• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANSpaceX (Falcon 9 / Heavy / Dragon / SuperHeavy / Starship / Starlink) + Tesla, Neuralink, Boring, xAI, Grok, Optimus
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: já si ale nemyslím, že cpát AI všude a budovat kvůli tomu gigawattová datacentra je dobrý nápad. Malé datacentrum, co ohřívá vodu pro pár bytů, už mám, pro jakékoliv reálné tržní potřeby takový přístup bohatě stačí. (Asi je to tady offtopic, ale já myslím, že minimálně část těch "údajně AI" datacenter tím maskuje to, že tam těžej bitcoin... protože to by mělo hodně špatný zvuk, i oproti AI...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: no, ale Měsíc je už poměrně daleko z hlediska telekomunikací... ok, lasery, budiž. Každopádně: čipy tam v dohledné době nebudeš vyrábět, budeš je dovážet ze Země. (Nebo ok: možná právě továrna na hi-tech čipy může na Měsíci časem dávat lepší smysl, než kdekoliv na Zemi, ale nejsem si tím jistý - že by se tam nějak dobře vytvářelo ultra-čisté prostředí, to mi nepřijde). Energie a chlazení je dejme-tomu levnější, akorát na Zemi se můžeš posunout do neobydlených končin, spíše vysokohorských, než arktických.

V oblasti Xinjiangu v Číně máš fakt abundantní zdroje energie a přitom velká část Tibetské náhorní plošiny je ve výšce několika tisíc metrů a uchladíš tam doslova cokoliv; míst na Zemi, kde můžeš cokoliv uchladit a současně to pohánět OZE, není tak málo (potřebuješ více jak 12h akumulace energie a více jak 12h akumulace tepla, abys využil noční chlad - ale stejně je souhrnná plocha vhodných náhorních plošin ve středních a rovníkových zeměpisných šířkách násobně větší , než oblast jižního pólu Měsíce)

Datacentra na Měsíci dávají okrajový smysl - někdo si tam může chtít třeba nechat zálohovat nějaká data, budiž - ale pořád to jako ekonomické zdůvodnění té expanze je hodně chabý argument.

Jinak jsme v klubu, kde podle mě budeme ukončeni za #offtopic. Podle mě tyhle postranní příběhy jsou vlastně nepodstatné: ano, NĚCO na jižní pól Měsíce budeme chtít dostat, i když je velká otázka co a proč, já pořád sázím na omezenou lidskou přítomnost ve stylu stanic v Antarktidě, ale možná to bude ještě omezenější přítomnost a bude mít charakter "kosmické turistiky", protože žádný reálný důvod pro přítomnost lidské obsluhy na základně fakt nebude: opravitelnost komplexních systémů pomocí šroubováku, lepicí pásky, apod. zkrátka v čase klesá.

Mimochodem, architektura Blue Origin pomocí raket New Glenn, byť těch zvětšených (pro Měsíc měl být původně určený New Armstrong, ale to ještě uvažovali plnou znovupoužitelnost všech stupňů...), je skoro stejně zběsilá, jako pomocí Starship. Také je tam spousta dotankování, i když ne TOLIK. Vlastně čínská architektura, i když se v průběhu času dost mění, proti tomu působí jednoduše a kompaktně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: kupodivu, Starlink tady není offtopic. A mimochodem... jak říkám, maj teď jiný starosti, než implementovat orbitální CDN:
    SpaceX begins “significant reconfiguration” of Starlink satellite constellation - Ars Technica
    https://arstechnica.com/space/2026/01/spacex-begins-significant-reconfiguration-of-starlink-satellite-constellation/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: mít několik firem, které vyrábí věci, které na Zemi jsou v podstatě k hovnu, ale mohly by se hodit na Marsu, to je samozřejmě geniální investiční strategie :-) jako obecně, pokud Boring company vyvine nějakou kompaktnější tunelovací soupravu, tak to bude záslužné (a přiměřeně nudné), protože ale města smí utrácet za infrastrukturní projekty, tak v tom jde taky vidět jenom další nástroj, jak doslovat tunelovat veřejné rozpočty... ale hele, v tomhle klubu jsme #offtopic

Myslím by bylo fér oddělit technickou kritiku Elonových firem od kritky jejich financování či cílů a ty ještě od kritiky Elona a jeho osobnosti či politických postojů. To do jisté míry děláme. Co se cílů Boring company týče, tak si sám uvedl, v jakém bodě jsou nejčastěji kritizováni: tedy, že odvádí pozornost od výstavby skutečné velkokapacitní MHD, ať už podzemní nebo jiné. Ta je problematická pro americký model řídkého příměstského osídlení, kdy nejde stanice MHD rozmístit tak, aby je výrazný počet obyvatel příměstských rodinných domů měl v dosahu pěší chůze. MHD se tam tím pádem omezuje pouze na hustě zalidněná centra. Problémem Ameriky není jen Elon jako takový, ale jejich celkový životní styl a uspořádání měst, my jsme trochu z jiné planety.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JONAS3: Co když fandím jinému týmu? Nejblíž to mám do Rocket Factory Augsburg. To město je moc sympatické a kolem fabriky jsem jel :-) Ale i ostatní evropské kosmické startupy jsou zajímavé. Ano, je to tady offtopic, ale je snad divný, že fandím Evropě, aby "dohnala a předehnala" to texaské rodeo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam