• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANSpaceX (Falcon 9 / Falcon Heavy / Dragon / SuperHeavy / Starship / Starlink) + Tesla, Neuralink, Boring, xAI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: paradoxně, nižší oběžná dráha znamená rychlejší a kratší přelety. Jenže taky to, že družice budou zanikat rychlejším tempem a bude je nutné rychleji obnovovat. Prý kolonizace Marsu, haha...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: ve skutečnosti jsem sem ten vygooglený link dával. Ten 1 Tbps mi přijde neuvěřitelný, no ale zrovna tohle asi spočítaný maj...
    PES
    PES --- ---
    O kolik více nežádoucích úniků rádiových emisí asi bude další generace StarLinku mít , že?
    Mezi Gen1 a Gen2 to zvládli navýšit až 32x

Second-Generation Starlink Satellites Leak 30 Times More Radio Interference, Threatening Astronomical Observations | ASTRON
    https://www.astron.nl/starlink-satellites/

Second generation ’V2-mini’ Starlink satellites emit up to 32 times brighter unintended radio waves than satellites from the previous generation, potentially blinding radio telescopes and crippling vital research of the Universe.

Detection of intended and unintended emissions from Starlink satellites in the SKA-Low frequency range, at the SKA-Low site, with an SKA-Low station analogue | Astronomy & Astrophysics (A&A)
    https://www.aanda.org/articles/aa/full_html/2023/10/aa47654-23/aa47654-23.html
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: dodej dokumentaci ke starlinku a ja ti odpovim. A to od hardware po firmware. Aneb dolni limit je jasny, ale kolik padne na nedokonalosti, obsluhu, interni komunikaci...to vi jen autori starlinku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: no dobře, a s jakou šířkou pásma teda Starlink 3 nabídne tyhle kapacity? (on je možná trik, že rychlost pro jednu stanici se nezvýší, ale využití víc kanálů, protože víc antén a víc elektřiny.. hmmm).

Tak jistá výhoda je, že na nižších drahách nehrozí Kesslerův syndrom tolik, jako na vyšších...
    THEFLON
    THEFLON --- ---
    KAERO: kromě družic padajících z nebe...
    KAERO
    KAERO --- ---
    PES: tak ono to primo plyne z fourierovy analyzy, coz byly v te dobe veci pres sto let stare. Nic nepada z nebe.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: jo, a Nyquist víceméně to samé tvrdi už v roce 1924, akorát o telegrafu :-) No určitě nějaký Elon-Grokův teorém propustnosti Starlinku nám všem vytře zrak :-)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: stejně byl Shannon teoretický bourák, když již v roce 1948 stvořil "zákon" popisující maximální komunikační rychlost, kterou lze protlačit libovolným komunikačním kanálem libovolné technologie za daných podmínek (pásmo/signál/šum)...

The Shannon Limit - Bell Labs - Future Impossible
    https://www.youtube.com/watch?v=HSoog0OqgV0
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: eh, Nyquist-Shanon :-)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: btw. a mám takový pocit, že místo "Bell-Nyquistův teorém" jsi chtěl napsat "Shannonův limit" a "Shannon–Hartley theorem" ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: no, v mikrovlnách nevím, co se pozoruje. Spíš mi to přijde stěží uvěřitelné. Jsou nějaké fyzikální limity... ale zase je velmi uvěřitelné, že Starship je optimalizovaná na tohle a ne na lety k Marsu...
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: tak ono záleží na tom jaký kus spektra a multibeam apod. zaberou - spíš čekám povyk radioastronomů, že jim tyhle létající rádiové bomby jim zaruší rádiové pozorování vesmíru...

...už aby Elon měl spolehlivou StarShip a přenesl rádiovou astronomii na/za GEO (či na odvrácenou stranu Měsíce, ideálně odstíněno od pozemského rušení)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: Každá nová družice nabídne přenosovou kapacitu přes 1 Tb/s pro stahování....hmm, co na to říká Bell-Nyquistův teorém?
    PES
    PES --- ---
    Když už o tom jde řeč...

Třetí generace satelitů Starlink nabídne řádově vyšší přenosové rychlosti. Vynášet je bude Starship – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/treti-generace-satelitu-starlink-nabidne-radove-vyssi-prenosove-rychlosti-vynaset-je-bude-starship/sc-870-a-235923/default.aspx
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: to určitě ne, já měl modem ve formě PCI karty (teda ten druhý už byl PCI, ten první možná ještě ISA), zažil jsem 2400 a 14400 bps, tyhle už byly jízda :-)
    PES
    PES --- ---
    KAERO: pche! můj první faxmodem měl 2400bps...

...potom upgrade na 14400bps a pak na Microcom 28800, který se nakonec firmwarově upgradoval na 33600bps. A teprve pak se objevila éra modemů USRobotics 56k ;-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    PES: XCHAOS: Jo, asi jsem jediny kdo si tohle pamatuje:
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: no, spíš svým 6 milionům zákazníků jsou schopni nabídnout 7 Mbps, kdyby stahovali všichni najednou. To by bylo krásný, ale reálně v místech s větší hustotou terminálů reálná kapacita bude menší. Ale je to pořád použitelný Internet, to ano...
    PES
    PES --- ---
    KAERO: stejně jako u elektrických sítí by tenhle výpočet musel zohledňovat ekvivalent "koeficientu soudobosti" (aka něco jako "agregaci"), protože netahá každý jeden na max. součastně...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam