• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NANTHEIBrož. Od spon doby bronzové po současný šperk
    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    NANTHEI: Tak proto občas škytám! :) <3
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    RANDOM_NIGHT: ty "vrtulky" jsou nejvíc!

a taky teda i všichni ostatní vždycky myslíte na Elsinor, když vidíte lesní motivy v takovým trochu witchy zpracování? ♡
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Šneček je opět za zbytky z Vinted

ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    RANDOM_NIGHT: Nádhera! :)
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    Elsinor, koukni! ❤️
    Rod Huch (@rodhuch_grabador) • Instagram photos and videos
    https://www.instagram.com/rodhuch_grabador?igsh=Zmo1ODVhY3JtNzhq

DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    ELSINOR: to zní super, přeju, ať to zvládne denní nošení ❤️
    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    DRABICZ: Přijde mi to pevný a odolný dost na normální nošení.
    NEI: Ano. :)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Okay, my si totiž nechali dělat galvanem odznaky a rozpadly se, vypadaly betelně, (cca 2mm tloušťka, vypouklé, docela široká plocha materiálu) a stejně to nevydrželo, podle mne základ byla měděná fólie a na to galvanovala staybright mosaz. Ty z druhé várky už máme osmým rokem, proto moje obavy o organický list.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    DRABICZ: co do pošty. o technologii výroby šperku & čemkoli souvisejícím se můžete bavit i tady.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    ELSINOR: takže galvano, přijde ti to pevné? Přeci jen je to velká plocha a list je tenký,.na druhou stranu v té lázni je to 3-4 dny.... (kdyžtak klidně do pošty).
    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    DRABICZ: Na Etsy je k tomu: "Brooch made of copper based on a natural linden leaf using the galvanic method, 100% original, unique designer jewelry. The leaf is patinated with fire, which adds unexpected color effects. Electroplating is a long and laborious process. The time of making such a leaf is 3-4 days. Electroplating means that any organic or other non-metallic object can be covered with a layer of copper through an electrochemical reaction. This layer is much thicker than ordinary plated jewelry, so if you take care of it properly, it will last a lifetime, or even longer! Each leaf, flower or twig is original, there are no two identical, and each of them is truly unique."

A tady ta paní to má i s videem, od ní taky nějaký věci mám. :)
    Nature-In-Drop.com
    https://www.nature-in-drop.com/cs/
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    ELSINOR: jak se tohle vyrábí? Galvanem to bude hodně křehké, ale forma a pak kalením docílit ten duhový efekt? Jestliže nevíš, nic se neděje, zaujalo mne to, to ano (a už zase chci vidět pod pokličku)
    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    NEI: Na hodně věcech se shodneme, na některých vůbec. :)
    NEI
    NEI --- ---
    ELSINOR: Maminka má podobný styl jako ty, to je suprový.
    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    NANTHEI: Je z ní nadšená. :)
    NEI
    NEI --- ---
    ELSINOR: Chvilku mi teda trvalo poznat, že ten lísteček, je brož. :)
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    ELSINOR: ta je NÁDHERNÁ ♡
    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    Dárek pro mámu. :)

NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    vyvinuly se původně z čistě praktických spon na oděv, aby držel pohromadě - antické fibuly a vikinské "štítové" spony určitě znáte všichni.
    slovo "brož" se k nám dostalo z francouzštiny, původ je však latinský a označoval prostě "špičatý nástroj" :)

i když brože původně "pouze" spínaly oděv, už v době bronzové mohlo jít o vysoce dekorativní předměty zdobené nejčastěji spirálovými motivy, ověsky a/nebo lineárními rytinami. z prosté spony se stal status symbol, ozdoba, šperk.

my jsme na to jen v druhé polovině 20. století zapomněli, ale naštěstí už je zase máme zpátky - brože můžete nosit kdekoli, a taky kamkoli. jehlici ve výstřihu svetru. podélnou brož jako na fotce na stojáčku. intaglii uprostřed pod límečkem košile, stejně jako tu severskou s ověsky rovně přes knoflíkovou légu. nebo taky na čepici.

brože jsou všechny ametystové z poslední čtvrtiny 19. století až po art deco Karla Ebnera, který využil starý kámen se vsazenou zlatou hvězdou a perličkou.

Deník starožitnice (@denik_starozitnice) • Instagram photos and videos
    https://www.instagram.com/denik_starozitnice/
    kdyby měl někdo zájem sledovat obrázky a řeči o starožitnostech

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam