Další věc mne vrátila k tomu, proč jsem se k tomuhle hobby vlastně dostal, a to, prožít si danou dobu po všechny smysly. Uplynulý víkend probíhala simlace operace Veritable (též známá jako průlom či bitva o Porýnní) jež byla spuštěna 8. února 1945. Protože reenactuji britskou armádu, připravil jsem si menu na celý víkend, které se skládalo z teplého pokrmu (1), v mém případě zeleninové polévky (konzerva) a fasovaná dávka potravin na 24h (2), kterou jsem podpořil o balíček tzv. nouzový balíček železné zásoby (3) doplněnou o příděl čokolády z větší COMPO bedny s potravinami pro 10-14 mužů/den (v podstatě britská verze amerického menu K-dávky). K ohřevu jsem měl vařič na bázi aerosolového lihu (4), avšak ukázalo se, že nebyl dosti komprimovaný neb mi přes noc zmrzl a proto nešel pro ranní snídani zapálit, proto jsem musel vysomrovat teplou vodu od kulmetného družstva, kteří, kteří měli vařič pro obrněnou techniku na bázi petroleje. Odpoledne po bojích už však aerosol fungoval tak, jak má, tedy chytl na první sirku.
Inu páteční večer byl jasný před průzkumem jsem pozřel plechovku polévky a dostal jsem na ochutnání i klobás. Po průzkumu dávka rumu na zahřátí v podobě žábru (1/2 Gill = cca 60ml) a po hlídce spát. Ráno po budíčku jsem tedy otevřel 24h dávku potravin. 24h dávka potravin obsahuje:
10 sušenek
2 bloky slazených ovesných vloček
2 bloky čaje/cukru/mléka (mohou být zabalené dohromady)
1 konzerva masa (může být i několik zabalených dohromady)
2 tabulky čokolády s rozinkami (nahradil jsem raw tyčinkami stejné energetické hodnoty)
1 tabulka neochucené čokolády
tvrdé sladkosti (bonbony)
2 balíčky žvýkaček
1 balíček soli
tableta(y) masového extraktu
4 tablety cukru
4ks toaletního papíru
a postupoval podle instrukcí.
"Ke snídani využijte 2 bloky ovesné kaše a 2 sušenky, k tomu blok lisovaného čaje (polovina dodaného množství). Po snídani odeberte 2 nebo 3 sušenky, čokoládu, žvýkačky a sladkosti a umístěte je do praktických kapes uniformy, pro použití před nebo během akce, aby bylo jídlo snáz dostupné.
Na večeři se doporučuje masová konzerva, sušenky, druhá půlka bloku lisovaného čaje, jakékoli sladkosti a čokoláda jež zbyly ze dne."Inu na snídani jsem vysypal do hrnku ovesné vločky a čepelí nože naplocho do nich nadrtil trochu čokolády, ať to má chuť i energetickou hodnotu (vizte na fotce nad vařičem (č. 4)). Podle intrukcí jsem si vyjmul sušenky (v balíčku jsou slané i nasladko) a tvrdé cucavé bonbony, které jsem umístil do praktických kapes uniformy, aby byly k dispozici a hlavně po ruce po celý den (dávka koresponduje s vnitřním rozměrem ešusu, který je v malé polní na zádech, proto není vždy vhodné batoh sundavat pro každý bonbon/žvýkačku/sušenku).
Během pausy na oběd, kdy část mohla jíst a část hlídala (a poté jsme se vyměnili), jsem se vrhnul na masovou konzervu a dojedl k ní sušenky, čaj zahřál a dodal tekutiny. Odpoledne krom bonbonů sosám kondenzované mléko (dříve bylo v lisovaném bloku, vizte výše). Během dne se stále živím sladkým, abych si na večeři mohl ohřát ve vařiči polévku (v balíčku uvedený jako masový extrakt) a k ní dojídám slané sušenky. Avšak poštěstilo se mi a přišli kluci od obrněné techniky s tím, že u Němců našli nějaké těstoviny, takže krom teplé polévky mám i těstoviny na způsob ragů, čímž mi na neděli zbyly žvýkačky, půl tabulky čokolády, druhý masový extrakt a půlka čajového bloku, k němu i cukr. Takže ano, pokud má člověk výdej, kupodivu krátkodobě příjem nehraje podstatnou roli a z vlastní zkušenosti vím, že se dá takto přežít i týden (déle jsem neměl možnou zkoušet), pokud to menu v dávce nebude vždy stejné, pochopitelně. Co je podstatné, tak na nouzovou dávku železné zásoby jsem nemusel vůbec sáhnout, ta se stejně neotevírá bez souhlasu velitele, takže bych ani nemohl :D