• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PULNOCGen Z
    MATT
    MATT --- ---
    V77: PULNOC: předpokládám že je oboje z jidiš

Chabrus: spolek podvodníků, nebo nemocný člověk? Prameny dokládají obojí | Olomouc
    https://olomouc.rozhlas.cz/chabrus-spolek-podvodniku-nebo-nemocny-clovek-prameny-dokladaji-oboji-7631025

The word gabber comes from an Amsterdam Bargoens slang, based on the Hebrew chaver meaning "mate" or "friend". https://en.wikipedia.org/wiki/Gabber#:~:text=The%20word%20gabber%20comes%20from%20an%20Amsterdam%20Bargoens%20slang%2C%20based,mate%22%20or%20%22friend%22.

חבֿר - Wiktionary, the free dictionary
    https://en.wiktionary.org/wiki/%D7%97%D7%91%D6%BF%D7%A8
    V77
    V77 --- ---
    PULNOC: tak z toho, ze jsem pouzil slovo kamarad jasne plyne, ze nepatrim ke GenZ, tudiz neznam odpoved,
    resp. za mych casu se uzivalo jen chabrus se zcela jinym vyznamem nez ma chabr,
    ten znam poucen kvizem iDnes jen jako vezensky slang (tam imho mozna i mutace jazyka romskeho)
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    V77: tady se mi chce zminit....

"chabr" znamena kamarad, dobry kamarad, tak neco. ok, to jste ale vedeli, ze Holandske slovo "gabber" ktere se objevuje v Amsterdamskem slangu (a ano ten hudebni styl se jmenuje po nem), ma stejny vyznam?

zajimalo by mne, jak tohle vzniklo, zda to ma puvod v nejake starocestine (a gabber v staroholandstine lol) nebo je "chabr" import z Holandska nebo nebo nebo...
    V77
    V77 --- ---
    Teenager v busu telefonuje kamaradovi a prosi o odvoz autem a je zrejme vyslysen.
    "To bys potahal" - a mam novy vyraz pro podekovani/oceneni :-)
    MATT
    MATT --- ---
    PALEONTOLOG: u nas to bylo naopak, dedovi kosti vybirala babicka, dokonce i pecky z ovocnejch knedliku.. ;)
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    ...války, násilí na ženách a zájmena. Feudální zájmena. Tak já zas asi radši půjdu.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    DEADSLUT: tradici ma spousta veci. treba valky nebo nasili na detech nebo zenach nebo muzich...to neznamena ze ty veci davaji smysl a ze si je mame ponechat. to je snad jasny, ne

taky to they melo trosku jiny vyznam, ze jo. ne uplne fresh. spis docela feudalni.

ono to je uplne jedno, rikejte si jak chcete. je fajn ze to tak mame
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    PULNOC: Jen poznámka pod čarou, they jako gender-neutral singulár má tu tradici už jakože pár set let...
    A brief history of singular ‘they’
    https://www.oed.com/discover/a-brief-history-of-singular-they?tl=true
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PULNOC: capping ok
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    PULNOC: A jsou i servery, kde jsem jeden z mladších a průměrný věk aktivních členů se blíží čtyřicítce :)

A cap/no cap mě samotného překvapilo slyšet od vrstevníků na návštěvě v DC před 2-3 lety, sice spadajíc do škatulky gen z, ale vesměs tam kde se to láme mezi mileniály.
    Též bych řekl, že u nás v ČR to ještě mělo pár let zpoždění z hlediska příchodu technologií, internetu, nebo alespoň v mém případě (?) mám obecně blíže k o pár let starším.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    PALEONTOLOG: si vygogli :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PULNOC: no cap aka bez kecu chapu, ale cap?
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    Empiricky jsem zjistila ze opravdu "cap" a "no cap" jsou hojne vyuzivanym vyrazivem v ramci anglofonni Gen Z vernacular
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    Discord je super. Pokecat s lidmi v nejakem tematicky pro vas zajimavem serveru, na voice nebo video chatu, je to skoro jako byt nekde v klubu a kecat v chill area
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Ale vybírat kosti gen A je asi normální a jejich boning má končit v kriminálem.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    KOUDY: to není gen z specifik. Ani boning gen z není boomer specific.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Nejhorsi je, kdyz chodite s mladou holkou a ty kosti ji musite z ryby vyndavat.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PULNOC: trochu me to desi, ale takova je doba, kvůli takovejm prispevkum sem chodim! :)
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    PALEONTOLOG: je to zajimavy sledovat. mam kamaradstvi co jsou "they". ale stalo se mi par krat ze mi ujelo "she". a kdyz ji zminime s jinymi kamarady, je to vzdy "she". prestoze jsme vsichni wokisti.

totiz oni jsou na jejich smulu strasne femininni. hrozne petitni, sladka girl. a mozek to ma nejak zakodovany tohle oslovovani podle toho, jaky dojem na tebe nekdo dela.

mam kamarada co je gay a strasne camp, a tomu bych prirkla "she" z fleku, protoze to je proste jasny, girl :)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    OSIP: To je dost děsivý
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam