo by mne, jak tohle vzniklo, zda to ma puvod v nejake starocestine (a gabber v staroholandstine lol) nebo je "chabr" import z Holandska nebo nebo nebo...
    V77
    V77 --- ---
    Teenager v busu telefonuje kamaradovi a prosi o odvoz autem a je zrejme vyslysen.
    "To bys potahal" - a mam novy vyraz pro podekovani/oceneni :-)
    MATT
    MATT --- ---
    PALEONTOLOG: u nas to bylo naopak, dedovi kosti vybirala babicka, dokonce i pecky z ovocnejch knedliku.. ;)
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    ...války, násilí na ženách a zájmena. Feudální zájmena. Tak já zas asi radši půjdu.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    DEADSLUT: tradici ma spousta veci. treba valky nebo nasili na detech nebo zenach nebo muzich...to neznamena ze ty veci davaji smysl a ze si je mame ponechat. to je snad jasny, ne

taky to they melo trosku jiny vyznam, ze jo. ne uplne fresh. spis docela feudalni.

ono to je uplne jedno, rikejte si jak chcete. je fajn ze to tak mame
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    PULNOC: Jen poznámka pod čarou, they jako gender-neutral singulár má tu tradici už jakože pár set let...
    A brief history of singular ‘they’
    https://www.oed.com/discover/a-brief-history-of-singular-they?tl=true
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PULNOC: capping ok
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    PULNOC: A jsou i servery, kde jsem jeden z mladších a průměrný věk aktivních členů se blíží čtyřicítce :)

A cap/no cap mě samotného překvapilo slyšet od vrstevníků na návštěvě v DC před 2-3 lety, sice spadajíc do škatulky gen z, ale vesměs tam kde se to láme mezi mileniály.
    Též bych řekl, že u nás v ČR to ještě mělo pár let zpoždění z hlediska příchodu technologií, internetu, nebo alespoň v mém případě (?) mám obecně blíže k o pár let starším.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    PALEONTOLOG: si vygogli :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PULNOC: no cap aka bez kecu chapu, ale cap?
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    Empiricky jsem zjistila ze opravdu "cap" a "no cap" jsou hojne vyuzivanym vyrazivem v ramci anglofonni Gen Z vernacular
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam