Pred pandemii jsem se hodne bavil s lidma, co prosli rehab, AA, Turning Point, Dear Albert a vsechny tyhle charity a pomahaci krouzky. Takze jsem mel docela obrazek, jak to taky muze dopadnout, kdyz to ujede. Videl jsem kdysi takovou karikaturu od nejakeho Polaka, chlap si tam nahybal z lahve vodky a pod tou hladinou byl rybarsky hacek. Symbolika zhruba takova, ze nikdy nevis, ktera lahev te do te spiraly posle. A je fakt, ze vetsina tech lidi proste chodila parit, jako vsichni ostatni, a pak ti vsichni ostatni normalne parili dal, nebo si nasli jiny konicek. Jen u toho jednoho cloveka se to zvrhlo do kompulse a pak najednou tam ten chlast byl porad. Proste normalni everyday people. Tech, co uz na zacatku chlastali prvni ligu, mezi nimi moc nebylo prave. Oni tihle vykonostni se dost casto uchlastaji k selhani organu, nebo to utnou jeste vcas z nejakych pridruzenych zdravotnich duvodu. Vetsina alkoholiku (mysleno klinicky) mluvi o tom, ze vlastne nikdy "tolik nepili, tak proc oni".
Jeste tady nezaznelo, jak je ten alkohol vlastne vsestranne uzitecny. Jedna kolegyne se trochu rozpovidala o utrapach abstinence. Najednou zjistila, ze se musi sama sobe:
- starat o zabavu, protoze alkohol vlastne da mozku pocit naplneni
- starat o spolecnost, protoze s tou celkem jedinecnou zkusenosti s odvykanim si vlastne ted rozumi leda tak s lidmi z tech podpurnych skupin, "slusna spolecnost" ji odsuzuje a pokracujici alkaci vlastne taky
- starat o svoje telo, protoze on ten alkohol to vsechno vlastne nejak ridil jako autopilot; napriklad stolici zminovala, ze driv neznala zacpu, ale ted si normalne dojit na velkou bez projimadel, to je svatek
- a taky vsechno boli, zada, hlava, astma se ji rozjelo, ale fakt tezko se prestava s kourenim, kdyz telo brutalne potrebuje aspon "neco"
- starat se o svuj klid, protoze ty myslenky, ktere alkohol zatlacil do pozadi, se samozrejme vyroji a uz nezmizi
- starat se o svou energii, protoze alkohol je samozrejme silne energeticky vydatna latka, prakticky tecou kilojouly rovnou do krve, zatimco ted kazde jidlo da spoustu prace
- nemluve o tom, ze vareni vyzaduje spoustu usili a soustredeni, coz tomu vsemu taky uplne nepomaha
- a vlastne vsechno je najednou tezsi, ty myslenky hrozne rozptyluji cloveka, kdyz je nemuze tim chlastem prebit
Mluvila o tom asi pet minut a uz se mi zacala motat hlava. No takze po takove masazi uz jsem pak ty vecirky ani nevyhledaval, no. Dalsi vec s tim souvisi, ze jsem si chtel uchovat aspon nejake iluze o svych starych znamych. I ten facebook jsem tehdy zrusil, to se nedalo.