• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MYKEZFanklub Dana Vávry
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Mám v práci docela velkej monitor a ani tak se mi ten jeho ubulenej traktát nepodařilo P/S na jednu stránku :D

Vychází to na půlnoc, vůdce si dal tipuju litříka burbonu a vzal to z gruntu pěkně kontrarevolučně.

KUDLA
    KUDLA --- ---
    Dan zase perlil aby to v zápětí smazal.

HOUH
    HOUH --- ---
    Víte proč si ban nechává plnovous? :D
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    DAHY: tak ta teorie s tím úpadkem rasy je u něj ale za vším.
    Ve vystupování proti intelektuálům, jimi pojatých elitách, systému světové nadvlády (tam se zatím bojí otevřeně vystupovat proti židům, tuto roli přenechávají části levice, tak zatím operujou se schvalováním zabíjení levičáků, což je vždy sebeobrana, kdežto násilí ze strany pravicovýho extrémisty "počkejte si až an soud, dokud soud neřekne, je nevinný", případně když proběhne soud "bylo to zmanipulovaný levičáky, obamovy soudci").

Profil těch, co jsou od rasy a pohlaví přirozeně rozumní, schopní a vůdčí, a naopak těch, kdo dělají chyby a způsobují pády letadel, nebo technické nedostatky, chyby v ekonomice, jsou takové tradiční, někde až příliš.

A má to ve všem, schopnosti stavět domy, typografii, grafiku, hodnotit klima, společnost, svobodu slova (ta je jen pro silné), estetice, schopnosti rozhodovat...
    JON
    JON --- ---
    STINKY: to je tak, kdyz ma nekdo vkus (a kulturni a vseobecnej rozhled) trinactiletyho pubertaka.
    Na delani her, ktery se budou libit asi dobra kvalifikace.
    STINKY
    STINKY --- ---
    EVILMIND: navíc on přece vystudoval střední školu, která svojí kvalitou předčí kteroukoliv fakultu architektury (to kdysi imho přímo napsal).
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    DAHY: Vávrova nenávist k architektuře obecně je trvalá věc už dost let - v nějaké chvíli totiž dospěl k názoru, že když říká lidem, jak má vypadat vektorový baráček ve hře, tak je plně kvalifikovaný dělat to i naživo. Protože to je to samý, ne asi.
    DAHY
    DAHY --- ---
    VIRIK: Vávra je jako obvykle pozadu, i když tentokrát míň než posledně s tou carnivore dietou. Poslední vlna nenávisti vůči moderní architektuře kulminovala asi před rokem, možná dvěma. A vždy byl člověk 2-3 kliknutí od nějakého příspěvku, který se zabýval korelací mezi migrací do Evropy a klesajícím IQ nebo něčím velmi podobným.
    CBRPNK
    CBRPNK --- ---
    ZEBROWSKI:

Nakonec to doputovalo i ke mně a vychází mi z toho pár věcí:

1. Mistr byl odejit nemocnou manželkou na Game awards
    2. Mistr nevěří ve čtyřdenní pracovní den
    3. KDC2 má prý geniální desetihodinovej symfonickej soundtrack
    4. Mistr se přiznal, že nepozná rozdíl mezi AI a lidskou hudbou. Obávám se, že tím dokonale shodil svoje tvrzení v bodu 3
    5. Mistr drží hubu jenom, když má plnou hubu chlebíčků...

No nic. Tímhle jsem vyčerpal svojí mentální kapacitu pro Kubelíkovy shows a odhodlám se zase až za dalšího půl roku. Třeba až u něj zase bude blejt persona typu Samir Hauser pepřákový blitky do kedru.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    SALAMAN: Na nem je super, jak selektivni sracku napise naprosto otevrene a tendencne a odvola se na Zemana. To taky muze psat ekonomicke prognozy s empirikou o tom, jak ji ovlivnuje faze mesice a saturnu. Nice way
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    XARGH: Už!

XARGH
    XARGH --- ---
    kontroluju mistruv fejzbucek a zatim nic! az se probere z tezky kocoviny, cekam hnojomet jak vino! :D

PLS hodte rovnou do zahlavi https://www.facebook.com/daniel.vavra
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    CLUSMAN: to ovšem zní jako rozumný přístup. Polystyren je hrůza.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    a než mi někdo vrazí argument z geminy, že Jeanneret někoho ve své době podporoval (on fakt asi tleskal Mussolinimu, což ale nebyl nacista, nýbrž fašista), tak se bavíme ne o něm, ale tak jak píše Vávra o těch stavbách. On píše, že se tak stavělo a ty krásný starý místa se zničili kvůli ideologii, nacismu a komunismu. Že modernita je ideologická a tím špatná (ovšem modernismus je sice plný ideí, ale rozhodně méně ideologický, než byly doby předchozí, nevím jak potom nazvat baroko, to byl asi totální diktát? Antický Řím a jeho kolonie byly kopie hlavního města, kde vše bylo normalizované, aby v každém městě jste našli na stejném místě důležitý místa, lázně, úřady, proti tomu jsou dnešní sídliště výsměch. A za cenu rozdupání místní kultury, což ale nebyli barbaři jak rádi římani psali, třeba galové měli hodně moderní i cesty, César jich využíval při přesunech vojska, a byli umytější než Římani a měli šampón (to tyvoe jako fakt, komedie RRRRRRR je podle pravdy!)).

Ne, ty stavby ani tohle nenesou a nebyli tímhle nijak inspirovaný. Dokonce ti zadavatelé by tohle ani nezaplatili. Šlo o myšlenky bydlení a jak kvalitně bydlet, včetně toho, že i dělník má právo mít dostupné služby kolem sebe. Demokratizace bydlení. A milovali to i konzervativci.

Co se týká nějakých názorů Jeannereta a jeho doby, byly kontroverzní stejně jako všech ostatních v dané době. Mussoliny ve své době dostal i nejvyšší státní československé vyznamenání. Stejně tak v té doby bylo normální se stranit židů nebo považovat za moderní věc eugeniku. Za nenormální to považuje až společnost po šoku z druhé světové, ale jsou i vyjímky. Opět, u nás se sterilují romky až do osumdesátek a zrovna lidi co Vávrovy lajkujou by tyhle věci asi ocenili i dnes a ve větším měřítku.

//jo, kouknul jsem ještě na wiki, kde jsou shrnující info, ale jako vždy, vono to není zdaleka tak přesné. Vávru ale zjevně podnítila právě ta wiki, kde je psané, že Jeanneret byl kritizován jak za ty názory, tak za lhostejnost ke starším stavbám (to staší, aby se alkoholikům rozjely pak halucinace). Já jsem o něm četl poměrně rozsáhlé publikace, rozhodně byl ale Jeanneret méně kontroverzní osoba, než jistý dnešní návrhář videoher, co podporuje ten evangelikánský taliban.
    CLUSMAN
    CLUSMAN --- ---
    VIRIK: Jasne, plus by se nemelo zapominat na bidu ktera uz dneska neni a to jak rozsahle byly nouzove kolonie. Takze ackoliv nejsem fanousek toho jak se stavi, ten prinos toho je, ze dustojne bydleni ac se nezda je dostupnejsi. Odmitam ale lepeni polystyrenu na venkovske staveni :D
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    Nevím, zda už netrávíte příliš mnoho času v práci a pak romantickým rozjímáním v kavárně :D

Ale to co popisuje Vávra, je jako vždy debilita. Ty historický bydlení se často rušila, protože se tam sralo do kýblů, sem tam cholera a krysy a jaksi to ani neodpovídalo požadavkům na bydlení. Žádná ideologie, ale něco, co nazýváme průmyslová revoluce a to přineslo zkvalitnění života střední třídě, do které to vyneslo i dělnickou. Ta prostě začíná bydlet a kvůli ceně pozemků se staví domy co nejvyšší, co prostě dovoluje technologie a co nejpraktičtější. A dole pod barákem místo vkusných viktoriánských pidi kanálků pořádná moderní kanalizace. A třeba zrovna Londýn trpěl i tím, jak denně cestují tisíce lidí dovnitř a ven, tak se stavělo i dostupné bydlení v centrech.
    A tím prošla většina měst + poválečný boom dětí.
    A taky to bylo potřeba postavit efektivně a levně.

Charles-Édouard Jeanneret nebyl nacista ani komunista, ale architekt jehož idee byla postavena – v případě domů pro bydlení mnoha lidí – na idei klášterů. Protože to jsou již od starověku stavby, kde je všechno, kde se bydlí, tvoří, vaří, sere, nabízejí vlastní celý svět. Sám taky nějaký ten klášter navrhl, je naprosto překrásný a tam člověk pochopí jak to jeho praktické myšlení, tak i duchovní rozměr. To samozřejmě materialisté, kteří nesnáší křesťany, a pláčou pro Kirka a jeho citáty z bible, nemají čím pochopit.

Fascinace novými materiály jsou lidem vlastní, dokonce dle toho i rozdělujeme různé historické styly, kdy se objevil lomený oblouk, kdy štuka, kdy cihla, kdy beton. Tak vznikly ve Francii ty Le Corbusier domy. A sice se na nej odkazuje spousty architektů, je dlužno podotknout, že u originálů jde vlastně o velice kvalitní domy, kde je i prostor, soukromí, obchody i společenská místa. Ale jeho následnovníci nakonec kvůli penězům často osekávali už samotné návrhy, a tak často vzniknou různé králíkárny. To zejména v soc. bloku, kde se sice začne ve velkém a hodně staveb jsou zprvu krásné, ale pak objeví potřeba stavět hodně rychle a další pak už skutečně prostě jsou sterilní. V Brně například byl dlouhou dobu přístupný jeden modelový dům, kam se lidi chodili koukat, jak by moderní bydlení mělo vypadat. V zásadě zajímavý druh demokratizace, ale Češi skutečně volili tuhle ideu. Nikdy se u ní neprosadil ten SSSR vzor, kde jsou na patro společné kuchyně, ani americký, kde jsou dole prádelny, to fakt vytlačila normálně celospolečenská potřeba, že chce každej aspoň tu tatramatku. Nicméně nebojme se, koukal jsem že sovětský styl se vrací, marketing to propaguje jako supermoderní bydlení a skutečně tak chtějí nové domy stavět. Byt je vlasně ložnice a vše ostatní sdílíte, jen za několik mnoho milionů. České pojetí kapitalismu je skutečně bizarní.
    Nejen tedy východ, ale i části USA a záp. Německo, který i kvůli studené válce potřebovalo urychlit stavbu nového Německa, staví i vyloženě pouze praktické domy.

Zde to ale asi naráží na romantické představy o minulosti, z filmů, kde lidé žijí v palácích, a když je doděláno, kompars se rozplyne do vzduchu a zmizí, od dělníků po sloužící.

Na někoho, kdo furt řve o tom, že by ve videohrách měla být pravda a podle realismu, docela odvážná tvrzení.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    VIRIK: to Gemini má v tlachacim módu. Má samozřejmě pravdu, že šlo o globální fenomén, ale už trochu zapomíná, že občanská společnost byla v Československu krapet upozaděná a že se tu tyhle stavby budovaly i v době, kdy už svět z modernismu střízlivěl.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    VIRIK: "Kdyby někdo nevěřil a chtěl mě factcheckovat, tak jsem to udělal za vás."

VIRIK
    VIRIK --- ---
    dnes je pondělí, sudý den, poslední pondělí v měsíci, takže jsem architekt a předseda kádrovací komise v jednom

HOWKING
    HOWKING --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam