• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GARGASAbstinujeme pro lepší život - Řekni alkoholu NE
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: tak víceméně to dokazuje, jak je spousta "tradic" vlastně umělých a novodobých, ale to už přesahuje rámec tohohle klubu.

já měl se zastánci "pivní kultury" debatu, jak vlastně asi historicky nemohl být alkohol tak snadno dostupný jako dnes a že se možná pilo jen o nějakých významných svátcích.... no pěkně jsem to schytal. Přitom je jasné, že dokud se to neprodukovalo v industriálním měřítku, tak prostě z principu věci neměli lidi tolik času, energie, zdrojů apod. aby toho alkoholu vyrobili a vypili tolik, jako dnes...
    N_I
    N_I --- ---
    XCHAOS: ano ted o tom v TV mluvil ales brichta ze nejvic spokojeny je tehdy kdyz si muze zakourit u piva s pullitrem sparta...lol...

takze toto nejak tak dame do unesco..okej..:) moderni zeme..:)

ps. jistej druh nostalgie mam taky rad..byla u vas na brevnove takova punk hospa kde byl takovej ten vostrej vycepak kerej se mracil a nosil ti dalsi pivo kdyz si mel pulku...a serval te..

jenze brasko...to je vole jako vzpominka na karla IV takova jako romantika kera v necem byla pekne zkurvena

kubca tam hezky k tomu poznamenal kolik domaciho nasili je spojeno s litím...to silene procento..:(((
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: zahrnuje pivní kultura i zakouřený putyky? já jen aby se to zakonzervovalo správně, ta kultura :-) jako chci říct... já samozřejmě tu správnou atmosféru v hospodě mám rád, ale pro každýho je individuální, co si s tím nostalgicky spojuje zrovna on....
    N_I
    N_I --- ---
    zatímco ods..

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EKG: no tak samozřejmě. Jako tady se bavíme o přežití na jednu noc, ne o nějakém bezdomoveckém lifestyle :-)
    EKG
    EKG --- ---
    XCHAOS: Na druhou stranu pastevci a lovci na Sibiri alkohol odmitaji, ze to jedou jen naplavy z mesta. Argumentuji tim, ze to sice kratkodobe zahreje, ale dlouhodobe snizuje sance na preziti v divocine. Z toho vyvozuju, ze jednak clovek ziska falesny pocit tepla, takze se pak o sebe poradne nepostara. A za druhe alkohol sice odbourava zabrany, takze ma clovek chvili vic energie, ale ony jsou tam ty bloky z dobrych duvodu. Telo si proste uchovava znacne rezervy "na horsi casy", neni dobre je vycerpavat bez rozmyslu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JARDABEREZA: tvrděj 7 kcal per g,to je asi 8 Wh (tahat do toho ještě jouly mi přijde moc, já jsem Wh/kWh člověk, co pracuje s eletkřinou...). No, většinou se efekt "tepla" spojuje s tvrdým alkoholem, který se rychleji vstřebává a tedy i dřív začne odbourávat. v 50 ml panáku je 40%, tedy necelých 20g (alkohol je lehčí, než voda). 160Wh není málo, s tím elektrokolo ujede klidně 10-20 km, podle okolností... tedy není to málo. Při pálení je to 27 MJ/kg a protože tělo alkohol (postupně) rozkládá na CO₂ a H₂O jako při hoření, tak je to série exotermických reakcí a nakonec se z toho to teplo musí uvolnit (ale jiná využitelná energie podle mě nikoliv... ale biochemik nejsem, takže to třeba někdo upřesní)

To o čem mluvíš je okamžitý subjektivní pocit, ještě předtím, než se alkohol začne rozkládat, ale faktem je, že to, že si hodně opilý člověk někde lehne a usne, kde by za střízliva neusnul, to může skutečně být dané tím, že ve fázi odbourávání alkoholu má tělo pocit tepla a už nevyhledává obvyklá teplá místa k usnutí. Pokud dobře počítám, tak když si dáte 5 panáků, tak odbourání alkoholu prakticky uvolní stejné množství energie (ve formě tepla) jako je v plně nabité baterii elektrokola - dává to smysl, protože když si představíte místo baterie motorek na etanol, tak s přihlédnutím k horší účinnosti by spotřeboval energii třeba za 20 panáků, místo z 5ti, ale fungoval by stejně.

Problém je, že se to podle mě uvolní fakt jen jako to teplo a pro to to nejde nějak "vyběhat" ale spíš "prospat". Případně to v zímě jde asi rozchodit. Taková ta únava souvisí i s tím, že nějaká normální aktivita, kterou se tělo zahřívá (pohyb, přemýšlení) je najednou zbytečná, tepla je dost, může se jít spát. Ale zajímavé je, že jsem o "energii" v alkoholu nikdy předtím nepřemýšlel, ale je to jasné... pokud se alkohol rozloží, musí tělem projít i to teplo z jeho rozkladu. (zdraví) opilci nebývají nějací prochladlí a promrzlí. A proto taky alkohol asi hraje takovou roli u severských národů... nikdy to nebylo jen o alkoholismu, ale prostě přímo pomáhal přežití v mrazech...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    XCHAOS: Trochu jsem na to koukal a hledal si ty reakce. Spíše to vypadá, že krev se vyžene ze středu těla zúžením cév do periferií, kde jsou širší. Takže ruce/nohy jsou teplejší, ale trup se ochladí. Na druhou stranu ty chemické reakce jsou nejspíš exotermické, ale nevím jak moc. https://www.prirodovedci.cz/chemik/clanky/chemie-nebezpecneho-alkoholoveho-opojeni Možná kdyby se v laboratoři smíchal alkohol a jaterní enzym, tak by se dal měřit růst teploty. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ethanol#Detoxifikace
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JARDABEREZA: asi by se teplo dodalo až při tom odbourávání alkoholu. Legendy o opilcích, co v mrazu nezmrznou, jsem vždycky bral spíš jako urban legend, ale zřejmě to skutečně přímo hřeje řadu hodin, protože koneckonců kdyby se ten alkohol zapálil, tak doopravdy hoří.... asi je to spíš postranní téma (ale jinou enegii, než to teplo, podle mě alkohol nedodá.. teda ve víně je nějaký cukr, pivo je taky výživné, ale samotný alkohol využít nejde, jinak než "pro zahřátí"...)
    N_I
    N_I --- ---
    minimální pití nebo decentní

byl jsem na degustaci české whiskey od předního míchače drinků a bylo tam asi 7 vzorků, skvělý večer ikdyž to nepiju za účasti dvou týpků z těch palíren, třeba dlabka, fakt skoro 3 hodina paradní zábavy a já si jen u dvou vzorku lízl...fakt mi to porad nechutna a nic nerika.. ale skvelej test tam jit kdyz clovek nepije..:)

ale ale....po degustaci byla skvělá nálada a většina osazenstva si moc hezky povídala...bylo to milé, udrželi bestii na uzdě, s kým sem mluvil byl moc fajn..
    jedna žena měla asi upito už dřív..nebo nevím...na jednoho paliče skoro plivala při mluvě...hned víš že to je už moc...mlela nesmysly i japonské whiskey za desítky tisíc co jí má pomoct vybrat a on obracel oči v sloup a nevěděl jak jí útéct..takovej skoro trapas...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    XCHAOS: Pomáhá dobrá volba přátel. S těmi mými alkohol skoro nepijeme nebo minimálně, ale pořád mají hlášky, že se člověk nepřestává smát :-D Chodíme v Brně do čajoven, zahrát si deskový hry nebo karty, je tam alko, nealko, čaje, celkem zajímavý výběr pití. Když člověka nanepadne téma k diskuzi tak ty hry tu sociální interakci udržují v chodu. Bang, Výbušná Koťátka, teď zkoušíme trochu složitější hru Res Arcana atd.

To s tou tvorbou tepla... měl jsem za to, že se jedná pouze o pocitové teplo, ale fyzické teplo, kdybych použil teploměr se nezvýší. Alkohol by měl rozšiřovat cévy a zvýšit cirkulaci krve, což by podporovalo odvádění tepla z těla... zkusím si o tom něco najít.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EKG: nikdy mi nenapadlo, co tělo dělá z energií, která se rozkladem alkoholu coby toxinu musí nutně uvolnit. Prý 7 kcal per g ethanol .. ale stěží jde o formu využitelnou jinak, než ve formě tepla.

Ale vysvětlovalo by to, proč severské národy nedají dopustit na vodku: jednak na rozdíl od vody nezmrzne (a dostane do těla i tu vodu, kterou třeba ze sněhu nelze získat, protože rozpouštění sněhu organismus příliš podchlazuje) a jednak samotné rozkládání alkoholu to tělo zahřívá.

Nemyslím ale, že ten metabolismus je takový, že by tu energii šlo využít jakkoliv jinak, než ve formě toho tepla (že by z toho šlo získat například živiny). Ovšem lidi, co se byli zvyklí "zahřívat" alkoholem se skutečně musí zahřívat např. pálením tuků či cukrů, takže skutečně můžou potřebovat "dodávat energii".

Ty jo, nenapadlo mi, že jsem o tom uvažoval celou dobu špatně... že to "zahřátí" není jen subjektivní pocit (a v létě to podávání s ledem tím pádem taky najednou dává smysl...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EKG: no ale to mi taky nepřijde úplně jako řešení. podle mě nějaká potřeba socializace je taky, ale bez alkoholu přeci jen dá víc práce...
    N_I
    N_I --- ---
    EKG: teda klido zustan nebo ne?:). introveti na koksu nebo na chlastu sou taky pripad sam pro sebe:/ casto

ale i introverti treba ve 4 patre NG mohou treba zavadit o jineho introverta...tam bejva uplne prazdo?ú
    EKG
    EKG --- ---
    Pred pandemii jsem se hodne bavil s lidma, co prosli rehab, AA, Turning Point, Dear Albert a vsechny tyhle charity a pomahaci krouzky. Takze jsem mel docela obrazek, jak to taky muze dopadnout, kdyz to ujede. Videl jsem kdysi takovou karikaturu od nejakeho Polaka, chlap si tam nahybal z lahve vodky a pod tou hladinou byl rybarsky hacek. Symbolika zhruba takova, ze nikdy nevis, ktera lahev te do te spiraly posle. A je fakt, ze vetsina tech lidi proste chodila parit, jako vsichni ostatni, a pak ti vsichni ostatni normalne parili dal, nebo si nasli jiny konicek. Jen u toho jednoho cloveka se to zvrhlo do kompulse a pak najednou tam ten chlast byl porad. Proste normalni everyday people. Tech, co uz na zacatku chlastali prvni ligu, mezi nimi moc nebylo prave. Oni tihle vykonostni se dost casto uchlastaji k selhani organu, nebo to utnou jeste vcas z nejakych pridruzenych zdravotnich duvodu. Vetsina alkoholiku (mysleno klinicky) mluvi o tom, ze vlastne nikdy "tolik nepili, tak proc oni".

Jeste tady nezaznelo, jak je ten alkohol vlastne vsestranne uzitecny. Jedna kolegyne se trochu rozpovidala o utrapach abstinence. Najednou zjistila, ze se musi sama sobe:
    - starat o zabavu, protoze alkohol vlastne da mozku pocit naplneni
    - starat o spolecnost, protoze s tou celkem jedinecnou zkusenosti s odvykanim si vlastne ted rozumi leda tak s lidmi z tech podpurnych skupin, "slusna spolecnost" ji odsuzuje a pokracujici alkaci vlastne taky
    - starat o svoje telo, protoze on ten alkohol to vsechno vlastne nejak ridil jako autopilot; napriklad stolici zminovala, ze driv neznala zacpu, ale ted si normalne dojit na velkou bez projimadel, to je svatek
    - a taky vsechno boli, zada, hlava, astma se ji rozjelo, ale fakt tezko se prestava s kourenim, kdyz telo brutalne potrebuje aspon "neco"
    - starat se o svuj klid, protoze ty myslenky, ktere alkohol zatlacil do pozadi, se samozrejme vyroji a uz nezmizi
    - starat se o svou energii, protoze alkohol je samozrejme silne energeticky vydatna latka, prakticky tecou kilojouly rovnou do krve, zatimco ted kazde jidlo da spoustu prace
    - nemluve o tom, ze vareni vyzaduje spoustu usili a soustredeni, coz tomu vsemu taky uplne nepomaha
    - a vlastne vsechno je najednou tezsi, ty myslenky hrozne rozptyluji cloveka, kdyz je nemuze tim chlastem prebit

Mluvila o tom asi pet minut a uz se mi zacala motat hlava. No takze po takove masazi uz jsem pak ty vecirky ani nevyhledaval, no. Dalsi vec s tim souvisi, ze jsem si chtel uchovat aspon nejake iluze o svych starych znamych. I ten facebook jsem tehdy zrusil, to se nedalo.
    EKG
    EKG --- ---
    N_I: No ja jsem introvert, ted uz vcelku ortodoxni ;)
    N_I
    N_I --- ---
    EKG: to není špatný, já měl ještě hecovače co mi každej druhej den psal, večer nebo hned po praci... sraz na "jedno" berhm ho 4 ráno...
    naštěstí i běhá takže ted uz mi pise kdy pudem na vybeh

ja sem dost social...a beham furt ulicema a s nekym... za pandemie taky...to bylo zase dobrodruzo ze se muselo tajne..:))) ale cesty jsme nasli..treba vysilaci stab primeho prenosu..nebo...prave utajenej provoz hospody kde se ani jednou nestal cluster pac komu bylo blbe zustal doma

ale nekdo dalsi mi rikal ze od covidu zustal doma..ze ven nechodi..husty...jak tohle zasahlo kupu lidi..a asi vyprazdnilo podniky...
    EKG
    EKG --- ---
    N_I: Posledne kdyz jsem potkal znamy vlastne poprve od pandemie, tak jsem dal cely vecer v pohode bez alkoholu. I kdyz musim rict, ze nejakou tu naslednou kocovinu a bolehlav jsem si z te interakce taky uhnal. Par dni jsem uvazoval, ze je treba nekdy zase potkam, ale pak to prestalo. I kdyz tam hraje roli i to, ze z nich vetsina ma rodiny, deti, rodinne dovolene, proste uplne jiny obor temat nez ja. Takze pit asi jen tak nezacnu, nemam poradne s kym.
    N_I
    N_I --- ---
    EKG: já do tej naší knajpy chodil z velký části kvůli lidem a ti by mě chyběli..jsou tam skvělí lidé..hodně z nich

a naopak jak nejsem pod pokličkou - čaje, kafe, vody srazy jedu ještě mocněji než s jedy...lol

jako brzo to udělá ambiente....ale ne tak hezký jako to mám ve snu já..:))) určitě..:)
    EKG
    EKG --- ---
    N_I: Nealko hospoda by byl skvely pocin, teoreticky. Ale jak jsem prestal pit, zmizela mi potreba socializace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam