Já to celé četl a zase tady tan Vávra, má vlastně pravdu. A současně přestřeluje. Vidí tu důležitou věc, ale vlastně ji špatně zařadí.
Akorát teda to, že kulisy jsou schválně jako minimalistické nebo až televizní, nemusí být nutně automaticky špatně. Vlastně to může být naopak zatraceně dobře udělaná stylizace, protože jde o celý záběr a jeho úmysl, na co se tam kdo má soustředit. Pamatujete na filmy od Vláčila? U Lazarové se taky vyčítalo, že rekordní účet za kulisy a realizace staveb a nakonec tam taky stojí postava před stěnou a mluví sama pro sebe :D //to fakt tehdy psali, tyhle kritiky, hlavně lidi zodpovědný za rozpočty, když viděli ty sumy.
Jak jsem psal, Nolana nemusím, ale to neznamená, že jeho zpracování Odyssey neodpovídá tomu, co si lidi myslí, co chtějí, čemu rozumí a osloví je to. Což se zjevně děje a film je megaúspěšný.
Ono stejně, zda je skutečně dobrý u filmů prověřuje čas, zda si ho lidi budou pouštět dalších 50. let. Byla doba, kdy všichni by řekli, že nejlepší film je Julius Cezar s Brandem, ale po dalších dekádách lidi dnes více sledují Kleopatru a starý Cesar vypadá vlastně už dost směšně, není to ani dobré retro. Naopak nepochopená Kleopatra, té dnes rozumí každý, lidi umí přečíst ty scény, ve své době to lidi normálně neuměli přečíst. //srovnávám americké filmy, nebudu do toho plést nezávislý film nebo Passoliniho a jiné//
Nolanova Odyssea samozřejmě mění i náměty nebo vyznění, což ale je logické, protože každý tvůrce by jaksi měl to téma, který zpracovává, pojmout po svém. Převyprávět to by mohla nějaká TV za pomocí panenek pro školáčky, nebo v blízké budoucnosti prostě AI převede knihu do nějakýho vizuálu, takový upgrade čtení textu, ale to asi není to, co lidi čekají od tvůrců, jako je Nolan. VLastně to není ani to, co se čeká od Vávry, když bude něco točit o Kutné Hoře.
Co jsem ale zahlédnul nejzajímavější a čím možná Nolan nejvíc zaujme i přemýšlivé (tedy rozhodně ne Dana a jeho kamarády), že vlastně ten film je sice mýtický, o mýtu a mýtizaci, ale současně je ateistický :) což je možná samo o sobě důvod si na ten film zajít.