• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MYKEZFanklub Dana Vávry
    Primárním cílem této diskuze je odlehčit ostatním auditkům, kde nejsou diskutující schopni odolat pokušení vznešeně a kultivovaně debatovat o tomto českém géniovi.
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    VIRIK: Já jsem měl Evu taky moc rád, ale až takhle ostře to nevidím; Markovi hráblo drobet jako Chaunovi, takže natočil film o zlých světovládných ambicích katolické církve, každý měsíc, v lepších časech týden, to někde promítá nešťastníkům, co nějak naláká, a předtím vykládá, jaká je hrůza konkordát s Vatikánem, a jak on to prohlídl ještě než to bylo cool.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    Dobešovi jeblo dávno, byl celou dobu součástí té prapodivné pravicové kliky, co silně zasahovala i sci-fi fandom už od devadesátek, ale tenkrát si hold točili rozverné filmíky a vydávali vtipné povídkové sbírky (kde hejno mužů psalo povídky proti Carole Biedermanové nebo Evě Hauserové (tahle kamarádka mi chybí, její úmrtí bylo pro mne smutkem stejně jako dkyž nám covid sebral Mosteckého) a kolektivně plivali na feminismus (dnes občas udělá Pavlovský blbý vtip k průseru Neina Gaimana, ale je to jen blbej vtip, jinak dělá spoustu pěkných věcí a Kopřiva si prostě píše a dělá furt věci kolem literatury, teď myslím si jede detektivky, takže taky nic konfliktního). Ale oni vrcholili v těch hovadinách fakt v těch devadesátkách, kdy se ženám ta kultura, převážně "chlapecká" dost vysmívala a to "chlapectví" se dostalo až do sebeparodie, jak to bylo vyhoněný do nesmyslna (a vztah k ženám teda do dost agresivních pozic), a většina se pak dost uklidnila a šli dál 21. stoletím a Dobeš si v nich prostě zůstal (a Vávra pak zase propadl :D)
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Vytvořit prompt stylem Daniela Vávry pro hru Kingdom Come: Deliverance (KCD) vyžaduje skloubit jeho smysl pro historický detail, realismus a zálibu ve velkolepé, osudové kompozici.

Snímek Triumf vůle (Leni Riefenstahl) je po technické a umělecké stránce známý svou prací s masami lidí, hrdinskými podhledy a hrou světla a stínu, která dává scénám až nadpozemský, monumentální rozměr.

Zde je návrh promptu, který by mohl Daniel Vávra použít, aby dosáhl podobně působivého výsledku v prostředí českého středověku 15. století:

Návrh promptu (v češtině pro inspiraci)
    „Filmový záběr z ptačí perspektivy na nádvoří hradu Pirkštejn v Ratajích nad Sázavou, rok 1403. Stovky ozbrojených vojáků v historicky věrných prošívanicích, kroužkových košilích a s plechovými pláty, seřazených v dokonalých geometrických formacích. Uprostřed stojí Jindřich, osvětlený dramatickým bočním světlem zapadajícího slunce, které vytváří dlouhé, hluboké stíny. Kamera používá širokoúhlý objektiv a podhled (low-angle shot), aby postavy vypadaly monumentálně a hrdinsky. Stylizace černobílého filmu s vysokým kontrastem a jemným zrnem, připomínající estetiku Triumfu vůle, ale v autentickém špinavém realismu středověkých Čech. Žádné fantasy prvky, pouze syrová historie, prach a ocel.“

Technický prompt pro AI (v angličtině)
    Pro nejlepší výsledek v nástrojích jako ChatGPT (DALL-E 3) nebo Midjourney je lepší použít angličtinu:

Cinematic wide shot, high-angle view over a medieval castle courtyard in 1403 Bohemia. Hundreds of soldiers in historically accurate gambesons and hounskull bascinets standing in perfect, symmetrical formations. Inspired by the visual language of "Triumph of the Will" – dramatic low-angle heroism, massive scale, and rhythmic composition. High contrast monochrome aesthetic, deep shadows, harsh sunlight cutting through dust. Focus on realistic textures of cold steel and heavy wool. No fantasy elements. 8k resolution, film grain, epic atmosphere, directed by Daniel Vávra style.

Proč by tento prompt fungoval?

Geometrie a masy: Triumf vůle stojí na opakujících se vzorech a obrovských zástupech lidí. To v KCD prostředí vytváří pocit skutečné armády.
    Historická přesnost: Vávra je známý svým bojem proti „hollywoodskému“ středověku. Prompt proto zdůrazňuje konkrétní prvky jako prošívanice (gambesons) a vylučuje fantasy.
    Světlo a stín (Chiaroscuro): Použití černobílého vysokého kontrastu dodává scéně osudovost a vážnost, kterou disponovala původní díla Riefenstahlové.

Perspektiva: Podhled kamery (low-angle) dělá z obyčejného kovářského učně Jindřicha poloboha.
    Chcete, abych tento prompt upravil pro konkrétní postavu ze hry, nebo vás zajímá, jak nastavit grafiku v samotné hře pro podobný vizuální zážitek?
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    What would Leni Riefenstahl do?
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    SMOKY: premýšlím, jak mu nenápadně vnutit Marka Dobeše, však původní scénář k Žižkovi byl jeho takže má k tomu vztah, plus se pokouší sám teď točit něco s AI, a posledních pár let mu totálně jeblo a jede na anti-imigrantský vlně. Takže pro Vávru ideál.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    on teda na svých sítích vykládal i to, jak se toho hodně dá udělat díky AI :)

Tam tam třeba hlavní roli bude hrát Hrušínský se Štěpánkem.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    tak Brett Ratner má teď asi zase volnější ruce, tak by se toho mohl ujmou
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Já myslím, že když na to seženou prachya kvalitní tvůrce,vtak to může bejt dobrý. Nicméně vůdce si určitě pohlídá, aby to byl "jeho" film, i když jeho jedinej přínos bude jeho ksicht na sociálních sítích
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    CRAZY_IVAN: To by podruhý už nezvládl ani Vůdce.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Jan Žižka pokus číslo dvě?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    EVILMIND: To bude vážně těžký, kvalitní historický film s nebanálním scénářem, herci, co umějí hrát a velkou výpravou se tu nenatočil opravdu dlouho.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Film? Tak tam mu narvou těch černochů tak 18, nemůžu se dočkat :D
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    hele, ať si svůj film natočí, jako ve skutečnosti může jen překvapit.
    FABE
    FABE --- ---
    EVILMIND: fakt se "tesim" :) protoze to, co kdysi prezentoval jako nejaky uryvek hraneho KCD2, kde tedy i on sam hral, to pusobilo jak amatersky zabery typku, co si po vikendech hrajou na rytire:) a co taky cekat od typka co doporucuje film sveho spoluzaka/kamarada "Franta je mimozemšťan"
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    HOUH: to bude skvělá jízda, v podstatě je nemožné, že by to skončilo jinak než katastrofou, a navíc Vávra se pravidelně opírá do filmařů z FAMU, tak bude sranda sledovat ho jak to umí líp - teda jestli se vůbec přiblíží nějaké realizaci.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    FABE: jak píše kolega CRAZY_IVAN: Dan se skutečně hodně rozčiloval veřejně nad tím, že si lidi dělaj záznamy o tom co po nich chce, co jim říká a že někteří i na drzo to chtějí, aby jim to psal emailem.

Což jsou věci, který za a – jsou ve firmách normální a v pořádku a za B – normální člověk tohle na sebe nevykecá, ani jako nějakou vtipnou historku, aby si kolem něj všichni nezačali dávat pozor, případně aby na sebe v korporátu nestrhl pozornost, že dělá věci mimo systém.

A teda já doplním, i když jsem se o indie vývoj jen opřal, základem byl samozřejmě systém, ve kterým se zapisovalo všechno co jsem dělal, na co sahal, co poslal. Indie. Prostě jen, aby zbytek tří lidí věděl, že se někde něco na mapě změnilo, nebo že jsou někde připravený nový textury.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    FABE: Taky asi nechceš úplně sdílet denně kancl s alkoholikem.
    FABE
    FABE --- ---
    CRAZY_IVAN: presne na tenhle jeho vyblitek na FB jsem si taky vzpomnel :D
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    JON: Já nevím jak to funguje v GROKu, ale v Gemini stačí do instrukcí napsat nechovej se jako čurák.

CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    FABE: tak dává to smysl s tim, jak se rozčiloval nad tím, že lidi chtěj byrokracii a dělaj si zápisky a pak mu je omlacujou o hlavu :D
    FABE
    FABE --- ---
    CRAZY_IVAN:
    HOUH:
    HOUH:
    tyjo a ja zrovna chtel napsat, ze jeste nez vyslo KCD 2, mel jsem informaci z druhe ruky, presneji od nekoho kdo sedi s Danem primo v kancelari a ten to rekl cloveku, ktery to pak rekl mne (takze jsem to bral s rezervou), ze Dan je v nemilosti vedeni z vice duvodu
    - napr. ze tym odvedl za tyden nejakou praci a na pondelnich porade do toho Dan zacal rejpat, v "lepsim" pripade to vse shodil ze stolu, coz z pozice kreativniho reditele mohl
    - na poradach se nevenoval prezentaci prace tymu, ale byl na sockach
    - jeden den rekl, ze che neco upravit a kdyz to pak nekdo udelal, rekl ze to chtel uplne jinak, atd.

no takze pry vedeni uz tehdy resilo, ze po vydani KCD2 dostane padaka, protoze akorat skodi a ejhle, tohle je ono:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam