a než mi někdo vrazí argument z geminy, že Jeanneret někoho ve své době podporoval (on fakt asi tleskal Mussolinimu, což ale nebyl nacista, nýbrž fašista), tak se bavíme ne o něm, ale tak jak píše Vávra o těch stavbách. On píše, že se tak stavělo a ty krásný starý místa se zničili kvůli ideologii, nacismu a komunismu. Že modernita je ideologická a tím špatná (ovšem modernismus je sice plný ideí, ale rozhodně méně ideologický, než byly doby předchozí, nevím jak potom nazvat baroko, to byl asi totální diktát? Antický Řím a jeho kolonie byly kopie hlavního města, kde vše bylo normalizované, aby v každém městě jste našli na stejném místě důležitý místa, lázně, úřady, proti tomu jsou dnešní sídliště výsměch. A za cenu rozdupání místní kultury, což ale nebyli barbaři jak rádi římani psali, třeba galové měli hodně moderní i cesty, César jich využíval při přesunech vojska, a byli umytější než Římani a měli šampón (to tyvoe jako fakt, komedie RRRRRRR je podle pravdy!)).
Ne, ty stavby ani tohle nenesou a nebyli tímhle nijak inspirovaný. Dokonce ti zadavatelé by tohle ani nezaplatili. Šlo o myšlenky bydlení a jak kvalitně bydlet, včetně toho, že i dělník má právo mít dostupné služby kolem sebe. Demokratizace bydlení. A milovali to i konzervativci.
Co se týká nějakých názorů Jeannereta a jeho doby, byly kontroverzní stejně jako všech ostatních v dané době. Mussoliny ve své době dostal i nejvyšší státní československé vyznamenání. Stejně tak v té doby bylo normální se stranit židů nebo považovat za moderní věc eugeniku. Za nenormální to považuje až společnost po šoku z druhé světové, ale jsou i vyjímky. Opět, u nás se sterilují romky až do osumdesátek a zrovna lidi co Vávrovy lajkujou by tyhle věci asi ocenili i dnes a ve větším měřítku.
//jo, kouknul jsem ještě na wiki, kde jsou shrnující info, ale jako vždy, vono to není zdaleka tak přesné. Vávru ale zjevně podnítila právě ta wiki, kde je psané, že Jeanneret byl kritizován jak za ty názory, tak za lhostejnost ke starším stavbám (to staší, aby se alkoholikům rozjely pak halucinace). Já jsem o něm četl poměrně rozsáhlé publikace, rozhodně byl ale Jeanneret méně kontroverzní osoba, než jistý dnešní návrhář videoher, co podporuje ten evangelikánský taliban.