Ke konci roku si dáme něco z místních luhů a hájů.
Tristan: Zrozeni ze stínu-Jiří DittrichŽánrově by šlo řadit jako
YA/Dark FantasyPrvně vydáno v Září 2025 nakladatelstvím Epocha a momentální hodnocení na databázi je 79 procent, na GR má kniha 3,92.
Jde o poměrně zábavné fantasy dobrodružství kde se potkáme s vlivy mnoha předchůdců, nikdy ale do té míry, aby to člověka otravovalo nebo moc bylo do očí. Osobně jsem v knize spatřoval prvky ze Zaklínače, z upírky Ulriky a pár dalších.
Asi bych knihu neoznačoval úplně jako Dark fantasy, ale je to hlavně tím, že se knihou táhnou tři poměrně odlišné dějové linie, kdy některé připomínají spíše Warhammer a některé Hraničářova učně. Nebylo to ale nijak otravné, spíše zajímavé.
Postavy- Hlavním hrdinou knihy je farmář Tristan který žije svůj vysněný život s rodinkou. Díky nemilé události o všechny přijde a vydává se na cestu pomsty jako znovuzrozený piják krve. Klasická postava potýkající se s tragédií a získávající nové schopnosti. Lehce naivní ale veskrze sympatický. Adrien, postarší upír který se stane Tristanovým průvodcem. Cynický, schopný, nápaditý a praktický...prototyp strýce. Čarodějka Kristeen která přijde u drahého manžela a čarodějka Alechandra která se musí skrývat před "vrahy" kteří po ní jdou a nechtěně se stává učitelkou nadanému chlapci Akirovi.
Worldbuilding-Nijak extra propracovaný, máme zde pár měst, vesnice a království které je ohrožováno sousedním "Orientem", v knize je nicméně pěkně udělaná mapka pro ty, kdo to mají rádi. Hlavní problém je pro mě systém magie, kdy je sice párkrát v knize lehce rozebraný, nikdy ale ne natolik, aby bylo jasno kdo co umí, kdo co ovládá a na jakém základě. Takhle se může zdát, že někdo vládně elementy, někdo "hlavologíí, někdo vším dohromady. Prostě jak se to hodí.
Příběh- Zábavný a dobrodružný. I když se kniha jmenuje Tristan, rozhodně zde není hlavním tahounem. Příběh se překvapivě rozdělí na tři poměrně odlišné části kdy každá část je trochu jiná. V jedné sledujeme počínání nově zrozeného upíra a cestu za pomstou. Zvlášť Adrian přidává těmto částem šťávu a hodně připomíná příběh Ulriky. To je ale pochvala. V další části sledujeme počínání čarodějky Kristeen, která se přidává ke kabale čarodějů, kteří se pokusí zabránit předpokládané invazi z Orientu a v poslední části sledujeme osobní počínání Alechandry která se musí schovávat před vrahy kterým odmítla spolupráci. Postupně převezme výchovu chlapce Akira, přestože je její budoucnost velice nejistá.
Plusy- Fajn, zábavné dobrodružné fantasy. Adrian v upírské části a Alechandra jsou skvělé postavy, zvláště Alechandra je schopnou, dobře napsanou a silnou hrdinkou. Příběh je skvěle ukončen, tak aby nalákal na pokračování. Fyzická kniha je krásně zpracovaná, audio má zase skvělého vypravěče. Jakub Saic "vytáhl" perfektního Adriana.
Minusy- Systém magie by chtělo více vysvětlit. Mix fantasy subžánrů nemusí sednout každému. V knize je několik scén sexuálního charakteru které můžou někoho odradit. Mě nevadily, ale jsou zbytečně dlouhé.
Neklidný Hrob-Kateřina ŠardickáŽánrově by šlo řadit jako
Fantasy HorrorPrvně vydáno v Listopadu 2025 nakladatelstvím Host a momentální hodnocení na databázi je 93 procent, na GR má kniha 4,69.
Na tuhle knihu jsem byl upřímně zvědav. Paroží na obálce, barevná ořízka s bodláčím, "temný až tajemný nádech", zkusíme, uvidíme.
Musím konstatovat že naprostá paráda. Bratr zabije nechtěně bratra a vydá se tedy studovat lékařství v naději, že přemůže i smrt. Mnoho lidí zmiňuje že z knihy cítili "Frankensteina", já zas až tolik ne. Naopak mi mnohokrát při čtení na mysl vytanul Pes Baskervillský či Sleepy Hollow, k tomu nějáké ty okultní příběhy z různých médií. Atmosféra tedy za mě perfektní. Celý příběh se odehrává roku 1887.
Postavy-Mladý student lékařství Anselm se vydává zpět do svého domova na Skotské vysočině. Otec ho povolal zpět do rodinného sídla protože jeho matka umírá. Nad městečkem Grimhole ční Nekropole kterou spravuje hrobnice Ada se svým němým otcem. Nedaleko Grimhole je také ležení "cirkusáků" kdy jedna z nich, Estel, přišla do blízkého kontaktu se smrtí a teď je schopna komunikovat se záhrobím. Svatý otec na faře se snaží obrátit obyvatele na cestu boží a v křivolakých uličkách Grimhole se potuluje gang vykradačů hrobů v čele s Předákem.
Worldbuilding- Skvělé ztvárnění skotského údolí které je neustále zalité mlhou a nekončícím deštěm. Pochmurné městečko Grimhole připomínající slumy Alžbětinské doby. Makabrozní atmosféra a zasazení díky hlavní hrdince Adě a jejímu království na městské Nekropoli. Nějáké ty blata a hvozdy kde mrtví nejsou zas tak mrtví a sejít ze stezky znamená zahynout. Perfektní.
Příběh-Mladý Anselm se užírá zevnitř. Díky jeho neschopnosti zemřel starší bratr Ezra který byl na rozdíl od něj otcovým favoritem. Ada se snaží přežít jak se dá, i když se jí všichni štítí. Pomoc hrobnice bude potřebovat jednou každý, ale nikdo ji nemusí. Aby se trochu zaopatřila, kývne na nabídku- bude dodávat místnímu gangu mrtvá těla pro lékařské účely. Otec o ničem neví a vyjde-li pravda najevo, čeká jí oprátka. Po příjezdu do své domoviny navštíví Anselm se starým přítelem seanci kterou vede cikánka Estel a díky niž vyjde najevo, že možná, Ezra není tak docela mrtvý. Anselm se tedy spojí s Adou aby společně bratra zachránili a vyrvali ze spárů nicoty.
Plusy- Atmosféra perfektní, jak Grimhole, tak okolní lesy, hvozdy a blata. Anselm v roli mladšího pochybujícího bratra je skvělý ale Ada hraje hlavní housle. Skvěle zpracovaná silná hlavní hrdinka s neobvyklým povoláním. Makobrózní nádech po celou dobu aniž by sklouzával k parodii či komedii.
Minusy- Konec byl na můj vkus trochu rychlý s uhánějícím tempem. Do té doby jsem si hověl v mlžném oparu. Literární a filmové klišé o účincích chloroformu. Jinak nic.
Velké doporučení.
Zatloukání hřebů-Vilém KoubekŽánrově by šlo řadit jako
Horror, subžánry neznám, ale třeba si je někdy najedu.
Prvně vydáno v Srpnu 202č nakladatelstvím Host a momentální hodnocení na databázi je 79 procent, na GR má kniha 4,03.
Nebudu se moc vypisovat, ale šlo o poměrně zajímavou četbu. I několik dní po dočtení se cítím trochu oslizlý, takže kdo má tohle rád, bude si hovět.
V příběhu jsem spatřoval paralely s obligátním Blair Witch, okultním hororem, posypané špetkou Lovecrafta. Příběh si se čtenářem docela hraje a pěkně střídá napětí s nejistotou. Věci nejsou čím se zdají být a hlavní hrůza se odehrává všude kolem, nebo jen v hlavě hlavní hrdinky.
Emy bratr se vydal s přáteli na urbex do starého panelákového komplexu daleko od civilizace. Ze tří lidí kteří se vydali na cestu se vrátila před lety jen pološílená dívka. Ema dostane zprávu že matka je po smrti a otec se ztratil. Když se tedy později vydá do rodinné vily a nakoukne do poznámek a deníku který "zanechal" otec před tím než se ztratil, začne se také pomalu nořit do králičí nory ze které není úniku.
Motivy urbexu a zmizení, schizofrenie, okultismu, jiných realit, paniky a paranoie.
Kniha je kratší, na jedno, dvě sezení a pro fanoušky těchto věcí asi velice silná. Pro mě to úplně není, ale proč ne.
Níže jen obálky jednotlivých děl.