• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANSpaceX (Falcon 9 / Heavy / Dragon / SuperHeavy / Starship / Starlink) + Tesla, Neuralink, Boring, xAI, Grok, Optimus
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN: fixni jako, ze se nemely vubec hybat .. vsechno prece zvladnou motory a tahnout sebou elektromotory a pohyblive casti je vec, kterou by "genius" skrtl jako prvni.
    PES
    PES --- ---
    TOXICMAN: To jsem zvědav zda jim to cestou neuhoří, že by to pak nebylo za co chytit 😁😁😁
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SEJDA: Jak fixní? :D
    tím řídí dráhu sestupu...

rozdíly oproti v2 jsou:

pouze 3 ploutve v T-konfiguraci
    o 50 % větší plocha a vyšší pevnost každé ploutve (~3 t/kus)
    přesun níže - z interstage na metanovou nádrž, aktuátory uvnitř nádrže
    integrace s catch pointy - ploutve slouží přímo k zachycení chopsticky
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Nemely byt mrizkove ploutve SH fixni? Uz se pekne krouti. od oka naklop +/- 30 °
    ARAON
    ARAON --- ---
    DZODZO: The children yearn for the mines…
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KAERO: ja som to skusal, ked boli mali tak sme sledovali spolu starty aj prvy falcon heavy, tricko so starmanom som im kupil a teraz jak idu do puberty tak stejne vyhrava minecraft... moje deti nechcu ist do vesmiru, oni chcu ist farat :\
    KAERO
    KAERO --- ---
    DZODZO: musim si nekdy najit cas abych nacerpal informace ktere pak detem rikam a zvysuji v nich tak zajem o kosmonautiku, ne?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KAERO: ked po tebe skacu deti, tak sa venuj detom, ani sa nenazdas a budu tak stare, ze uz po tebe skakat nebudu, to je jak lusknutim prstov
    KAERO
    KAERO --- ---
    TOXICMAN: jezis, samozrejme, kubik to mel byt, pardon, psal jsem to kdyz po me skakaly deti :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KAERO: radši jsem si to spočítal
    Superheavy má mít 3400 tun paliva, při poměru spalování 78% O2 a 22% CH4 to dělá 2652 tun LOX
    při hustotě LOX 1141 kg/m³ to bude v objemu 2324 m³
    30min je 1800 vteřin
    Tedy zhruba 1290 litrů LOX za sekundu.

předpokládám že si chtěl napsat kubík místo litru :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    TOXICMAN: to mi vychazi na prutok tak asi litr kapalneho kysliku za sekudnu. Teda vic, protoze cast padne na zchlazeni rakety. Husty.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @CeaserG33
    Wow – SpaceX just loaded Booster 19's tanks in ONLY 30 minutes on the new Pad 2, then rolled straight into what appears to be a dress rehearsal for static fire. Fastest propellant ops yet.

KOUDY
    KOUDY --- ---
    Drz se svy vize a uspejes :)

TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Když nad tím tak uvažuju... zcela nová rampa, nová verze boosteru, nová verze Raptoru... to bude napínavý start :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Starship Flight 12: Booster 19 prop loading for the first time on Pad 2! And wow, it's fast!

SpaceX conducts Booster 19 testing on Pad 2
    https://www.youtube.com/watch?v=8vRyvnreIRI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: aha, ok. no tak velkoobchodně se můžeš dostat k různým nabídkám, zřejmě...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: jaj, nenapisal som ze ide o konektivitu v aute, t.j. musia asi platit lokalnym operatorom
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: tohle fakt neufinancuješ s jakoukoliv marží... netuším, kde bereš čísla, že se jim to "vyplatí". Na rural broadband načerpali nějaký dotace, původně, že jo...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: ta tesla stale musi mat dostatocne marze aj pri predaji 3/Y ked sa im oplati predavat internetovu konektivitu za 99$/rok ... za taku smiesnu cenu nemam ani internet doma :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: je na tom marze a marze bude hlavne na subscription. Stejne jako u robotu nebo AI sluzeb. Navic kdyz se vic automatizujou tovarny jeste, tak cena vyslednych produktu muze taky klesnout.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: dobře, ale to, že se něco prodává neznamená, že je na tom marže, která by stála za řeč.

Já samozřejmě vím, že kdybych třeba naše nejnižší internetové tarify zlevnil o stovku o dvě, tak se klienti jen pohrnou. Problém je, že bych byl pod náklady. Měl bych větší podíl na trhu (na tom jeho místním segmentu), ale šel bych do minusu. Ty nové přípojky by se jedna neudělaly samy - někdo by to musel obejít a popřipojovat - a i když by tam byl efekt úspor z nákladu, tak celkově by marže oproti stávajícímu stavu klesly.

Podívej.. ano, jediné auto, které ještě v životě zvažuju, je samozřejmě malý elektromobil. Malý nemusí ale znamenat dvoumístný, mohlo by to prostě být malé auto, přesně takové, jaké vyšlo z módy, ale lehčí elektromobily mohou mít specifické výkony, třeba že si vystačí se slabším motorem, apod. Ne každý potřebuje k životu ludicrous mode, že jo... někdo chce třeba jen cestovat po světě, levně a bezemisně, a ne nutně uspěchaně. Dojezd se dá prodloužit i snížením maximální rychlosti (základní fyzika... je tam kromě součinitele jistá druhá mocnina rychlosti...)

Jenže to je to: lidi jako jsem já, dohromady prostě nemaj dostatečnou kupní sílu. Proto se to pro nás nevyplatí vyrábět. Částečně to může vyřešit Čína, ale ta je systémový disruptor a vlastně není motivována cílit na neexistující segment trhu, ze kterého nevytlačí žádnou západní konkurenci: ani oni to nechtějí dělat zadarmo, že jo.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: to ze je tesla 3 a Y nejprodavanejsi model protoze stoji mega a tesla S a X se neprodavaj, protoze stojej 2-3 mice je jedna z mnoha veci, ktera tenhle tvuj argument naprosto vyvraci. Elon se uz jako investor do tesly zasazoval o to aby vyrabeli levny elektricky auto pro lidi, zatimco dva zakladatele byli proti. Kdyz tesla skoro krachla a elon se stal CEO tak zacal uskutecnovat suj plan. Kdo je Tarpening dneska skoro nikdo nevi a Elon je nejbohatsi muz na planete. Tak kdo ma kde slepy misto ted?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam