• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GARGASAbstinujeme pro lepší život - Řekni alkoholu NE
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    CHOZZE89: a to pivo bylo taky mnohem slabsi
    CHOZZE89
    CHOZZE89 --- ---
    XCHAOS: Tak uplne historicky se u nas pilo pivo z toho duvodu, ze voda jako takova byla spatna, zkazena. Kdyz se to v pivu pekne "prevarilo" tak se z toho pak clovek neposral a dalo se to relativne bezpecne pit. Ale to jsme ve stredoveku.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    I wont drink no mo I promise

    Drunk man while talking to judge on facetime court
    https://www.youtube.com/watch?v=8E43Sr_PnLU
    N_I
    N_I --- ---
    no

    Autobusák nadýchal skoro čtyři promile, přitom vezl lidi. Ve voze měl prázdnou lahev - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/brno/zpravy/ridic-autobusu-alkohol-4-promile-lahev-vodky-brno-hradiste.A250204_125950_brno-zpravy_krut
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    XCHAOS: Jasně. Já jsem jen dával kulturně-náboženské upřesnění k tomu, že se tam chlastá (a možná pálí) v půlce baráků. Protože ta druhá půlka jsou baptisti, kteří z náboženských důvodů nepijí. Když se jedni účastníci našeho zájezdu "doma" podřekli, že kamarádi jsou ubytováni u baptistů, tak jim jejich domácí dával flašky domácí kořalky pro ty kamarády, aby chudáci netrpěli žízní :-)
    To bylo před 30 lety, nevím, jak je to tam dnes.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GLOBETROTTER: no dnes se na venkově chlastá, nejen na českém, a taky jezdí auty a tak. otázka je, jak moc se chlastalo ve středověku, jak moc chlastaly jednotlivé společenské vrstvy a tak. Na jihu měli víno, ale doprava byla nákladná i pro elity, takže v evropském vnitrozemí podle mě lidi dosáhli tak na to slabé pivo. Až do novověku bylo pálení alkoholu v podstatě hi-tech...
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    PLECH: A kdyby půlka českých obyvatel Banátu nebyli baptisti, ale byli všichni katolíci, tak je tam domácí alkohol v každým baráku :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PLECH: ano, ale to se bavíš o 20.století. To, že ti to tam připadá, jako by zamrzli v 18.století, to moc nevypovídá o tom, jak takovýhle venkov skutečně žil ve středověku.
    PLECH
    PLECH --- ---
    XCHAOS: To si nemyslim, tvdej alkohol si doma pálí leckdo, je to poměrně jednoduchý. V rumunskym Banátu (dnes už je to skanzen, ale jezdil jsem tam v době, kdy to byly ještě normální vesničky), kde byla zakonzervovaná poměrně "starší" kultura, bylo alkoholiků habaděj a domácí alkohol v každym druhym domě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EKG: While current beers are 3–5% alcohol, the beer drunk in the historical past was generally 1% or so
    History of alcoholic drinks - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_alcoholic_drinks#Medieval_Europe

    V nealku je max. 0.5%, v radleru nebo v takových těch cyklopivech asi 2%. Ve středověkém či raně novověkém "pivu" tedy mohlo být méně alkoholu, než v 7-9° cyklopivu....

    No ale samozřejmě, ono bylo i důležité, že alkoholické nápoje byly prevence infekcí. Uplatňovat na to dnešní kritéria je mimo. Dnes jednak máme kdekoliv přístup k nezávadné pitné vodě i bez převaření (v nejhorším si koupíme balenou), naopak alkoholické nápoje jsou daleko silnější. Takže odvolávat se na to, co že je to vlastně naše místní kultura a tradice je poněkud ošemetné...
    EKG
    EKG --- ---
    XCHAOS: Nejakou statistiku mame?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: tak víceméně to dokazuje, jak je spousta "tradic" vlastně umělých a novodobých, ale to už přesahuje rámec tohohle klubu.

    já měl se zastánci "pivní kultury" debatu, jak vlastně asi historicky nemohl být alkohol tak snadno dostupný jako dnes a že se možná pilo jen o nějakých významných svátcích.... no pěkně jsem to schytal. Přitom je jasné, že dokud se to neprodukovalo v industriálním měřítku, tak prostě z principu věci neměli lidi tolik času, energie, zdrojů apod. aby toho alkoholu vyrobili a vypili tolik, jako dnes...
    N_I
    N_I --- ---
    XCHAOS: ano ted o tom v TV mluvil ales brichta ze nejvic spokojeny je tehdy kdyz si muze zakourit u piva s pullitrem sparta...lol...

    takze toto nejak tak dame do unesco..okej..:) moderni zeme..:)

    ps. jistej druh nostalgie mam taky rad..byla u vas na brevnove takova punk hospa kde byl takovej ten vostrej vycepak kerej se mracil a nosil ti dalsi pivo kdyz si mel pulku...a serval te..

    jenze brasko...to je vole jako vzpominka na karla IV takova jako romantika kera v necem byla pekne zkurvena

    kubca tam hezky k tomu poznamenal kolik domaciho nasili je spojeno s litím...to silene procento..:(((
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: zahrnuje pivní kultura i zakouřený putyky? já jen aby se to zakonzervovalo správně, ta kultura :-) jako chci říct... já samozřejmě tu správnou atmosféru v hospodě mám rád, ale pro každýho je individuální, co si s tím nostalgicky spojuje zrovna on....
    N_I
    N_I --- ---
    zatímco ods..

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EKG: no tak samozřejmě. Jako tady se bavíme o přežití na jednu noc, ne o nějakém bezdomoveckém lifestyle :-)
    EKG
    EKG --- ---
    XCHAOS: Na druhou stranu pastevci a lovci na Sibiri alkohol odmitaji, ze to jedou jen naplavy z mesta. Argumentuji tim, ze to sice kratkodobe zahreje, ale dlouhodobe snizuje sance na preziti v divocine. Z toho vyvozuju, ze jednak clovek ziska falesny pocit tepla, takze se pak o sebe poradne nepostara. A za druhe alkohol sice odbourava zabrany, takze ma clovek chvili vic energie, ale ony jsou tam ty bloky z dobrych duvodu. Telo si proste uchovava znacne rezervy "na horsi casy", neni dobre je vycerpavat bez rozmyslu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JARDABEREZA: tvrděj 7 kcal per g,to je asi 8 Wh (tahat do toho ještě jouly mi přijde moc, já jsem Wh/kWh člověk, co pracuje s eletkřinou...). No, většinou se efekt "tepla" spojuje s tvrdým alkoholem, který se rychleji vstřebává a tedy i dřív začne odbourávat. v 50 ml panáku je 40%, tedy necelých 20g (alkohol je lehčí, než voda). 160Wh není málo, s tím elektrokolo ujede klidně 10-20 km, podle okolností... tedy není to málo. Při pálení je to 27 MJ/kg a protože tělo alkohol (postupně) rozkládá na CO₂ a H₂O jako při hoření, tak je to série exotermických reakcí a nakonec se z toho to teplo musí uvolnit (ale jiná využitelná energie podle mě nikoliv... ale biochemik nejsem, takže to třeba někdo upřesní)

    To o čem mluvíš je okamžitý subjektivní pocit, ještě předtím, než se alkohol začne rozkládat, ale faktem je, že to, že si hodně opilý člověk někde lehne a usne, kde by za střízliva neusnul, to může skutečně být dané tím, že ve fázi odbourávání alkoholu má tělo pocit tepla a už nevyhledává obvyklá teplá místa k usnutí. Pokud dobře počítám, tak když si dáte 5 panáků, tak odbourání alkoholu prakticky uvolní stejné množství energie (ve formě tepla) jako je v plně nabité baterii elektrokola - dává to smysl, protože když si představíte místo baterie motorek na etanol, tak s přihlédnutím k horší účinnosti by spotřeboval energii třeba za 20 panáků, místo z 5ti, ale fungoval by stejně.

    Problém je, že se to podle mě uvolní fakt jen jako to teplo a pro to to nejde nějak "vyběhat" ale spíš "prospat". Případně to v zímě jde asi rozchodit. Taková ta únava souvisí i s tím, že nějaká normální aktivita, kterou se tělo zahřívá (pohyb, přemýšlení) je najednou zbytečná, tepla je dost, může se jít spát. Ale zajímavé je, že jsem o "energii" v alkoholu nikdy předtím nepřemýšlel, ale je to jasné... pokud se alkohol rozloží, musí tělem projít i to teplo z jeho rozkladu. (zdraví) opilci nebývají nějací prochladlí a promrzlí. A proto taky alkohol asi hraje takovou roli u severských národů... nikdy to nebylo jen o alkoholismu, ale prostě přímo pomáhal přežití v mrazech...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    XCHAOS: Trochu jsem na to koukal a hledal si ty reakce. Spíše to vypadá, že krev se vyžene ze středu těla zúžením cév do periferií, kde jsou širší. Takže ruce/nohy jsou teplejší, ale trup se ochladí. Na druhou stranu ty chemické reakce jsou nejspíš exotermické, ale nevím jak moc. https://www.prirodovedci.cz/chemik/clanky/chemie-nebezpecneho-alkoholoveho-opojeni Možná kdyby se v laboratoři smíchal alkohol a jaterní enzym, tak by se dal měřit růst teploty. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ethanol#Detoxifikace
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JARDABEREZA: asi by se teplo dodalo až při tom odbourávání alkoholu. Legendy o opilcích, co v mrazu nezmrznou, jsem vždycky bral spíš jako urban legend, ale zřejmě to skutečně přímo hřeje řadu hodin, protože koneckonců kdyby se ten alkohol zapálil, tak doopravdy hoří.... asi je to spíš postranní téma (ale jinou enegii, než to teplo, podle mě alkohol nedodá.. teda ve víně je nějaký cukr, pivo je taky výživné, ale samotný alkohol využít nejde, jinak než "pro zahřátí"...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam